Se hva som kjennetegner balkong og hva som er forskjellen fra terrasse, veranda og altan

Slottsbalkongen er faktisk ikke en balkong🏡

Visste du at Slottsbalkongen ikke er en balkong? Det er fort gjort å blande de arkitektoniske begrepene i dagligtalen, og mange blir usikre når de skal forklare forskjellen på balkong, terrasse, veranda og altan.

Vi sier at kongefamilien står ute på Slottsbalkongen på 17. mai og vinker til barnetoget. Ifølge Språkrådet og Byggteknisk fagleksikon er uteplassen på Det kongelig slott i Oslo ikke en balkong, men en veranda.

Balkong kommer fra det franske ordet balcon, og betyr bjelke.

Forskjellen på balkong og andre typer uteområder

Det har ingen betydning hva man kaller boligers uteområde i hverdagen, og om det du sier er en balkong faktisk er noe annet. Skal du bygge et uteområde i forbindelse med boligen din derimot, må du som regel søke kommunen om godkjenning. Da er det viktig at du bruker riktig begrep, da dette vil kunne påvirke om du får godkjent byggesøknaden eller ikke. Derfor bør du vite hva som er balkong og ikke.

Balkong vs veranda

Både balkong og veranda er uteområder på boliger. En balkong henger fritt på bygningens fasade, og er ikke fundamentert i bakken. Som regel vil en veranda ha to vegger, tak og rekkverk, være fundamentert til bakken eller til et utbygg, og ha stolper for å understøtte taket.

Verandaer har som regel inngang til boligens stue, og noen typer verandaer har trapp ned til hagen. En balkong er ofte mindre enn en veranda, og er gjerne en fortsettelse på gulvet i rommet innendørs. Det er balkonger du ser på høye boligblokker.

Slottsbalkongen er fundamentert til bakken. Altså er dette egentlig en veranda og ikke en balkong.

Les mer om hva som kjennetegner veranda her

Fransk balkong

En fransk balkong er ikke et uteområde, men består av doble balkongdører i glass som vender innover i rommet eller en skyvedør. En fransk balkong har dermed ikke gulv, men kun et rekkverk som stikker minimalt ut fra fasaden. Det er vanlig med fransk balkong på bygninger i Italia, Portugal, Spania og Frankrike.

Innsynsskjerming balkong

Mange har en nydelig balkong eller uterom som benyttes til soling, kaffekos og hyggelig samvær. Vi nordmenn elsker å trekke oss ut i hagen eller på balkongen for å nyte sommeren. De færreste ønsker da innsyn fra naboer eller vind som gjør det kaldt og utrivelig. Det finnes mange løsninger for dette.

En mye brukt løsning er å kjøpe en levegg i markiseduk som monteres på din balkong. Duken er rullet opp i en fjærbelastet kassett montert vertikalt på veggen eller horisontalt i taket. Denne duken kan man dermed enkelt dra ut når man ønsker innsynsskjerming på sin balkong, eller vindskjerming for den saks skyld

Et annet alternativ er å sy innsynsskjerming for din balkong etter mål. Dette kan man enten bestille, eller sy duken selv. Når man ønsker innsynsskjerming på sin balkong kan man spenne ut duken ved hjelp av wire og strekkfisker, eller med å henge opp duken i båtmaljer festet i sidene.

Mangt en ny balkong leveres med klart, herdet glass. Da kan man enkelt sikre innsynsskjerming av balkong ved å lime på frostet folie på glasset. Dette sikrer at man fortsatt slipper inn lys selv om man da har oppnådd innsynsskjerming balkong.

I kombinasjon med markise og eventuelt terrassevarmer gir innsynsskjerming en balkong som kan brukes mer eller mindre hele året.

Valg av balkongdør

Dersom du har behov for å bytte ut din gamle balkongdør, er det flere momenter du bør tenke gjennom før du tar turen til byggevarehuset.

 • Design og materialvalg: En balkongdør skal ikke bare være funksjonell og praktisk, men også se flott ut og harmonere med din balkong og boligens stilart. I tillegg er det viktig at en ny balkongdør har god kvalitet og er laget for å tåle norsk klima.
 • Vedlikehold: ønsker du en vedlikeholdsfri balkongdør anbefales en dør til din balkong i PVC eller kombinasjon av aluminium og tre. Mener du at din balkong og bolig bedre kler en balkongdør i heltre furu, må du også regne med å måtte male den jevnlig for at den skal holde seg i god stand.
 • Glasstype: Ser det best ut om døren på din balkong har klart glass eller funksjonsglass? Har du behov for 2-lags eller 3-lags glass i din nye balkongdør? Hos NorDan kan du lese mer om glasstyper.
 • Sjekk U-verdi: U-verdien på en balkongdør forteller deg hvor godt isolert glasset, karmen og rammen er. Jo lavere tall U-verdien er, desto bedre isolert er døren. Du bør ikke velge en balkongdør til din balkong der glasset har høyere U-verdi enn 1,4, siden dette gir en for dårlig varmeisolering på kalde vinterdager.

Les mer om rett valg av dør til din balkong her

Balkongkasser

Balkongkasser, eller verandakasser om du vil, er med på å skape hygge og trivsel både for dere som benytter en balkong, men også for naboene. Det er gjerne en fin ting å se at de som bor et sted bruker og tar vare på uterommet sitt. Balkongkasser fylt med blomster gir liv og glede for dere og for naboer som går forbi.

Skal du lykkes med balkongkasser må du ikke slurve med grunnarbeidet. Sørg for god drenering i bunn av dine balkongkasser under jorden - enten med et lag sand, eller med lecakuler og markduk. Dette sørger for at overskuddsvann renner ut, samtidig som at noe vann lagres. Bruk god jord av høy kvalitet. Jo bedre jord du bruker, jo flottere og frodigere planter får du som pynt på din balkong. Kompostjord laget av plantematerialer er et godt tips.

Husk at det kan være farlig å henge balkongkasser på utsiden av rekkverket. Balkongkasser kan falle ned, og da kan man være ille ute om man uheldigvis skulle stå rett under. Her er det gjerne du som eier av din balkong som har ansvaret. Det er flere sameier som har regler rundt dette, så et tips kan være å sjekke opp i det aktuelle regelverket der du bor i tillegg til å gjøre deg opp en risikovurdering.

Les gjerne mer om temaet her:
Hobbygartnerskolen: - 5 tips til hvordan lykkes med blomsterkasser

Balkonggulv

Når du skal velge balkonggulv for din balkong og ønsker å benytte noe annet enn treverk har du faktisk en del alternativer, også for en eksisterende balkong. Vi går gjennom de vanligste valgene under.

Utefliser til balkong

Fliser kan bruker til så mangt. De fleste har et forhold til flis på gulvet, bad og toalett, og kanskje også bak kjøkkenbenken. Utefliser kan som navnet indikerer brukes utendørs, for eksempel som balkonggulv. Ved å flislegge din balkong med utefliser får du et balkonggulv som er lett å vaske og vedlikeholde. Bare pass på at balkongen tåler vekten av uteflisene og limet, at balkongen har membran slik at det ikke blir fuktskader, og at dine utefliser sammen danner helling mot ett eller flere sluk på balkongen. Slukene i ditt balkonggulv bør forøvrig være lett tilgjengelig for vedlikehold og rens.

Plastfliser

For balkonggulv har det vanligste vært å bruke naturmaterialer som tre og stein, men nå har plastfliser blitt så bra at dette også burde vurderes for din balkong. Plastfliser har en rekke positive egenskaper i at de er drenerende, ventilerende, lyddempende, temperaturregulerende, sklihemmende, slitesterke, ergonomiske og vær- og kjemikaliebestandige. Siden plastfliser ikke er laget av organisk materiale verken råtner eller mugner de, og suger heller ikke til seg væske. Dette kan være attraktive egenskaper for mange med balkong.

Argumentene mot plastfliser er typisk at disse nettopp ikke er i organisk materiale. Plastfliser på en balkong er nok derfor noe man enten elsker eller hater, men egenskapene er det uansett vanskelig for andre typer balkonggulv å matche.

Innglasset balkong

En innglasset balkong er en balkong uten noen form for åpninger ut mot vær og vind. Været holdes ute av store glassflater. Noen typer innglasset balkong bygges slik at vinduene lar seg skyve helt vekk når været tillater dette. Da har du en “vanlig”, åpen balkong. I en slik løsning henger vinduene på skinner som lar seg åpne og skyve til ene siden av balkongen - tilsvarende det flere er kjent med fra konferansesaler hvor man kan skyve veggmoduler for å sette opp ekstra romskiller.

I utgangspunktet teller ikke en balkong som p-rom, s-rom eller bruksareal, men om man har en helt innglasset balkong kan balkong arealet telle som s-rom. Om man i tillegg innreder balkongen som et permanent oppholdsrom, for eksempel i forlengelsen av stuen, vil balkong arealet også kunne telle som p-rom. Dette øker jo potensielt verdien av boligen ved at det totale p-rommet øker. I denne sammenheng er det verdt å merke seg at det typisk ikke holder for takstmann at du kun har satt inn noen møbler på en innglasset balkong. En innglasset balkong må få fastmontert interiør og behandlede overflater som gjør den til en integrert del av boligens øvrige oppholdsareal for at den skal kunne ha sjanse til å godkjennes som p-rom.

Les gjerne mer om forskjellen på uteområder her:
VIRDI: - Har boligen din terrasse, veranda, balkong eller altan?

Emoji brukt i denne artikkelen

Balkong emoji: 🏡
Verifisert artikkel emoji: ✅

Bilde/illustrasjon laget av Delia Giandeini, Unsplash

Innsikt andre brukere leser

Skjeggkre er små, dråpeformet, skjellkledde og vingeløse insekter som tilhører insektsgruppen børstehaler
02. nov. 2020

Har du oppdaget skjeggkre i boligen din?

En bolig som er ren og ryddig, pyntet med bilder, blomster og attraktive møbler fremstår mer innbydende for boligkjøpere både på bilder og på visning.
12. okt. 2020

Sjekk disse tipsene dersom ingen kom på visning

Mann som isolererer ny bolig eller etterisolerer gammel bolig. MIneralull (glassull, steinull) kommer i lett håndterbar plate eller rull for enkel montering.
        Bildet viser isolasjon i plater av glassull fra produsenten Glava.
12. okt. 2020

Isolasjon (mineralull): Velge glassull eller steinull?

Boligtjenesten virdi.no gir boligselgere fem tips til hvordan man best gjør boligen klar for visning for å tiltrekke seg boligkjøpere.
20. okt. 2020

5 enkle grep som vil gjøre boligen din klar for visning

Om du mangler tilstrekkelig egenkapital i sparegrisen må du bruke en kausjonist for å få innvilget boliglånet
26. jun. 2020

Boliglån med kausjonist

Uavhengig av om boligen du nettopp har kjøpt er dyr eller svært dyr, kan en boligkjøperforsikring hjelpe en hel
        del om du finner feil og mangler med boligen. Men du kan allerede være dekket av hus-/innboforsikringen din.
26. jun. 2020

Trenger jeg egentlig boligkjøperforsikring?

Et varmepumpehus beskytter varmepumpen din mot vær og vind, i tillegg til å sørge for at boligens fasade ser fin ut.
20. okt. 2020

Derfor er varmepumpehus fordelaktig å ha

Terrassedør og balkongdør kan ha mye å si for energieffektiviteten
14. feb. 2021

Valg av ny balkongdør eller terrassedør