5 gode grunner til at boligeiere bør benytte Boligmappa

boligtjenesten virdi.no har verifisert og anbefaler boligeier og boligselger å bruke boligmappa for å skape
        boligens servicehefte. Dette øker kontroll og er tillitsvekkende overfor boligkjøpere når boligen kommer for salg

Sliter du med å holde orden på viktige dokumenter og kvitteringer for boligen din? I en hektisk hverdag er det fort gjort at enkelte papirer kommer på avveie. Med Boligmappa kan du som boligeier samle og lagre dokumentasjonen elektronisk på ett sted, slik at du senere slipper å bruke tid på å lete etter kvitteringer eller dokumenter. Boligmappa er en tjeneste virdi.no har verifisert og anbefaler for våre brukere.

Hva er Boligmappa?

Boligmappa.no ble etablert i 2012 og fungerer som et digitalt servicehefte for boliger. Tjenesten er gratis å benytte for boligeiere. Dersom du eier leilighet, enebolig, rekkehus, tomannsbolig, hytte eller fritidseiendom bør du ta i bruk Boligmappa, slik at du trygt får samlet og lagret viktige dokumenter og kvitteringer for akkurat din bolig. Helt enkelt kan man si at Boligmappa er serviceheftet tilknyttet din bolig, tilsvarende som at du har et servicehefte tilknyttet bilen din.

I tillegg vil all offentlig informasjon om boligen din vises i Boligmappa. Dette kan være eventuelle opplysning om heftelser, servitutter samt boligens omsetningshistorikk.

Det er enkelt å logge seg inn på Boligmappa med Bank-ID. I 2019 fikk også alle boligeiere tilgang til Boligmappa gjennom Digipost - Norges digitale posttjeneste.

Godkjente håndverkere som utfører arbeid på boligen din, kan også legge inn dokumentasjon i Boligmappa. Dette gjøres ved at håndverkere kobler seg mot din bolig i Eiendomsregisteret, og lagrer all dokumentasjon på ditt gårds- og bruksnummer. På den måten er dokumentasjonen lagret for evig, også for fremtidige eiere av boligen.

Boligmappa eies av Nelfo, foreningen for el- og it-bedriftene i Norge, Landsforeningen for rørleggerne, Elektroforeningen og Ambita AS. Sistnevnte er majoritetseier og het tidligere Norsk Eiendomsinformasjon, og eies av Nærings- og fiskeridepartementet.

Boligmappa er landets største aktør på boligdokumentasjon

Informasjonen i Boligmappa kommer fra tidligere og nåværende boligeiere, håndverkere og Eiendomsregisteret.

Det er viktig å være klar over at Boligmappa følger boligen, og ikke deg som bor der. Selger du boligen din, vil de nye eierne overta boligens boligmappe og dets innhold. Det kan også være greit å vite at dersom du eier to boliger, får du tilgang til to ulike mapper.

I tillegg til å være anbefalt av virdi.no, anbefales også Boligmappa av Norges Eiendomsmeglerforbund, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, El-tilsynet, Direktoratet for byggkvalitet, Huseiernes Landsforbund og Eiendom Norge.

Kan øke prisen på boligen din ved salg

Dersom du vurderer å selge boligen din, er det fordelaktig at du kan dokumentere vedlikeholdsarbeid og eventuelle oppussingsprosjekter. Dette er viktige opplysninger for potensielle boligkjøpere, og kan bidra til at boligen din øker i verdi.

I en boligsalgsrapport (NS 3600) må du dessuten dokumentere hvem som har utført arbeid på elektrisk anlegg eller på våtrom. Dersom du kan dokumentere at arbeidet er skikkelig gjort av kvalifiserte håndverkere, vil dette påvirke boligtaksten i en positiv retning.

Det er spesielt viktig med dokumentasjon på utført arbeid når det gjelder oppussing av kjøkken eller bad. Uten noen form for dokumentasjon, kan boligen din bli mindre verdt.

Gir boligeiere tilgang på lokale og kvalifiserte håndverkere

Nordmenn bruker store summer på oppussing og vedlikehold av boligen. I Boligmappa har du mulighet til å søke etter kvalifiserte og lokale håndverkere.

Over 3800 bedrifter bruker allerede Boligmappa flittig til å dokumentere eget arbeid, slik som elektrikere, rørleggere, murere, malere, takstmenn og eiendomsmeglere. De siste årene har også boligprodusenter, slik som Mesterhus, Norgeshus og Boligpartner, tatt tjenesten i bruk. Det betyr slutten for den gamle papirpermen man tidligere fikk ved overtakelse. Det vil også tilkomme flere typer av håndverkstjenester i fremtiden, deriblant arkitekter. For deg som boligeier vil det være lurt å spørre bedriften du er i kontakt med for mulig oppussingsarbeid om de bruker Boligmappa eller ikke.

Boligmappa kan også være nyttig for deg som ikke planlegger planlegger med at boligen kommer for salg med det første. Boligmappa er en fin lagringsplass for nyttig informasjon om din bolig. Skal du som boligeier utbedre boligen din er det eksempelvis lurt å laste opp kvitteringer, tegninger og eventuelt bilder av dine oppussingsprosjekter slik at du har dette samlet og ikke risikerer å miste det. Du kan også for eksempel laste opp fargekoder på maling som du har brukt, slik at du enkelt finner igjen denne viktige informasjonen på et senere tidspunkt.

Bidrar til å redusere svart arbeid i Norge

Alle bedrifter som ønsker å være med i Boligmappa blir kontrollert grundig før de får tilgang. Det er kun seriøse foretak som får tillatelse, noe som gir en trygghet for boligeiere som ønsker å benytte tjenestene.

Useriøse bedrifter vil dermed stenges ute fra Boligmappa. Bedriftenes kompetanse, økonomi og selskapsform blir sjekket, og dette vil bidra til å reduserer svart arbeid blant håndverksbedrifter.

Tjenesten gjør det tryggere å kjøpe bolig

Virdi mener at Boligmappa også gir deg som boligkjøper bedre trygghet når du skal kjøpe bolig. Om boligeieren har bruk Boligmappa over en lengre tidsperiode, vil du som kjøper få bedre informasjon om boligens tilstand enn ellers. Dette kan bidra til at det oppstår færre tvister etter et boligsalg.

Det er et økende krav om dokumentasjon på boliger som skal selges. I mai 2019 vedtok Stortinget å endre Avhendingsloven når det gjelder kjøp og salg av boliger. I skrivende stund er endringen ventet å tre i kraft før sommeren 2021, noe som forhåpentlig skal gjøre bolighandelen tryggere.

Din Side: - Dette betyr ny bruktboliglov for deg

Et av hovedpunktene er at det ikke lenger er lov til å selge boligen “som den er”. Virdi forventer at dokumentasjon på din bolig dermed vil bli viktigere enn noen gang, og at lovendringen bidrar til at boligeiere må ta godt vare på kvitteringer, arbeidsbeskrivelser og annen dokumentasjon tilknyttet alle utførte håndverkstjenester for å unngå redusert boligverdi tilknyttet et fremtidig boligsalg.

Hva gjelder boligkjøperne må dere etter lovendringen lese boligdokumentasjonen grundig, og kan ikke klage på boligkjøpet på samme måte som tidligere.

For ordens skyld. Boligmappa er majoritetseid av Ambita AS. Ambita er også majoritetseier i Alva Technologies som lager og drifter virdi.no.

Bilde/illustrasjon laget av Boligmappa

Innsikt andre brukere leser

boligtjenesten virdi.no hjelper boligleiere, boligeiere, boligselgere og boligkjøpere til å få oversikt over
    hvordan boligmarkedet reagerer på koronapandemien.
31. mar. 2020

Tiltakene innført grunnet koronaviruset har stor påvirkning på boligmarkedet

Husleiekontrakt fra Forbrukerrådet
11. jan. 2021

Boligutleie: - Dette må du ta med i en husleiekontrakt

Rett ⚒️ drenering rundt boligen sikrer at du ikke får fukt- og muggsoppskader
28. mar. 2021

Slik utføres drenering rundt boligen

boligtjenesten virdi.no deler innsikt om de største utfordringene i boligmarkedet som boligleier,
        boligkjøper, boligeier og boligselger opplever.
13. mai 2020

De største utfordringene privatpersoner møter i boligmarkedet

Bilde av flaske med klar eddik 7% som passer utmerket til å bruke som rengjøringsmiddel
02. nov. 2020

Eddik - et effektivt og allsidig rengjøringsmiddel

To meglere som enkelt gjør digital tinglysning av skjøte via sin datamaskin
06. des. 2020

Tinglysning av skjøte ved kjøp og salg av boliger

Boligtjenesten virdi.no gir boligeier og boligselger tips for hvordan man kan gjøre vindusvask enkelt og effektivt med et godt sluttresultat ved å følge stegene profesjonelle renholdere sverger til.
20. okt. 2020

Slik gjør du vindusvask som en proff

Komplett guide til kommunale avgifter på VIRDI innsikt
20. okt. 2020

Alt du trenger å vite om kommunale avgifter