Dette må du vite om budrunden ved boligkjøp

En glad familie som akkurat har vunnet budrunden og kan kjøpe sin drømmebolig

Har du funnet drømmeboligen din, og lurer på hvordan budrunden i et boligsalg foregår? Denne delen av kjøpsprosessen er ofte den mest nervepirrende, spesielt om det er flere budgivere som ønsker samme bolig. Byr noen andre over ditt bud, vil du ofte ha kort betenkningstid om du fortsatt vil være med i budrunden eller ikke.

For noen er dette et vanskelig valg, og tidspresset gjør at situasjonen blir ekstra stressende. Les gjerne mer om hva du bør vite før du går i gang med budrunden.

Når starter vanligvis en budrunde?

Vanlig prosedyre er at budrunden starter dagen etter boligvisningen. Eiendomsmegleren kan motta bud allerede fra den dagen boligen er annonsert, men via megler har ikke boligselger lov til å akseptere et bud før kl. 12.00 første virkedag etter siste visning. Unntaket er når en boligkjøper kupper boligsalget ved å levere et bud direkte til boligeier. Da kan eieren selv avgjøre om man vil komme til enighet med budgiver og således selge boligen før budrunden. Dette omtales som regel som at kjøperen “kupper boligen”.

En budrunde kan ha varierende varighet, da det kommer an på hvor mange som er interessert i å kjøpe boligen. Det kan være lurt å spørre eiendomsmegler om antall budgivere ved et boligsalg, slik at du vet hvor stor konkurransen er. Høyeste bud vinner budrunden og jo flere aktive budgivere, desto høyere blir salgsprisen (som oftest).

Boligselger står fritt til å akseptere et bud eller ikke. Selger kan også akseptere et bud som er lavere enn høyeste bud. Slike tilfeller kan oppstå dersom høyeste bud har forbehold, som for eksempel at overtakelsesdatoen er veldig tidlig, at budet inkluderer en del av boligens inventar, at finansieringen ikke er i orden eller annet.

Husk at bud du leverer alltid skal være skriftlig, og skal overleveres megler via SMS, e-post eller elektronisk budskjema.

Undersøk prisnivået i boligområdet før budet legges inn

Det anbefales å følge med på boligmarkedet en periode når du planlegger å kjøpe bolig. Er det et spesielt område du ønsker å flytte til, får du innblikk i hva boliger i akkurat dette området blir solgt for. Det gir deg verdifull informasjon om hva du må regne med å måtte betale.

Vi i Virdi hjelper deg med å få oversikt over priser på solgte boliger i hele Norge. Les gjerne mer om VIRDIestimatet eller søk på et spesielt boligområde i Boligkartet. VIRDIestimatet gir deg også en verdifull pekepinn på om boligens prisantydning nok er litt lav, presis eller høy.

Når du har skaffet deg informasjon om salgspriser på tilsvarende boliger i området, bør du tenke gjennom hva ditt høyeste bud skal ligge på. Ikke la deg friste til å gå høyere enn det du har bestemt deg for i forkant av budrunden. Til tross for at du ønsker å kjøpe boligen, er det dumt å betale mer enn nødvendig. Det er lett å la seg rive med i en stresset situasjon, så prøv å hold hodet kaldt.

Hvor lang akseptfrist skal man velge?

Det første budet ved et boligsalg har akseptfrist til kl. 12.00 første virkedag etter siste boligvisning. Deretter er det budgiverne som bestemmer hvor lang tid budet skal gjelde for. Normalt gis det bud med en akseptfrist på 30 minutter, men det forekommer også akseptfrister på 45 eller 60 minutter. Korteste akseptfrist er 15 minutter.

Et bud kan ikke aksepteres etter at tidsfristen har gått ut. Blir budet ditt akseptert av boligselger innen tidsfristen, vil du få tilsendt en bekreftelse på dette. Andre budgivere vil deretter få beskjed om at boligen er solgt, og at budrunden er avsluttet. Deretter vil du få tilsendt en kjøpekontrakt som skal signeres med Bank-ID.

Budgiving er lovregulert

Det anbefales å lese nøye gjennom reglene for budgiving, slik at du unngår ubehagelige overraskelser underveis.

Budgiving på salg av eiendommer er regulert i Avtaleloven og i Forskrift om eiendomsmegling.

Mange misforstår regelen om akseptfrist, altså den tidsfristen du gir boligselger på å akseptere ditt pristilbud. Aksepterer selger budet ditt innen fristen har gått ut, er du juridisk forpliktet til å kjøpe boligen til den prisen du har oppgitt i budet.

Har fristen løpt ut - uten at selger har akseptert - er du ikke lenger forpliktet til å kjøpe boligen.

Les gjerne også Forbrukerinformasjon om budgivning fra Forbrukertilsynet.

Bud på boliger er bindende

Før du legger inn et bud, bør du ha finansieringen i orden. Det er også viktig å ikke by høyere enn det du har råd til å betale, siden et bud på en bolig er 100% bindende.

Du kan altså ikke angre deg i ettertid, da du forplikter deg til å kjøpe boligen du har lagt inn bud på - vel og merke dersom boligselger har akseptert budet innenfor akseptfristen.

Selv om det kan oppleves skuffende i øyeblikket, må man ikke vær redd for å miste en bolig i en budrunde. Det kommer nye boliger for salg hver dag, og kanskje vil den neste boligen du kikker på være “midt i blinken” for deg.

Masse lykke til med boligjakten og budgivningen.

Bilde/illustrasjon laget av Nathan Anderson, Unsplash

Innsikt andre brukere leser

Slottsbalkongen er faktisk ikke en balkong🏡
20. mar. 2021

Se hva som kjennetegner balkong og hva som er forskjellen fra terrasse, veranda og altan

Boligtjenesten virdi.no gir boligeier og boligselger tips for hvordan man kan gjøre vindusvask enkelt og effektivt med et godt sluttresultat ved å følge stegene profesjonelle renholdere sverger til.
20. okt. 2020

Slik gjør du vindusvask som en proff

En trapp bygd etter trappeformelen som har korrekt inntrinn og opptrinn🏡
18. mar. 2021

Trappeformelen: - slik sikrer du at din trapp blir god og trygg å gå i

En takstmann takserer din bolig👷‍♀️
22. apr. 2021

Slik gjør du boligen klar før du får besøk av takstmann

Boligtjenesten virdi.no gir boligselgere fem tips til hvordan man best gjør boligen klar for visning for å tiltrekke seg boligkjøpere.
20. okt. 2020

5 enkle grep som vil gjøre boligen din klar for visning

Bilde av en innerdør på skinner
08. jan. 2021

🚪 Kjøpe innerdør? Se våre tips for hva du bør tenke på

Bilde av en glad eiendomsmegler utenfor leilighetsbygg
07. des. 2020

Hvilke plikter og oppgaver har en eiendomsmegler?

Boligeier som monterer en gipsplate på korrekt måte ved å sikre at skruene skrus inn i spikerslag i veggen.
                Slik unngår man at platen faller ned og at oppussingen blir et mareritt.
12. okt. 2020

Vet du hva et spikerslag er?