Derfor er det fordelaktig å ha varmepumpehus

Har du allerede installert varmepumpe i boligen din? Eller kanskje planlegger du å investere i en varmepumpe i nær fremtid? Boligeiere som har varmepumpe, bør vurdere å skaffe seg et varmepumpehus, da dette overbygget har flere fordeler. De viktigste fordelene kan du lese mer om her.

26. jun. 2020 (oppdatert 26. jun. 2020) 2 min.

Et varmepumpehus beskytter varmepumpen din mot vær og vind, i tillegg til å sørge for at boligens fasade ser fin ut.

En varmepumpe i seg selv er ikke veldig pen å se på. Med et varmepumpehus kan du få en fin fasade, i tillegg til at det beskytter pumpen mot vær og vind.

En varmepumpe er en kostnadseffektiv og miljøvennlig oppvarmingsmetode som gir bedre inneklima enn tradisjonell oppvarming. I tillegg kan du bruke varmepumpen til nedkjøling av boligen, noe som er svært behagelig på de varmeste sommerdagene.

Både luft til luft-varmepumper og luft til vann-varmepumper har en utedel og en innedel som skal monteres, og det er disse typene som det selges mest av i Norge.

Varmepumpehus gir boligen en penere fasade

Mange boligeiere synes at utedelen på en varmepumpe er skjemmende å ha hengende på husveggen. Løsningen på dette estetiske dilemmaet er å sette opp et varmepumpehus.

Velger du et varmepumpehus i trykkimpregnert tre, bør du male det i samme farge som resten av huset. Da oppnår du å kamuflere boksen, slik at utedelen blir mindre fremtredende.

Beskytter mot vind og nedbør

Et varmepumpehus beskytter utedelen mot vind, regn, is og snø. Er det sterk vind utendørs, vil overbygget beskytte mot at løse gjenstander treffer varmepumpe-delen utendørs og forårsaker skade. Et varmepumpehus kan dermed forlenge levetiden på varmepumpens utedel.

Gir varmepumpen bedre ytelse

Vinterstid legger det seg gjerne både snø og is på varmepumpen utendørs. Et varmepumpehus vil redusere avisingstiden, noe som vil gi varmepumpen bedre ytelse når det er kaldt ute.

Det betyr i praksis at beskyttelseshuset øker varmepumpens yteevne, noe som igjen fører til at du sparer mer strøm.

Ulike typer av varmepumpehus

Et varmepumpehus består av tak og tre vegger uten gulv/bunn. På markedet finnes det flere typer av varmepumpehus å velge mellom, der materialene som benyttes enten er laget av metall eller trykkimpregnert tre. Et varmepumpehus i metall egner seg godt for en fuktig værtype, og kan isoleres for å redusere støy fra pumpen.

Mange velger imidlertid et varmepumpehus laget av trykkimpregnert tre, som kan males i samme farge som boligen. Da vil utedelen av varmepumpen bli mindre dominerende.

Hva koster et varmepumpehus?

Det er mulig å få kjøpt ferdig byggesett, eller du kan kjøpe inn materialer og bygge varmepumpehus fra bunnen av selv. Ferdige byggesett selges hos leverandører for varmepumper, og du får materialer til å lage varmepumpehus på byggevarehus.

Montér: - Slik bygger du varmepumpehus

På Elkjøp og Finn.no kan du sjekke priser og finne tilbud på ulike varmepumpehus, og du må nok regne med å betale mellom kr. 1000,- og kr. 3000,- for ferdige byggesett.

Enten du vil bygge selv eller kjøpe et ferdig byggesett, må du alltid passe på at varmepumpehuset passer til varmepumpens størrelse og at det er tilstrekkelig med lufting rundt pumpen.