Skal du kjøpe bolig og lurer på hvordan prosessen rundt selve oppgjøret foregår? Eller kanskje du akkurat har solgt boligen din og ønsker å vite når kjøpesummen kommer inn på din bankkonto? Se enkel forklaring på dette her.
Det økonomiske oppgjøret i et boligsalg er et sentralt tema både for boligkjøper og for boligselger. Begge parter er interessert i at dette blir håndtert på en profesjonell måte, slik at det hele går riktig for seg.
Når en bolig har blitt solgt og skal overføres fra selger til kjøper, omtales denne prosessen som et oppgjør. Ved oppgjøret skal alle formaliteter ha blitt klargjort og gjennomført. Det vil si at kjøper har mottatt nøklene til boligen på overtakelsesdagen, at skjøtet er tinglyst og at kjøpesummen blir overført til selger.
Boligkjøper er ikke rettmessig eier av sin nye bolig før overtakelsesprotokollen er undertegnet. Etter at boligselger har fått bekreftelse på at kjøpesummen er kommet inn på eiendomsmeglers klientkonto, kan det avtales en overtakelsesdato. På denne dagen skal selger, kjøper og megler møtes for å gå gjennom boligen og sjekke at alt er i orden for overtakelse.
Da vet selger at det økonomiske er i orden, og kan dermed trygt overlevere nøklene til boligkjøper. Deretter må overtakelsesprotokollen signeres. Kjøper er nå juridisk ansvarlig for boligen, til tross for at selger ennå ikke har mottatt pengene for bolighandelen.
Eiendomsmeglers oppgjørsavdeling ordner alt det praktiske i forbindelse med kjøp og salg av en bolig. Megler skal dessuten sørge for at oppgjøret blir korrekt for både selger og kjøper, slik at ingen av partene utsettes for økonomisk risiko.
Dersom boligselger har utestående boliglån i sin bank, skal dette innfris, og det er eiendomsmegler som
foretar avregningen. Det samme gjelder dersom selger plikter å betale kommunale avgifter og lignende.
Disse beløpene innfris slik at boligen er fri for heftelser.
I tillegg skal megler ordne med skjøtet som sendes til tinglysning hos Kartverket. Kartverket driver det nasjonale eiendomsregisteret, og tinglyste
eiendomsrettigheter blir registrert i Grunnboken.
På grunn av saksbehandlingstiden hos Kartverket vil det kunne gå opptil 14 dager før tinglysingen er gjennomført, og skjøtet er blitt returnert til megler. Under denne perioden oppbevares kjøpesummen for boligsalget på en klientkonto hos eiendomsmegleren.
Boligselger får først kjøpesummen inn på konto 10 - 14 dager etter at boligkjøper har signert overtakelsesprotokollen. Ventetiden skyldes som nevnt saksbehandlingstiden på tinglysingen av skjøtet hos Kartverket.
Oppgjøret regnes som fullført når selger har mottatt pengene for bolighandelen.
Det er mulig å selge en bolig privat i Norge, uten å benytte en eiendomsmegler. I tilfeller der selger allerede har en kjøper, vil det være naturlig å velge privat boligsalg. Da slipper selger å betale en eiendomsmegler for markedsføring og visning av boligen, noe som vedkommende i dette tilfelle ikke har behov for.
Det er like trygt å selge privat som å selge via megler, og kostnadene reduseres betraktelig. Boligselger må imidlertid likevel benytte en profesjonell og uavhengig tredjepart når det kommer til kjøpekontrakt, det økonomiske oppgjøret og tinglysingen av skjøtet.
En uavhengig tredjepart kan være en advokat, en eiendomsmegler eller et oppgjørsselskap.
Forbrukerrådet: - Dette bør du tenke på når du selger egen bolig
Bilde/illustrasjon laget av Tumisu, Pixabay
Innsikt andre brukere leser