Eddik - et effektivt og allsidig rengjøringsmiddel

Bilde av flaske med klar eddik 7% som passer utmerket til å bruke som rengjøringsmiddel

Du har sikkert hørt eller lest om at mange bruker eddik til mer enn matlaging. Den klare eddiken du får kjøpt i dagligvarebutikken er utmerket til å bruke som rengjøringsmiddel. I tillegg er produktet miljøvennlig, og inneholder ingen skadelige kjemikalier.

Litt generelt om eddik

Eddik inneholder vann og eddiksyre, og den vanligste eddiken som brukes til rengjøring i hjemmet er klar eddik. Den er helt gjennomsiktig på fargen, og du kan kjøpe den i forskjellige styrkegrader. Det anbefales å velge en eddik som består av 5% eller 7% eddiksyre. Sterkere eddik enn dette kan gjøre mer skade enn nytte, og vil dessuten kunne forårsake hudirritasjoner.

Velger du likevel å benytte en sterkere eddik enn 7%, bør du for sikkerhets skyld bruke hansker. Husk at eddiksyre i konsentrert form er etsende.

Bruksområder

Eddiksyre hemmer bakterievekst, og bidrar til å holde mugg borte. Produktet brukes ofte i små doser som konserveringsmiddel i brød og kaker.

Eddik er også kjent for å fjerne dårlig lukt, være effektivt mot ugress og er fantastisk å bruke når du vil ha skinnende rene vinduer. Velger du eddik i stedet for kjemiske rengjøringsprodukter, sparer du både penger og miljøet.

Eddik som universalrengjøringsmiddel

Bland 2 deler vann og 1 del klar 7% husholdningseddik. Ha gjerne et par dråper oppvaskmiddel i blandingen.

Husk at enkelte overflater kan være ømtålig for eddiksyre, og kan i verste fall forårsake misfarging eller gi etseskader. Du bør derfor ikke bruke eddik på marmor, sement, betong, kobber, gulvfliser i stein, parkett og messing.

ABC Nyheter: - Dette skal du ikke vaske med eddik

Rengjøring av bad med eddik

Eddiksyre er et effektivt middel mot kalkbelegg på baderom, og er derfor ypperlig å bruke på dusjvegger, badekar og servanter. Bland 1 del 7% klar eddik med 2 deler oppvaskmiddel. Påfør blandingen med svamp, og avslutt med å skylle godt av med rent vann.

Er sluket i dusjen på badet tett på grunn av såperester, skitt eller annet belegg? Prøv med en halv kopp 7% klar eddik ned i sluket sammen med et par spiseskjeer natron. La blandingen virke i 15 - 20 minutter. Skyll godt etterpå med lunkent vann.

Dinside: Vaske dusjen - sitron utfordrer storfavoritten

Rengjør kaffetrakteren med eddik

Både kaffetraktere og vannkokere får kalkbelegg etter en tids bruk. Dette får du renset bort ved å tilsette 1 dl. 7% klar eddik og 2 dl. vann. Kjør i gang kaffetrakteren eller vannkokeren. Skyll vannkokeren godt etterpå i rent vann. Kaffetrakteren bør kjøres 2 - 3 ganger etterpå med vann før den er klar til bruk igjen.

Eddik i vaskemaskinen

Opplever du at klærne som kommer nyvasket ut fra vaskemaskinen ikke lukter rent? Den dårlige lukten kan skyldes at vaskemaskinen har gamle såperester og bør renses. Ved å tilsette 0,5 liter 7% klar eddik i vaskemaskinen vil du kunne løse dette problemet. Kjør maskinen på et 40-graders program uten å fylle den med klær.

Dersom du ikke har skyllemiddel i huset, kan 1 dl. 7% klar eddik tilsettes klesvasken i vaskemaskinen. Dette vil fjerne både flekker og lukt fra tøyet.

Bli kvitt fluer og maur med eddik

Fluer, maur og andre insekter er ikke særlig glad i lukten av eddik. Har du fått sukkermaur i boligen, bør du helle eddik i en tom sprayflaske, blande ut med litt vann og spraye der maurene oppholder seg.

Bananfluer fjerner du ved å sette et tomt syltetøyglass uten lokk med 7% klar eddik i nærheten av fluene.

Rengjøring av kjøleskap med eddik

Det er effektivt å bruke eddik til rengjøring inne i kjøleskapet. Bland like mengder vann og 7% klar husholdningseddik i en beholder, og vask med klut. Dette fjerner både lukt og bakterier.

Eddik som desinfiseringsmiddel

Ufortynnet 7% husholdningseddik kan brukes til å desinfisere utsatte steder, som for eksempel kjøkken- og dørhåndtak. Etter at du har vasket med eddik, tørker du av med en mikrofiberklut.

Bilde/illustrasjon laget av Orkla

Innsikt andre brukere leser

Reduser kostnadene til oppussing ved å utføre arbeidet selv
17. feb. 2021

Slik reduserer du kostnadene til oppussing av bolig

Bilde av vinduer montert på en orange vegg
05. des. 2020

Nyttig å vite når boligen trenger nye vinduer

boligtjenesten virdi.no hjelper boligleiere, boligeiere, boligselgere og boligkjøpere til å få oversikt over
       hvordan boligmarkedet reagerer på koronapandemien.
31. mar. 2020

Tiltakene innført grunnet koronaviruset har stor påvirkning på boligmarkedet

Terrassedør og balkongdør kan ha mye å si for energieffektiviteten
14. feb. 2021

Valg av ny balkongdør eller terrassedør

Komplett guide til kommunale avgifter på VIRDI innsikt
15. mai 2020

Alt du trenger å vite om kommunale avgifter

Som boligkjøper er det fort gjort å bli ivrig ved overtakelse av bolig og med det glemme å sjekke alt i boligen før man signerer overtakelsesprotokollen.
26. jun. 2020

Overtakelse av bolig: - Dette må du huske å sjekke

Å pusse opp bad trenger ikke å være ekstremt dyrt. Er man smart kan man finne rimelige løsninger som gjør at ditt bad blir en avslappende oase uten å koste for mye.
12. okt. 2020

Tips for å pusse opp bad rimelig

Solnedgangen nytes på terrassen med utsikt over sjøen. Terrasse, balkong, altan og veranda kan gjøre underverker for din trivsel og boligens attraktivitet.
12. okt. 2020

Har boligen din terrasse, veranda, balkong eller altan?