Eddik - et effektivt og allsidig rengjøringsmiddel

Bilde av flaske med klar eddik 7% som passer utmerket til å bruke som rengjøringsmiddel

Du har sikkert hørt eller lest om at mange bruker eddik til mer enn matlaging. Den klare eddiken du får kjøpt i dagligvarebutikken er utmerket til å bruke som rengjøringsmiddel. I tillegg er produktet miljøvennlig, og inneholder ingen skadelige kjemikalier.

Litt generelt om eddik

Eddik inneholder vann og eddiksyre, og den vanligste eddiken som brukes til rengjøring i hjemmet er klar eddik. Den er helt gjennomsiktig på fargen, og du kan kjøpe den i forskjellige styrkegrader. Det anbefales å velge en eddik som består av 5% eller 7% eddiksyre. Sterkere eddik enn dette kan gjøre mer skade enn nytte, og vil dessuten kunne forårsake hudirritasjoner.

Velger du likevel å benytte en sterkere eddik enn 7%, bør du for sikkerhets skyld bruke hansker. Husk at eddiksyre i konsentrert form er etsende.

Bruksområder

Eddiksyre hemmer bakterievekst, og bidrar til å holde mugg borte. Produktet brukes ofte i små doser som konserveringsmiddel i brød og kaker.

Eddik er også kjent for å fjerne dårlig lukt, være effektivt mot ugress og er fantastisk å bruke når du vil ha skinnende rene vinduer. Velger du eddik i stedet for kjemiske rengjøringsprodukter, sparer du både penger og miljøet.

Eddik som universalrengjøringsmiddel

Bland 2 deler vann og 1 del klar 7% husholdningseddik. Ha gjerne et par dråper oppvaskmiddel i blandingen.

Husk at enkelte overflater kan være ømtålig for eddiksyre, og kan i verste fall forårsake misfarging eller gi etseskader. Du bør derfor ikke bruke eddik på marmor, sement, betong, kobber, gulvfliser i stein, parkett og messing.

ABC Nyheter: - Dette skal du ikke vaske med eddik

Rengjøring av bad med eddik

Eddiksyre er et effektivt middel mot kalkbelegg på baderom, og er derfor ypperlig å bruke på dusjvegger, badekar og servanter. Bland 1 del 7% klar eddik med 2 deler oppvaskmiddel. Påfør blandingen med svamp, og avslutt med å skylle godt av med rent vann.

Er sluket i dusjen på badet tett på grunn av såperester, skitt eller annet belegg? Prøv med en halv kopp 7% klar eddik ned i sluket sammen med et par spiseskjeer natron. La blandingen virke i 15 - 20 minutter. Skyll godt etterpå med lunkent vann.

Dinside: Vaske dusjen - sitron utfordrer storfavoritten

Rengjør kaffetrakteren med eddik

Både kaffetraktere og vannkokere får kalkbelegg etter en tids bruk. Dette får du renset bort ved å tilsette 1 dl. 7% klar eddik og 2 dl. vann. Kjør i gang kaffetrakteren eller vannkokeren. Skyll vannkokeren godt etterpå i rent vann. Kaffetrakteren bør kjøres 2 - 3 ganger etterpå med vann før den er klar til bruk igjen.

Eddik i vaskemaskinen

Opplever du at klærne som kommer nyvasket ut fra vaskemaskinen ikke lukter rent? Den dårlige lukten kan skyldes at vaskemaskinen har gamle såperester og bør renses. Ved å tilsette 0,5 liter 7% klar eddik i vaskemaskinen vil du kunne løse dette problemet. Kjør maskinen på et 40-graders program uten å fylle den med klær.

Dersom du ikke har skyllemiddel i huset, kan 1 dl. 7% klar eddik tilsettes klesvasken i vaskemaskinen. Dette vil fjerne både flekker og lukt fra tøyet.

Bli kvitt fluer og maur med eddik

Fluer, maur og andre insekter er ikke særlig glad i lukten av eddik. Har du fått sukkermaur i boligen, bør du helle eddik i en tom sprayflaske, blande ut med litt vann og spraye der maurene oppholder seg.

Bananfluer fjerner du ved å sette et tomt syltetøyglass uten lokk med 7% klar eddik i nærheten av fluene.

Rengjøring av kjøleskap med eddik

Det er effektivt å bruke eddik til rengjøring inne i kjøleskapet. Bland like mengder vann og 7% klar husholdningseddik i en beholder, og vask med klut. Dette fjerner både lukt og bakterier.

Eddik som desinfiseringsmiddel

Ufortynnet 7% husholdningseddik kan brukes til å desinfisere utsatte steder, som for eksempel kjøkken- og dørhåndtak. Etter at du har vasket med eddik, tørker du av med en mikrofiberklut.

Bilde/illustrasjon laget av Orkla

Innsikt andre brukere leser

Mann som isolererer ny bolig eller etterisolerer gammel bolig. MIneralull (glassull, steinull) kommer i lett håndterbar plate eller rull for enkel montering.
                Bildet viser isolasjon i plater av glassull fra produsenten Glava.
12. okt. 2020

Isolasjon (mineralull): Velge glassull eller steinull?

Terrassedør og balkongdør kan ha mye å si for energieffektiviteten
14. feb. 2021

Valg av ny balkongdør eller terrassedør

Solnedgangen nytes på terrassen med utsikt over sjøen🏡
19. mar. 2021

Se hva som kjennetegner terrasse og hva som er forskjellen fra altan, veranda og balkong

En utebod kan gi deg mye ekstra lagringsplass utendørs
07. jan. 2021

🔨 Bygge utebod? Dette er nyttig å vite før du begynner

Sølvkre har skjelldekket, dråpeformet kropp med 3 haletråder bak og 2 antenner foran
02. nov. 2020

De beste tiltakene for å bli kvitt sølvkre i hjemmet

To meglere som enkelt gjør digital tinglysning av skjøte via sin datamaskin
06. des. 2020

Tinglysning av skjøte ved kjøp og salg av boliger

En takstmann takserer din bolig👷‍♀️
22. apr. 2021

Slik gjør du boligen klar før du får besøk av takstmann

Reduser kostnadene til oppussing ved å utføre arbeidet selv
17. feb. 2021

Slik reduserer du kostnadene til oppussing av bolig