De viktigste fordelene med elektronisk dørlås

Elektronisk dørlås fra Yale Doorman åpnes av dame med gul jakke

Stadig flere nordmenn velger å installere elektronisk dørlås på boligens ytterdør. Her kan du lese mer om hvorfor dette smart-produktet har blitt så populært, og hvilke produsenter som tilbyr anerkjente, brukervennlige og sikre smartlåser på det norske markedet.

Hvordan fungerer en elektronisk dørlås?

En elektronisk dørlås kalles også for en smartlås, og er en nøkkelfri boliglås til ytterdøren. En slik lås har ikke låssylinder, og du slipper derfor å lete etter nøkkelknippet når du forlater boligen din.

Vanligvis er en elektronisk dørlås tilkoblet ditt trådløse nettverk, og kan styres fra en app på din mobiltelefon. Du kan også åpne og låse ytterdøren med en digital nøkkelbrikke, en fjernkontroll eller din selvvalgte PIN-kode.

I tillegg til smartlåsen, krever flere modeller at du også har en kompatibel smartmodul eller “Smart Hub” for å kunne fjernstyre låsen fra en app på mobilen. Denne selges separat.

En elektronisk dørlås går på batteri, og døren kan ikke åpnes dersom smartsystemet går tom for strøm. Batteriet har som regel en levetid på 8 - 12 måneder. Du vil alltid ha tilgang på batteristatus, og du blir varslet når det er på tide å bytte batterier i dørlåsen. Skulle den likevel gå tom for strøm, kan du raskt lade opp smartlåsen med et vanlig 9V-batteri. Batteriet kobles til på undersiden av låsen.

Hva koster en elektronisk dørlås?

Det finnes en rekke ulike modeller på markedet i forskjellige prisklasser, og du må regne med å betale mellom kr. 2.000,- og kr. 5.000,- for en god digital elektronisk dørlås.

De store elektrovarekjedene tilbyr smartlåser fra anerkjente produsenter - deriblant Yale Doorman, Danalock, EasyAccess og ID Lock.

Kan jeg montere elektronisk dørlås selv?

Du kan selv velge om du vil installere smartlåsen på egen hånd, eller om du ønsker å overlate arbeidet til en låsesmed. Det er en relativt enkel jobb å montere den selv, og alt av nødvendig utstyr til den elektroniske dørlåsen følger med. Verktøy som behøves til monteringen er primært skrutrekker og drill.

Fordeler med elektronisk dørlås

Gir deg fleksibilitet

En elektronisk dørlås gir deg først og fremst en mer fleksibel hverdag. Du slipper å lete etter nøkkelknippet når du skal ut og inn av boligen din. Er du litt distré, slipper du også å gruble på om du virkelig husket å låse døren da du gikk hjemmefra. I appen på mobilen kan du raskt sjekke om ytterdøren er låst, og dessuten fjernbetjene låsen.

Praktisk og brukervennlig

Med en elektronisk dørlås kan du gi eventuelle håndverkere tilgang på koden til ytterdøren din, slik at du slipper å være hjemme når de skal utføre arbeidet.

Leier du ut hele eller deler av boligen din, vil en smartlås også være fordelaktig. Bytter du leietaker, kan du slette den gamle koden og lage en ny til nestemann som flytter inn.

Som boligutleier slipper du dessuten å være redd for at husnøkler skal komme på avveier, og i verste fall måtte skifte ut låssylinder og lage nye ekstranøkler.

Økt trygghet med Yale doorman

En smartlås kan tilkobles overvåkningskameraer, og du vil dermed kunne bli varslet om noen prøver å komme inn i boligen.

Smartlåsen Yale Doorman kan også kobles opp mot vaktselskaper som Verisure og Sector Alarm, slik at du kan styre både Yale Doorman låsen og alarm fra samme app på mobilen din. Alarmen skrus også automatisk av når du taster inn koden på din Yale Doorman, slik at du slipper å gjøre dette i tillegg via alarmpanelet i gangen.

Les mer om elektronisk dørlås på Dinside: - Vær ditt eget alarmselskap

Bilde/illustrasjon laget av Yale

Innsikt andre brukere leser

Husleiekontrakt fra Forbrukerrådet
11. jan. 2021

Boligutleie: - Dette må du ta med i en husleiekontrakt

Bilde av flaske med klar eddik 7% som passer utmerket til å bruke som rengjøringsmiddel
02. nov. 2020

Eddik - et effektivt og allsidig rengjøringsmiddel

Grønne planter i en oase er fine virkemidler når man pusser opp og innreder boligen i en lun og behagelig stil
26. jun. 2020

Hvilke interiørtrender gjelder for 2020?

Uavhengig av om boligen du nettopp har kjøpt er dyr eller svært dyr, kan en boligkjøperforsikring hjelpe en hel
                del om du finner feil og mangler med boligen. Men du kan allerede være dekket av hus-/innboforsikringen din.
26. jun. 2020

Trenger jeg egentlig boligkjøperforsikring?

Flaggregler må følges, spesielt på offentlige flaggdager. På bildet vaier flagget fint i vinden.
09. jan. 2021

🇳🇴 Flaggregler og offisielle flaggdager i Norge

En glad familie som akkurat har vunnet budrunden og kan kjøpe sin drømmebolig
12. okt. 2020

Dette må du vite om budrunden ved boligkjøp

Søk etter drømmeboligen og forbered deg til visning på virdi.no
20. feb. 2020

Hvordan du kan bruke virdi.no til å forbrede deg til visning og bli en smartere boligkjøper

Å pusse opp bad trenger ikke å være ekstremt dyrt. Er man smart kan man finne rimelige løsninger som gjør at ditt bad blir en avslappende oase uten å koste for mye.
12. okt. 2020

Tips for å pusse opp bad rimelig