De viktigste fordelene med elektronisk dørlås

Elektronisk dørlås fra Yale Doorman åpnes av dame med gul jakke

Stadig flere nordmenn velger å installere elektronisk dørlås på boligens ytterdør. Her kan du lese mer om hvorfor dette smart-produktet har blitt så populært, og hvilke produsenter som tilbyr anerkjente, brukervennlige og sikre smartlåser på det norske markedet.

Hvordan fungerer en elektronisk dørlås?

En elektronisk dørlås kalles også for en smartlås, og er en nøkkelfri boliglås til ytterdøren. En slik lås har ikke låssylinder, og du slipper derfor å lete etter nøkkelknippet når du forlater boligen din.

Vanligvis er en elektronisk dørlås tilkoblet ditt trådløse nettverk, og kan styres fra en app på din mobiltelefon. Du kan også åpne og låse ytterdøren med en digital nøkkelbrikke, en fjernkontroll eller din selvvalgte PIN-kode.

I tillegg til smartlåsen, krever flere modeller at du også har en kompatibel smartmodul eller “Smart Hub” for å kunne fjernstyre låsen fra en app på mobilen. Denne selges separat.

En elektronisk dørlås går på batteri, og døren kan ikke åpnes dersom smartsystemet går tom for strøm. Batteriet har som regel en levetid på 8 - 12 måneder. Du vil alltid ha tilgang på batteristatus, og du blir varslet når det er på tide å bytte batterier i dørlåsen. Skulle den likevel gå tom for strøm, kan du raskt lade opp smartlåsen med et vanlig 9V-batteri. Batteriet kobles til på undersiden av låsen.

Hva koster en elektronisk dørlås?

Det finnes en rekke ulike modeller på markedet i forskjellige prisklasser, og du må regne med å betale mellom kr. 2.000,- og kr. 5.000,- for en god digital elektronisk dørlås.

De store elektrovarekjedene tilbyr smartlåser fra anerkjente produsenter - deriblant Yale Doorman, Danalock, EasyAccess og ID Lock.

Kan jeg montere elektronisk dørlås selv?

Du kan selv velge om du vil installere smartlåsen på egen hånd, eller om du ønsker å overlate arbeidet til en låsesmed. Det er en relativt enkel jobb å montere den selv, og alt av nødvendig utstyr til den elektroniske dørlåsen følger med. Verktøy som behøves til monteringen er primært skrutrekker og drill.

Fordeler med elektronisk dørlås

Gir deg fleksibilitet

En elektronisk dørlås gir deg først og fremst en mer fleksibel hverdag. Du slipper å lete etter nøkkelknippet når du skal ut og inn av boligen din. Er du litt distré, slipper du også å gruble på om du virkelig husket å låse døren da du gikk hjemmefra. I appen på mobilen kan du raskt sjekke om ytterdøren er låst, og dessuten fjernbetjene låsen.

Praktisk og brukervennlig

Med en elektronisk dørlås kan du gi eventuelle håndverkere tilgang på koden til ytterdøren din, slik at du slipper å være hjemme når de skal utføre arbeidet.

Leier du ut hele eller deler av boligen din, vil en smartlås også være fordelaktig. Bytter du leietaker, kan du slette den gamle koden og lage en ny til nestemann som flytter inn.

Som boligutleier slipper du dessuten å være redd for at husnøkler skal komme på avveier, og i verste fall måtte skifte ut låssylinder og lage nye ekstranøkler.

Økt trygghet med Yale doorman

En smartlås kan tilkobles overvåkningskameraer, og du vil dermed kunne bli varslet om noen prøver å komme inn i boligen.

Smartlåsen Yale Doorman kan også kobles opp mot vaktselskaper som Verisure og Sector Alarm, slik at du kan styre både Yale Doorman låsen og alarm fra samme app på mobilen din. Alarmen skrus også automatisk av når du taster inn koden på din Yale Doorman, slik at du slipper å gjøre dette i tillegg via alarmpanelet i gangen.

Les mer om elektronisk dørlås på Dinside: - Vær ditt eget alarmselskap

Bilde/illustrasjon laget av Yale

Innsikt andre brukere leser

Du trenger e-takst om du skal selge boligen din eller reforhandle lånet
11. feb. 2021

5 spørsmål og svar om e-takst

Mann som isolererer ny bolig eller etterisolerer gammel bolig. MIneralull (glassull, steinull) kommer i lett håndterbar plate eller rull for enkel montering.
        Bildet viser isolasjon i plater av glassull fra produsenten Glava.
12. okt. 2020

Isolasjon (mineralull): Velge glassull eller steinull?

P-rom, BRA, BTA? Få kontroll på uttrykkene som brukes om din bolig.
12. feb. 2021

Bli kjent med begrepene primærrom (P-rom), bruksareal (BRA) og bruttoareal (BTA)

Bilde av vinduer montert på en orange vegg
05. des. 2020

Nyttig å vite når boligen trenger nye vinduer

Flytting er hektisk og man glemmer for viktige ting📦
25. mar. 2021

6 nyttige tips ved flytting til ny bolig

En pergola kan gi et nytt og lunt favorittsted utendørs🏡
17. mar. 2021

Hagetrend: - Bygg en lekker pergola

boligtjenesten virdi.no hjelper boligleiere, boligeiere, boligselgere og boligkjøpere til å få oversikt over
    hvordan boligmarkedet reagerer på koronapandemien.
31. mar. 2020

Tiltakene innført grunnet koronaviruset har stor påvirkning på boligmarkedet

Flatskjerm-TV montert på veggen ved spisebordet. En løsning som er spesielt populær blant barna i familien📺
29. apr. 2021

Guide til rett høyde på veggen for din TV