🇳🇴 Flaggregler og offisielle flaggdager i Norge

Flaggregler må følges, spesielt på offentlige flaggdager. På bildet vaier flagget fint i vinden.

Trenger du å friske opp hvilke flaggregler som gjelder for Norge? Kanskje du lurer på når flagget skal heises på morgenen og fires på kvelden på 17. mai eller på andre offisielle flaggdager? Se enkel oversikt her.

Kort historikk om flagget

I 1821 ble flagget slik vi kjenner det i dag vedtatt av Stortinget. Det skjedde 7 år etter at Norge fikk sin egen grunnlov. Det ble bestemt at flagget skulle ha fargene rødt, hvitt og blått, som et symbol på frihet og selvstendighet. Rødfargen er den samme som Danmark har i sitt flagg, og blåfargen den samme som Frankrikes flagg.

Flaggloven trådte i kraft i 1899, og beskriver flaggregler om hvordan det norske flagg skal se ut med hensyn til farger og størrelser.

Under den 2. verdenskrig ble det forbudt å bære flagget, feire 17. mai eller ha på seg flaggets farger i Norge. Dette varte helt frem til Frigjøringsdagen 8. mai 1945.

Med unntak av okkupasjonstiden i årene 1940 - 1945 har det helt siden 1836 vært tradisjon for nordmenn å feire 17. mai, og bære flagg på nasjonaldagen.

I flaggforskriften, som egentlig heter Forskrift angående bruk av statsflagget og handelsflagget, blir Norges flaggregler nærmere utdypet.

Generelle flaggregler om håndtering av det norske flagg

En skal behandle flagget med respekt, og ikke la det berøre bakken. Det er ikke lov til å heise to flagg på samme flaggstang. Flagg som brukes som dekorasjon skal henge fritt. Dekorasjonsflagget må ikke spikres eller henge slik at det blir tråkket på.

Dersom flagget blir ødelagt, skal det enten brennes eller sprettes opp slik at fargene skilles fra hverandre. Falmet flagg bør erstattes med nytt.

Når flagget tas ned fra flaggstangen,skal det brettes to ganger på midten og rulles pent sammen. Flagget skal være tørt når det brettes, og oppbevares på et tørt og rent sted.

Norges flaggregler gjelder i prinsippet kun for statlige virksomheter, men det er god flaggskikk at også privatpersoner følger disse bestemmelsene.

Flaggregler om størrelse og utseende

Dersom du ønsker å anskaffe deg en flaggstang, er det ingen spesielle flaggregler som sier noe om hvor høy flaggstangen må være. Dette blir dermed en smakssak, men det er penest om flaggstangen rekker til litt over boligens takmøne.

Når det gjelder størrelsen på flagget, skal det ifølge landets flaggregler måle en tredjedel av flaggstangens lengde. Her er det snakk om flaggstenger som står på bakken. Det betyr i praksis at dersom din flaggstang er 9 meter høy, skal flagget være 3 meter langt.

Flaggstenger som står vannrett ut fra en bygning skal ha et flagg som er like langt som halvparten av flaggstangens lengde.

Det er ingen flaggregler som sier at du som privatperson har plikt til å heise flagget på offisielle flaggdager. Det er dermed kun offentlige institusjoner som har plikt til å flagge på offentlige flaggdager i Norge. Likevel er det mange privatpersoner som ønsker å gjøre dette, spesielt på nasjonaldagen og andre tradisjonsrike flaggdager.

Privatpersoner bruker det rektangulære handelsflagget, mens offentlige institusjoner skal benytte statsflagget. Sistnevnte har splitt og tunge.

Flaggregler om heising og firing av flagg

I utgangspunktet skal flagget heises ved soloppgang, og tas ned ved solnedgang. Det har imidlertid blitt bestemt at i sommerhalvåret fra 1. mars til 31. oktober skal flagget heises kl. 08.00 og tas ned igjen ved solnedgang eller senest kl. 21.00.

I vinterhalvåret fra 1. november til 28. februar skal flagget heises kl. 09.00 og fires ned ved solnedgang. Også i denne perioden må man ta ned flagget senest kl. 21.00.

På grunn av mørketiden i de nordligste fylkene av Norge, er det laget egne flaggregler. I vinterhalvåret har derfor Nordland, Troms og Finnmark kun lov til å flagge i tidsrommet kl. 10.00 - kl. 15.00. I sommerhalvåret gjelder ordinære flaggregler for disse fylkene.

Det er ingen bestemte flaggregler når det gjelder vimpler. Denne flaggtypen kan henge på flaggstangen hele døgnet året rundt, og typisk kun byttes ut når det er flaggdager man ønsker å markere.

Flaggregler ved dødsfall

Ved dødsfall og begravelser er det vanlig å flagge på halv stang. Normal prosedyre er å heise flagget først til topps, for deretter å senke det til flagget rekker en tredjedel fra toppen av flaggstangen. Når flagget skal ned, skal det først heises til toppen igjen før det fires helt ned.

I tillegg til denne spesielle prosedyren for flaggheising ved dødsfall, skal man også følge vanlige flaggregler. Det betyr at flagget må tas ned ved solnedgang eller senest kl. 21.00.

Flaggregler for fritidsbåter

Ønsker du å anskaffe deg flaggstang i båten din, kan det være lurt å vite hvor stort flagget skal være i forhold til båten.

En 15 fots båt skal ha et flagg som er 50 cm langt, mens en 20 fots båt bør ha et flagg som er 65 cm langt. Er båten 25 fot, bør flaggets lengde måle 75 cm, og en 30 fots båt bør ha et 85 cm langt flagg.

Flaggregler om heising og firing av flagget gjelder både til sjøs og på land. Derfor er det viktig å huske på å ta ned flagget ved solnedgang eller senest kl. 21.00 når du er ute i båt.

I båt er det ikke vanlig å benytte seg av vimpel. Man bruker det rektangulære flagget selv om det ikke dagen for båtturen er på en av landets offisielle flaggdager.

NRK: - Inkompetanse gjør at mange båtfolk ikke respekterer reglene

Norges offisielle flaggdager

Norges offisielle flaggdager er på faste datoer hvert år, i tillegg til bevegelige offentlige flaggdager. Vi har følgende flaggdager i Norge:

01. januar - 1. nyttårsdag
21. januar - H.K.H. Prinsesse Ingrid Alexandra
06. februar - Samefolkets dag
21. februar - H.M Kong Harald V
01. mai - Offentlig høytidsdag
08. mai - Frigjøringsdagen 1945
17. mai - Grunnlovsdagen
07. juni - Unionsoppløsningen 1905
04. juli - H.M. Dronning Sonja
20. juli - H.K.H. Kronprins Haakon Magnus
29. juli - Olsok
19. august - H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit
25. desember - 1. juledag

I tillegg kommer de bevegelige offentlige flaggdager på 1. påskedag, 1. pinsedag og dagen for stortingsvalg.

Norges offisielle flaggdager ble sist revidert i desember 2014.

Bilde/illustrasjon laget av Max van den Oetelaar, Unsplash

Innsikt andre brukere leser

En trapp bygd etter trappeformelen som har korrekt inntrinn og opptrinn🏡
18. mar. 2021

Trappeformelen: - slik sikrer du at din trapp blir god og trygg å gå i

Kjøp av aksjeleilighet betyr at man kjøper en aksje i et boligaksjeselskap🌇
23. mar. 2021

Aksjeleilighet: alt du bør vite om denne eierformen

Fellesgjeld og felleskostnader tilknyttet en borettsalgsbolig utgjør en viktig økonomisk forskjell sammenlignet med selveierboliger.
02. nov. 2020

Nyttig å vite om fellesgjeld og felleskostnader i borettslag

To meglere som enkelt gjør digital tinglysning av skjøte via sin datamaskin
06. des. 2020

Tinglysning av skjøte ved kjøp og salg av boliger

Bilde av en innerdør på skinner
08. jan. 2021

🚪 Kjøpe innerdør? Se våre tips for hva du bør tenke på

En fin hage og et praktisk uteområdet har mye å si for din trivsel og boligverdi
20. okt. 2020

Nyttig informasjon når du skal anlegge hage og uteområdet

Komplett guide til kommunale avgifter på VIRDI innsikt
20. okt. 2020

Alt du trenger å vite om kommunale avgifter

Boligtjenesten virdi.no gir boligselgere fem tips til hvordan man best gjør boligen klar for visning for å tiltrekke seg boligkjøpere.
20. okt. 2020

5 enkle grep som vil gjøre boligen din klar for visning