Forskjellen på leilighet, enebolig (inkl. kjedet enebolig), rekkehus, tomannsbolig

Boligsiden virdi.no forklarer hva definisjonen på boligtypen leilighet er.

Det finnes forskjellige boligtyper, men det er ikke alltid så lett å holde kontroll på hva som skiller de fra hverandre. I denne artikkelen får du enkel oversikt over hva som skiller leilighet, enebolig, rekkehus, og tomannsbolig fra hverandre, og hvordan disse boligtypene brukes på virdi.no.

Det finnes en rekke boligtyper. Noen er i prinsippet forskjellige navn på samme boligtype, mens andre skiller seg markant fra hverandre. På virdi.no skiller vi mellom fire hovedtyper av boliger; enebolig, tomannsbolig, rekkehus, og leilighet. Dette følger av SSB sin standard for bygningstyper i Matrikkelen.

Under lister vi opp disse fire hovedtypene med en definisjon av disse samt hvilke andre boligtyper som på VIRDI eventuelt sorteres under denne kategorien.

Leilighet

En leilighet er en bolig som ligger i samme hus som flere andre boenheter, typisk et leilighetskompleks eller bygård. Leilighetskomplekser er typisk de store boligprosjektene du leser om i media hvor OBOS eller andre boligbyggelag er utbygger.

På virdi.no sorteres også firemannsbolig og flermannsbolig under boligtypen leilighet.

Firemannsbolig

En firemannsbolig er en frittstående enebolig med fire boenheter, altså er det fire separate boliger som deler samme bygg.

Flermannsbolig

En flermannsbolig er en frittstående enebolig med flere enn to boenheter, altså er det tre eller flere separate boliger som deler samme bygg. Således kunne man like godt navngitt firemannsbolig for flermannsbolig.

Enebolig

En enebolig er definert som et frittstående bygg. Altså en bolig som ikke ligger direkte tilknyttet andre boliger, hvor det typisk er en hage og/eller uteområde rundt boligen.

På virdi.no sorteres også villa og atriumshus under boligtypen enebolig.

Villa

En villa er en enebolig med omkringliggende hage. Villa kommer fra romerriket og var typisk brukt om et landsted, gjerne tilhørende overklassen med store, velholdte hageområder og liknende. I dag er villa sjeldent brukt i annet enn navn på eneboliger, som for eksempel Pippi sin Villa Villekulla.

Atriumshus

Et atriumshus er en enebolig bygget i en distinkt form. Et atrium er definert som et åpent parti midt i et hus. Det vil si at et atriumshus er en bolig som er bygget rundt et hageområde eller indre gårdsrom. Man kan også bygge og således definere rekkehus som et atriumshus, men bruken av denne betegnelsen på rekkehus forekommer sjeldent.

Rekkehus

Et rekkehus er et hus hvor boligen henger sammen med nabohuset/husene i hele eller deler av veggen. Et enderekkehus deler vegg med et nabohus ved at det ligger i ene enden av rekken, hvorav de boligene som deler vegg med to nabohus oftest kun omtales som rekkehus.

Boliger i kjede kan være plassert på en rett linje, og også på en skrå rekke. Sistnevnte vil bety at boligene henger sammen i deler av veggen.

Det er verdt å merke seg at slike boliger også kan være adskilt fra nabohus med bod, terrasse, garasje eller lignende.

På virdi.no sorteres også kjedet enebolig under boligtypen rekkehus.

Kjedet enebolig (enebolig i rekke, enebolig i kjede)

En enebolig er som nevnt over definert som et frittstående bygg, derfor vil konseptet om kjedet enebolig (enebolig i rekke, enebolig i kjede) være praktisk umulig. Kjedet enebolig er typisk brukt i forbindelse med annonsering av boliger til salgs. Om det er fordi en kjedet enebolig høres flottere ut enn et rekkehus vites ikke, og er nok uansett personavhengig, men per definisjon er altså rekkehus det rette navnet å bruke så lenge flere boliger henger sammen.

Tomannsbolig

En tomannsbolig er en frittstående enebolig som består av to boenheter, altså at eneboligen er delt inn i to boliger. Tomannsboliger kommer i to versjoner, avhengig av hvordan boligen er inndelt; vertikaldelt og horisontaldelt.

I en vertikaldelt tomannsbolig er eneboligen delt i to vertikalt, altså tvers gjennom bygget fra tak til grunnmur.

I en horisontaldelt tomannsbolig er eneboligen delt i to horisontalt, altså tvers gjennom bygget fra yttervegg til yttervegg. I en horisontaldelt tomannsbolig over to etasjer således typisk ene boligen være i 1. etasje, og andre boligen i 2. etasje.

Bilde/illustrasjon laget av Bernard Hermant, Unsplash

Innsikt andre brukere leser

boligtjenesten virdi.no hjelper boligleiere, boligeiere, boligselgere og boligkjøpere til å få oversikt over
    hvordan boligmarkedet reagerer på koronapandemien.
31. mar. 2020

Tiltakene innført grunnet koronaviruset har stor påvirkning på boligmarkedet

Grønne planter i en oase er fine virkemidler når man pusser opp og innreder boligen i en lun og behagelig stil
26. jun. 2020

Hvilke interiørtrender gjelder for 2020?

Mann som isolererer ny bolig eller etterisolerer gammel bolig. MIneralull (glassull, steinull) kommer i lett håndterbar plate eller rull for enkel montering.
        Bildet viser isolasjon i plater av glassull fra produsenten Glava.
12. okt. 2020

Isolasjon (mineralull): Velge glassull eller steinull?

Komplett guide til kommunale avgifter på VIRDI innsikt
15. mai 2020

Alt du trenger å vite om kommunale avgifter

VIRDI Boligsirkel består av statusene off market, kommer for salg, til salgs, og nylig solgt
15. mai 2020

VIRDI Boligsirkel består av statusene off market, kommer for salg, til salgs og nylig solgt

Bilde av en gul ytterdør i et rødt hus
04. des. 2020

På tide å skifte ut boligens ytterdør?

Et varmepumpehus beskytter varmepumpen din mot vær og vind, i tillegg til å sørge for at boligens fasade ser fin ut.
26. jun. 2020

Derfor er varmepumpehus fordelaktig å ha

Peis skaper en lun og stemningsfull atmosfære. Her er det avbildet en gasspeis
03. des. 2020

Skap hjemmehygge med en ny og moderne peis