Har boligen din terrasse, veranda, balkong eller altan?

Solnedgangen nytes på terrassen med utsikt over sjøen. Terrasse, balkong, altan og veranda kan gjøre underverker for din trivsel og boligens attraktivitet.

Det er fort gjort å blande de arkitektoniske begrepene i dagligtalen, og mange blir usikre når de skal forklare forskjellen på terrasse, veranda, balkong og altan. Visste du for eksempel at kongefamilien ikke vinker fra Slottsbalkongen?

Vi sier at kongefamilien står ute på Slottsbalkongen på 17. mai og vinker til barnetoget. Ifølge Språkrådet og Byggteknisk fagleksikon er uteplassen på Det kongelig slott i Oslo ikke en balkong, men en veranda.

Det har ingen betydning hva man kaller boligers uteområde i hverdagen. Skal du bygge et uteområde på boligen din derimot, må du som regel søke kommunen om godkjenning. Da er det viktig at du bruker riktig begrep, da dette vil kunne påvirke om du får godkjent byggesøknaden eller ikke.

Terrasse

En terrasse er en avsats på bakkenivå som er tilknyttet 1. etasje på bolighus. Det er som regel inngang til boligens stue fra terrassen, og ofte er det også en trapp ned til hageområdet. Terrasser kan bygges i tre, betong eller stein, og er åpne uteområder uten tak. Et utegulv som ligger på bakkenivå, kalles platting.

Terrasse er avledet fra det latinske ordet terra, som betyr jord.

På boliger med flatt tak er det ofte takterrasse. Et slikt uteområde må, naturlig nok, være inngjerdet. En takterrasse kan også omtales som en takaltan. Men husk for all del å ha byggesøknadene i orden, ellers vil man kunne få krav på seg om å rive takterrassen.

Altan

En utendørs høy bygningsdel som hviler på søyler, stolper eller tilbygg heter en altan. Altaner er fundamentert til bakken og har ikke tak. En uteplass over en garasje eller et inngangsparti er en altan.

Altan betyr høy, og kommer fra det latinske ordet altus.

Balkong

En balkong henger fritt på bygningens fasade, og er ikke fundamentert i bakken. Ofte ser man balkonger på høye boligblokker. En balkong er ofte mindre enn en veranda, og er gjerne en fortsettelse på gulvet i rommet innendørs.

Balkong kommer fra det franske ordet balcon, og betyr bjelke.

En fransk balkong er ikke et uteområde, men består av doble balkongdører i glass som vender innover i rommet eller en skyvedør. Den franske balkongen har dermed ikke gulv, men kun et rekkverk som stikker minimalt ut fra fasaden. Det er vanlig med franske balkonger på bygninger i Italia, Portugal, Spania og Frankrike.

Veranda

En altan og en veranda er begge uteområder på boliger. En veranda har imidlertid tak, noe en altan ikke har. En veranda har som regel 2 vegger, tak og rekkverk. Noen verandaer har glassvegger, der deler av denne kan åpnes og lukkes. Dette kalles glassveranda.

Verandaer har som regel inngang til boligens stue, og noen verandaer har trapp ned til hagen. Verandaer er vanligvis fundamentert til bakken eller til utbygg, og kan ha stolper for å understøtte taket.

Bilde/illustrasjon laget av Vidar Nordli Mathisen, Unsplash

Innsikt andre brukere leser

Deltar du i budrunden kan du gi bud på bolig 💰
22. apr. 2021

Nyttig å vite før du skal du gi bud på bolig

En interiørdesigner og interiørarkitekt hjelper boligeiere når de skal klargjøre eller pusse opp boligen
10. feb. 2021

Derfor er interiørdesigner og interiørarkitekt relevant for deg

boligtjenesten virdi.no hjelper boligleiere, boligeiere, boligselgere og boligkjøpere til å få oversikt over
       hvordan boligmarkedet reagerer på koronapandemien.
31. mar. 2020

Tiltakene innført grunnet koronaviruset har stor påvirkning på boligmarkedet

annonser boligen din som kommer for salg før den annonseres med eiendomsmegler på finn og liknende annonseplattformer.
15. mai 2020

Slik annonserer du boligen din før den offisielt treffer boligmarkedet

En takstmann takserer din bolig👷‍♀️
22. apr. 2021

Slik gjør du boligen klar før du får besøk av takstmann

Flatskjerm-TV montert på veggen ved spisebordet. En løsning som er spesielt populær blant barna i familien📺
29. apr. 2021

Guide til rett høyde på veggen for din TV

Søk etter drømmeboligen og forbered deg til visning på virdi.no
20. feb. 2020

Hvordan du kan bruke virdi.no til å forbrede deg til visning og bli en smartere boligkjøper

En bolig som er ren og ryddig, pyntet med bilder, blomster og attraktive møbler fremstår mer innbydende for boligkjøpere både på bilder og på visning.
12. okt. 2020

Sjekk disse tipsene dersom ingen kom på visning