Har boligen din terrasse, veranda, balkong eller altan?

Solnedgangen nytes på terrassen med utsikt over sjøen. Terrasse, balkong, altan og veranda kan gjøre underverker for din trivsel og boligens attraktivitet.

Det er fort gjort å blande de arkitektoniske begrepene i dagligtalen, og mange blir usikre når de skal forklare forskjellen på terrasse, veranda, balkong og altan. Visste du for eksempel at kongefamilien ikke vinker fra Slottsbalkongen?

Vi sier at kongefamilien står ute på Slottsbalkongen på 17. mai og vinker til barnetoget. Ifølge Språkrådet og Byggteknisk fagleksikon er uteplassen på Det kongelig slott i Oslo ikke en balkong, men en veranda.

Det har ingen betydning hva man kaller boligers uteområde i hverdagen. Skal du bygge et uteområde på boligen din derimot, må du som regel søke kommunen om godkjenning. Da er det viktig at du bruker riktig begrep, da dette vil kunne påvirke om du får godkjent byggesøknaden eller ikke.

Terrasse

En terrasse er en avsats på bakkenivå som er tilknyttet 1. etasje på bolighus. Det er som regel inngang til boligens stue fra terrassen, og ofte er det også en trapp ned til hageområdet. Terrasser kan bygges i tre, betong eller stein, og er åpne uteområder uten tak. Et utegulv som ligger på bakkenivå, kalles platting.

Terrasse er avledet fra det latinske ordet terra, som betyr jord.

På boliger med flatt tak er det ofte takterrasse. Et slikt uteområde må, naturlig nok, være inngjerdet. En takterrasse kan også omtales som en takaltan. Men husk for all del å ha byggesøknadene i orden, ellers vil man kunne få krav på seg om å rive takterrassen.

Altan

En utendørs høy bygningsdel som hviler på søyler, stolper eller tilbygg heter en altan. Altaner er fundamentert til bakken og har ikke tak. En uteplass over en garasje eller et inngangsparti er en altan.

Altan betyr høy, og kommer fra det latinske ordet altus.

Balkong

En balkong henger fritt på bygningens fasade, og er ikke fundamentert i bakken. Ofte ser man balkonger på høye boligblokker. En balkong er ofte mindre enn en veranda, og er gjerne en fortsettelse på gulvet i rommet innendørs.

Balkong kommer fra det franske ordet balcon, og betyr bjelke.

En fransk balkong er ikke et uteområde, men består av doble balkongdører i glass som vender innover i rommet eller en skyvedør. Den franske balkongen har dermed ikke gulv, men kun et rekkverk som stikker minimalt ut fra fasaden. Det er vanlig med franske balkonger på bygninger i Italia, Portugal, Spania og Frankrike.

Veranda

En altan og en veranda er begge uteområder på boliger. En veranda har imidlertid tak, noe en altan ikke har. En veranda har som regel 2 vegger, tak og rekkverk. Noen verandaer har glassvegger, der deler av denne kan åpnes og lukkes. Dette kalles glassveranda.

Verandaer har som regel inngang til boligens stue, og noen verandaer har trapp ned til hagen. Verandaer er vanligvis fundamentert til bakken eller til utbygg, og kan ha stolper for å understøtte taket.

Bilde/illustrasjon laget av Vidar Nordli Mathisen, Unsplash

Innsikt andre brukere leser

Om vannlåsen i boligen sitter fast kan boligeier for eksempel løsne den med en tang, knipetang, eller rørleggertang.
26. jun. 2020

Hvor ofte renser du boligens vannlås?

boligtjenesten virdi.no hjelper boligkjøper med en komplett guide for hvordan man skal ta smarte boligvalg i kjøpers marked
24. jan. 2021

Kjøpers marked - les hva du som boligkjøper burde gjøre

Flaggregler må følges, spesielt på offentlige flaggdager. På bildet vaier flagget fint i vinden.
09. jan. 2021

🇳🇴 Flaggregler og offisielle flaggdager i Norge

Søk etter drømmeboligen og forbered deg til visning på virdi.no
20. feb. 2020

Hvordan du kan bruke virdi.no til å forbrede deg til visning og bli en smartere boligkjøper

Bilde av flaske med klar eddik 7% som passer utmerket til å bruke som rengjøringsmiddel
02. nov. 2020

Eddik - et effektivt og allsidig rengjøringsmiddel

Terrassedør og balkongdør kan ha mye å si for energieffektiviteten
14. feb. 2021

Valg av ny balkongdør eller terrassedør

boligtjenesten virdi.no deler innsikt om de største utfordringene i boligmarkedet som boligleier,
                boligkjøper, boligeier og boligselger opplever.
13. mai 2020

De største utfordringene privatpersoner møter i boligmarkedet

Eksempel på leilighet til leie via utleiemegler
10. jan. 2021

Boligutleie: - Er det lurt å bruke utleiemegler?