Nyttig å vite før du skal du gi bud på bolig

Deltar du i budrunden kan du gi bud på bolig 💰

Har du akkurat funnet drømmeboligen, og er klar for å gi bud? Les mer om hvordan budgiving fungerer, og hva du må være klar over før du legger inn et bud.

Ha finansieringen av boligen klar

Ikke gi bud på en bolig før finansieringen er avklart med banken. Har du allerede fått finansieringsbevis av banken, vil det vise hvor mye du kan få låne til bolig. Boliglånet pluss din egenkapital vil til sammen gi deg en pekepinn på hvor høyt du kan gå i pris når du skal gi bud.

Ikke gi høyere bud enn du har råd til, selv om det er lett å bli revet med i en hektisk budrunde der flere er interessert i å kjøpe samme bolig. Det er en fordel å avklare hva ditt/deres maksnivå er før budrunden starter slik at du ikke beveger deg over denne når du skal gi bud.

Akseptfrist og budtaktikk

Sett alltid en tidsfrist når du skal gi bud på bolig. Det er vanlig å gi bud der akseptfristen er minst 30 minutter, slik at megler skal få tid til å informere boligselger og eventuelt andre budgivere.

Er boligen akkurat lagt ut for salg, må budet ikke ha kortere akseptfrist enn kl. 12 første virkedag etter siste visning.

Det er mange faktorer som spiller inn når du skal bestemme deg for budets størrelse i forhold til prisantydningen. Antall budgivere og den generelle aktiviteten i boligmarkedet er viktige momenter. Et grunnleggende prinsipp er at et høyt bud bør ha kort frist, mens et lavt bud bør ha lengre akseptfrist.

Smarte Penger: - Budtaktikk ved boligkjøp

Gi bud skriftlig

I 2014 ble det innført regler om at budgiving ved salg av boliger må dokumenteres. Dette betyr du må gi bud på boligen skriftlig. Også når det gjelder budforhøyelse må dette gjøres skriftlig. Muntlige bud over telefon er dermed ikke gyldige.

Du har flere alternativer når du vil gi bud på en bolig, og ditt første bud kan gis gjennom den digitale boligannonsen, i budskjemaet som medfølger prospektet eller ved å møte opp på eiendomsmegleren sitt kontor.

Bud som sendes som sms eller på e-post regnes også for å være skriftlig, og er dermed gyldig. Noen ganger kan du i tillegg benytte en budapp, slik at du har mange ulike muligheter når du vil gi bud elektronisk.

Etter at du har gitt bud på boligen du ønsker å kjøpe, vil megler gi deg en skriftlig beskjed om at budet ditt er registrert. Du vil også bli informert dersom andre legger inn bud på samme bolig.

Husk gyldig legitimasjon

Når du skal gi ditt første bud, må du vise gyldig legitimasjon til megler. Dette kan gjøres ved at du tar bilde av ditt pass, sertifikat eller bankkort, og sender det elektronisk. I tillegg må budet være signert. Det er tilstrekkelig å signere budet elektronisk med Bank-ID.

Etter at du har legitimert deg først gang, trenger du ikke vise legitimasjon på nytt dersom du skal legge inn flere bud i løpet av budgivningsprosessen.

VIRDI: - Prosessen med å kjøpe bolig

Bruk budskjema for å gi bud

Første gang du skal gi bud på en bolig, er det praktisk at du benytter budskjemaet som følger med i prospektet. Denne vil du få utdelt på visningen eller hos eiendomsmegler.

Budskjemaet inneholder en rekke opplysninger du må fylle ut, deriblant ditt navn og telefonnummer, din e-postadresse, boligens adresse, budets størrelse, akseptfrist for budet ditt, overtakelsesdato, finansieringsplan og eventuelle forbehold.

Du kan ta bilde av budskjemaet, og sende det til megler på MMS sammen med kopi av din legitimasjon. Alternativt kan du skanne budskjemaet og sende det på e-post.

Vær tilgjengelig i budrunden

Det er vanlig prosedyre at eiendomsmegler administrerer budrunden. Etter at du har gitt ditt bud på boligen, må du dermed sørge for å være tilgjengelig på telefon for megler. Dersom det kommer inn bud fra andre på samme bolig, har du ofte kort tidsfrist på å vurdere om du vil legge inn et høyere bud eller ikke.

Budet ditt er bindende

Det er viktig å huske at bud som gis på boliger er 100% bindende. Budet ditt er gyldig helt frem til det har blitt avslått av selger eller det har gått ut på tid. Aksepterer boligselger budet ditt, er boligen din. Du kan altså ikke gi bud og angre deg i ettertid.

Av samme grunn bør du ikke gi bud på to boliger samtidig, da du kan ende opp med å bli sittende med begge.

Norsk Eiendomsmeglerforbund: - Regler for budgiving

Husk på fellesgjeld og dokumentavgift når du skal gi bud

Det er viktig å være klar over at det for mange boliger vil tilkomme ekstra kostnader tilknyttet et boligkjøp utover hva summen på budet du vant budrunden med. Her er det dessverre noen som har fått seg ubehagelige overraskelser opp gjennom.

Dokumentavgiften er det kjøper som skal betale. Dette er en avgift på 2,5 % av kjøpesummen for tinglysning av skjøte som du må ha råd til å betale. I tillegg vil det for mange boliger være en tilhørende fellesgjeld tilknyttet boligen. Praktisk talt “kjøper” du også denne gjelden når du kjøper boligen, noe som betyr at din totale gjeld på boligen er ditt private boliglån pluss fellesgjeld. Fellesgjelden skal også betales ned på månedlig tilsvarende ditt boliglån, så dette må du sikre at du har økonomi til å håndtere.

VIRDI: - Nyttig å vite om fellesgjeld og felleskostnader

Emoji brukt i denne artikkelen

Gi bud emoji: 💰
Verifisert artikkel emoji: ✅

Bilde/illustrasjon laget av Richard Sagredo, Unsplash

Innsikt andre brukere leser

Søk opp en adresse på virdi.no eller se boliger i VIRDI Boligkart.
20. feb. 2020

Velkommen til virdi.no - boligtjenesten som hjelper boligeier, boligselger og boligkjøper til å ta trygge, gode valg

Om vannlåsen i boligen sitter fast kan boligeier for eksempel løsne den med en tang, knipetang, eller rørleggertang.
12. okt. 2020

Hvor ofte renser du boligens vannlås?

Innen utleie av bolig med skattefradrag er det flere som ikke vet hva man har rett på å føre opp fradrag for og ikke. Det er fort gjort å betale for mye i skatt om man ikke er kjent med disse reglene.
12. okt. 2020

Utleie av bolig med skattefradrag: - Dette kan du trekke fra på skatten

Boligtjenesten virdi.no gir boligselgere fem tips til hvordan man best gjør boligen klar for visning for å tiltrekke seg boligkjøpere.
20. okt. 2020

5 enkle grep som vil gjøre boligen din klar for visning

Det økonomiske oppgjøret ifm en bolighandel er overføringen av penger mellom kjøper og selger. Dette må
        være gjort og godkjent av eiendomsmegler (eller annen uavhengig, godkjent part) før boligselgeren
        overleverer nøklene til boligen til kjøperen
26. jun. 2020

Det økonomiske oppgjøret ved kjøp og salg av brukt bolig

boligtjenesten virdi.no hjelper boligleiere, boligeiere, boligselgere og boligkjøpere til å få oversikt over
    hvordan boligmarkedet reagerer på koronapandemien.
31. mar. 2020

Tiltakene innført grunnet koronaviruset har stor påvirkning på boligmarkedet

Grønne planter i en oase er fine virkemidler når man pusser opp og innreder boligen i en lun og behagelig stil
26. jun. 2020

Hvilke interiørtrender gjelder for 2020?

Tak på bolig med solcellepaneler installert. Et fremtidsrettet valg for mange boligeiere som vil produsere klimavennlig strøm i mange år
12. okt. 2020

Nyttig informasjon om solcellepanel for boligeiere