Hvor ofte renser du boligens vannlås?

Om vannlåsen i boligen sitter fast kan boligeier for eksempel løsne den med en tang, knipetang, eller rørleggertang.

Dersom du lurer på hva en vannlås er, og hvordan du vedlikeholder disse i hjemmet ditt, bør du lese videre. Enten du leier eller eier bolig, bør du sørge for å rense boligens vannlås med jevne mellomrom.

Hva er en vannlås?

En vannlås er montert i alle boligens avløp på bad og våtrom, og er konstruert for å forhindre at illeluktende kloakkgasser skal trenge opp i rørsystemet og videre ut i boligens rom. Vannlåser er ofte S- eller U-formet.

Tar du en titt under vasken på kjøkkenet eller på badet, vil du se vannlåsen som befinner seg nederst på røret fra avløpet. En vannlås er utformet for å holde igjen litt vann hver gang man lar vannet renne fra vasken eller dusjen. Dette vannet blokkerer luft og kloakkgass fra å ta seg opp gjennom avløpet. Vannet danner dermed en barriere mellom luften i rørene på begge sider av vannlåsen.

Ulike typer av vannlås

Alle vasker, servanter, dusjer, badekar, toaletter og sluk har vannlås. Toaletter har innebygd vannlås, og kan ikke ses. I moderne sluker på baderom og vaskerom finnes det også en annen type av vannlås. I gulvet under risten på sluket er det som regel en kopp du kan ta ut, slik at du enkelt kan foreta rengjøring og vedlikehold.

Alle typer av vannlås i boligen din har samme funksjon: Å forhindre avløpslukt fra å passere gjennom rørene og ut i boligen. Vannet byttes ut hver gang noen bruker dusjen, badekaret, vaskemaskinen eller servanten, da vannet renner ned i avløpet.

Vedlikehold

Rensing av sluk og vannlås bør foretas jevnlig, og en vanlig tommelfingerregel er å gjøre dette 2 - 4 ganger i året. Skulle du oppdage at vannet renner tregere enn normalt ned i vasken på badet eller på kjøkkenet, bør du sjekke om det er tett i avløpet.

Årsaken til at det ofte blir tett, er at det gjerne samler seg fett, såperester eller hår nederst i vannlåsen. I vasken på kjøkkenet kan det dessuten samle seg matrester. Også sluket i dusjen er utsatt for å bli tett. Ofte kan det komme vond lukt fra avløpet dersom vannlåsen er tett.

Å rense en vannlås eller sluk for skitt er ingen morsom jobb, men det er likevel helt nødvendig. Tette sluker og avløp kan føre til kostbare vannskader, noe som alle vil unngå.

Selve prosedyren for å rense en vannlås

La oss si at du skal rense vannlåsen på badet, fordi vannet renner tregt ned i vasken. De fleste foretrekker å bruke hansker til dette, for å unngå å få skitt, fett og hår på fingrene. Deretter finner du frem en bøtte eller lignende, og plasserer den under vannlåsen for å forhindre vannsøl.

Skru løs bunnen av vannlåsen og rens både koppen og nederste del av røret nøye. Etterpå skrur du på bunnen igjen. Som regel er dette nok til at vasken eller avløpet fungerer normalt igjen. La vannet renne i vasken en stund for å sjekke at alt er i orden.

I eldre boliger kan vannlåsen være gammel og rustet fast. Da bør du kontakte fagfolk for å få hjelp.

Er avløpet i vasken fremdeles tett etter at du har renset vannlåsen, kan du få kjøpt avløpsåpner i en VVS-forretning. Husk å velge et middel som er skånsomt mot rørene, for eksempel Mudin.

Om fordamping av vann i vannlåsen

Avløpene i boligen din trenger jevnlig påfyll av vann for at vannlåsen skal fungere. Det vil ikke skade rørene dersom vannet fordamper eller tørker ut, men over tid vil du sannsynligvis merke en svært ubehagelig lukt fra ett eller flere avløp.

Dersom du har vært på 14 dagers ferie og kommer hjem til et stinkende avløp, bør du straks helle på en halv liter vann ned i det aktuelle avløpet. Det kan være nok til å fjerne lukten.

Hvis vannlåsen lekker eller drypper, kan det tyde på at pakningen eller hele vannlåsen må skiftes ut.

Også boligleier burde rense vannlåsene

Det er fort gjort å tenke at man ikke har ansvar for en bolig man leier og ikke eier selv. Dette er feil, og i ytterste konsekvens kan du som boligleier bli stilt økonomisk ansvarlig for eventuelle skader som følge av manglende vedlikehold.

Selv om man leier boligen er det også en trivselsfaktor om alle sluk fungerer som de skal. Derfor burde man også passe på å rense alle vannlåsene i boligen man leier.

Bilde/illustrasjon laget av Grohe

Innsikt andre brukere leser

Utleie av bolig kan by på problemer for mange. Nøklene gir tilgang til boligen som typisk er din største investering, så da er det lurt å ha tatt sine forhåndsregler.
12. okt. 2020

Slik unngår du problemer med utleie av bolig

boligtjenesten virdi.no hjelper boligkjøper med hvordan man går frem når man skal kjøpe bolig, hva man burde gjøre
        og ta stilling til.
13. mai 2020

Prosessen med å kjøpe bolig

Boligtjenesten virdi.no gir boligeier og boligselger tips for hvordan man kan gjøre vindusvask enkelt og effektivt med et godt sluttresultat ved å følge stegene profesjonelle renholdere sverger til.
15. mai 2020

Slik gjør du vindusvask som en proff

Det økonomiske oppgjøret ifm en bolighandel er overføringen av penger mellom kjøper og selger. Dette må
        være gjort og godkjent av eiendomsmegler (eller annen uavhengig, godkjent part) før boligselgeren
        overleverer nøklene til boligen til kjøperen
26. jun. 2020

Det økonomiske oppgjøret ved kjøp og salg av brukt bolig

Søk opp en adresse på virdi.no eller se boliger i VIRDI Boligkart.
14. feb. 2020

Velkommen til virdi.no - boligtjenesten som hjelper boligeier, boligselger og boligkjøper til å ta trygge, gode valg

Uavhengig av om boligen du nettopp har kjøpt er dyr eller svært dyr, kan en boligkjøperforsikring hjelpe en hel
        del om du finner feil og mangler med boligen. Men du kan allerede være dekket av hus-/innboforsikringen din.
26. jun. 2020

Trenger jeg egentlig boligkjøperforsikring?

En glad familie som akkurat har vunnet budrunden og kan kjøpe sin drømmebolig
12. okt. 2020

Dette må du vite om budrunden ved boligkjøp

Bilde av vinduer montert på en orange vegg
05. des. 2020

Nyttig å vite når boligen trenger nye vinduer