Hvor ofte renser du boligens vannlås?

Om vannlåsen i boligen sitter fast kan boligeier for eksempel løsne den med en tang, knipetang, eller rørleggertang.

Dersom du lurer på hva en vannlås er, og hvordan du vedlikeholder disse i hjemmet ditt, bør du lese videre. Enten du leier eller eier bolig, bør du sørge for å rense boligens vannlås med jevne mellomrom.

Hva er en vannlås?

En vannlås er montert i alle boligens avløp på bad og våtrom, og er konstruert for å forhindre at illeluktende kloakkgasser skal trenge opp i rørsystemet og videre ut i boligens rom. Vannlåser er ofte S- eller U-formet.

Tar du en titt under vasken på kjøkkenet eller på badet, vil du se vannlåsen som befinner seg nederst på røret fra avløpet. En vannlås er utformet for å holde igjen litt vann hver gang man lar vannet renne fra vasken eller dusjen. Dette vannet blokkerer luft og kloakkgass fra å ta seg opp gjennom avløpet. Vannet danner dermed en barriere mellom luften i rørene på begge sider av vannlåsen.

Ulike typer av vannlås

Alle vasker, servanter, dusjer, badekar, toaletter og sluk har vannlås. Toaletter har innebygd vannlås, og kan ikke ses. I moderne sluker på baderom og vaskerom finnes det også en annen type av vannlås. I gulvet under risten på sluket er det som regel en kopp du kan ta ut, slik at du enkelt kan foreta rengjøring og vedlikehold.

Alle typer av vannlås i boligen din har samme funksjon: Å forhindre avløpslukt fra å passere gjennom rørene og ut i boligen. Vannet byttes ut hver gang noen bruker dusjen, badekaret, vaskemaskinen eller servanten, da vannet renner ned i avløpet.

Vedlikehold

Rensing av sluk og vannlås bør foretas jevnlig, og en vanlig tommelfingerregel er å gjøre dette 2 - 4 ganger i året. Skulle du oppdage at vannet renner tregere enn normalt ned i vasken på badet eller på kjøkkenet, bør du sjekke om det er tett i avløpet.

Årsaken til at det ofte blir tett, er at det gjerne samler seg fett, såperester eller hår nederst i vannlåsen. I vasken på kjøkkenet kan det dessuten samle seg matrester. Også sluket i dusjen er utsatt for å bli tett. Ofte kan det komme vond lukt fra avløpet dersom vannlåsen er tett.

Å rense en vannlås eller sluk for skitt er ingen morsom jobb, men det er likevel helt nødvendig. Tette sluker og avløp kan føre til kostbare vannskader, noe som alle vil unngå.

Selve prosedyren for å rense en vannlås

La oss si at du skal rense vannlåsen på badet, fordi vannet renner tregt ned i vasken. De fleste foretrekker å bruke hansker til dette, for å unngå å få skitt, fett og hår på fingrene. Deretter finner du frem en bøtte eller lignende, og plasserer den under vannlåsen for å forhindre vannsøl.

Skru løs bunnen av vannlåsen og rens både koppen og nederste del av røret nøye. Etterpå skrur du på bunnen igjen. Som regel er dette nok til at vasken eller avløpet fungerer normalt igjen. La vannet renne i vasken en stund for å sjekke at alt er i orden.

I eldre boliger kan vannlåsen være gammel og rustet fast. Da bør du kontakte fagfolk for å få hjelp.

Er avløpet i vasken fremdeles tett etter at du har renset vannlåsen, kan du få kjøpt avløpsåpner i en VVS-forretning. Husk å velge et middel som er skånsomt mot rørene, for eksempel Mudin.

Om fordamping av vann i vannlåsen

Avløpene i boligen din trenger jevnlig påfyll av vann for at vannlåsen skal fungere. Det vil ikke skade rørene dersom vannet fordamper eller tørker ut, men over tid vil du sannsynligvis merke en svært ubehagelig lukt fra ett eller flere avløp.

Dersom du har vært på 14 dagers ferie og kommer hjem til et stinkende avløp, bør du straks helle på en halv liter vann ned i det aktuelle avløpet. Det kan være nok til å fjerne lukten.

Hvis vannlåsen lekker eller drypper, kan det tyde på at pakningen eller hele vannlåsen må skiftes ut.

Også boligleier burde rense vannlåsene

Det er fort gjort å tenke at man ikke har ansvar for en bolig man leier og ikke eier selv. Dette er feil, og i ytterste konsekvens kan du som boligleier bli stilt økonomisk ansvarlig for eventuelle skader som følge av manglende vedlikehold.

Selv om man leier boligen er det også en trivselsfaktor om alle sluk fungerer som de skal. Derfor burde man også passe på å rense alle vannlåsene i boligen man leier.

Bilde/illustrasjon laget av Grohe

Innsikt andre brukere leser

annonser boligen din som kommer for salg før den annonseres med eiendomsmegler på finn og liknende annonseplattformer.
15. mai 2020

Slik annonserer du boligen din før den offisielt treffer boligmarkedet

boligtjenesten virdi.no har verifisert og anbefaler boligeier og boligselger å bruke boligmappa for å skape
        boligens servicehefte. Dette øker kontroll og er tillitsvekkende overfor boligkjøpere når boligen kommer for salg
26. jun. 2020

5 gode grunner til at boligeiere bør benytte Boligmappa

Elektronisk dørlås fra Yale Doorman åpnes av dame med gul jakke
02. nov. 2020

De viktigste fordelene med elektronisk dørlås

En fin hage og et praktisk uteområdet har mye å si for din trivsel og boligverdi
26. jun. 2020

Nyttig informasjon når du skal anlegge hage og uteområdet

Skjeggkre er små, dråpeformet, skjellkledde og vingeløse insekter som tilhører insektsgruppen børstehaler
02. nov. 2020

Har du oppdaget skjeggkre i boligen din?

En bolig som er ren og ryddig, pyntet med bilder, blomster og attraktive møbler fremstår mer innbydende for boligkjøpere både på bilder og på visning.
12. okt. 2020

Sjekk disse tipsene dersom ingen kom på visning

Komplett guide til kommunale avgifter på VIRDI innsikt
15. mai 2020

Alt du trenger å vite om kommunale avgifter

boligtjenesten virdi.no deler innsikt om de største utfordringene i boligmarkedet som boligleier,
        boligkjøper, boligeier og boligselger opplever.
13. mai 2020

De største utfordringene privatpersoner møter i boligmarkedet