Nyttig informasjon når du skal anlegge hage og uteområdet

En fin hage og et praktisk uteområdet har mye å si for din trivsel og boligverdi

Bygger du bolig, og leter etter tips for å komme i gang med å anlegge hage? Ved husbygging er hage og uteområdet ofte ikke det første som blir prioritert. Likevel anbefales det at du planlegger dette så tidlig som mulig.

Bruk tid på å planlegge hage og uteområdet

Hageeksperter råder folk som bygger bolig til å planlegge hage allerede når tomten er kjøpt. Det er likevel ikke noe i veien for å starte planleggingen av uteområdet på et senere tidspunkt.

Ved å oppføre en hage fra bunnen av får du muligheten til å skape din egen unike oase utendørs, som du og eventuelt din familie kan få glede av i mange år fremover.

Det er flere momenter du bør tenke grundig gjennom før du tar fatt på arbeidet. Først og fremst bør du vurdere hva slags hage du ønsker. Foretrekker du en mest mulig lettstelt hage? En barnevennlig hage med lekeområde? Eller kanskje du drømmer om å ha en frukthage?

Husk at det tar tid og tålmodighet å anlegge hage. I tillegg skal uteområdet være praktisk. Planlegg hvor du skal sette søppeldunkene og eventuelt om du har behov for et sykkelstativ.

Dersom du ønsker profesjonelle råd og tips angående uteområdet ditt, kan du kontakte en anleggsgartner, landskapsarkitekt, hagedesigner eller hagekonsulent.

Lag skisse av tomten, og del din hage inn i ulike soner

På planleggingsstadiet vil det være lurt å starte med å lage en skisse av tomten. Legg merke til hvor det er sol-, vind- og skyggeforhold. På denne måten skaffer du deg oversikt over hvor på tomten du finner et solrikt og lunt sitteområde. Deretter deler du opp tomten i ulike soner ut fra dine egne ønsker.

Sonene kan for eksempel bestå av en kjøkkenhage, et lekeområde for barn og et lunt sted å plassere utemøblene. Disse sonene bør du tegne ned på skissen slik at du har en god plan for hele uteområdet.

Tenk på hage på samme måte som da du planla selve boligen. Forestill deg hagen med gulv, vegger og tak som skal innredes, og vurder form, fasong, material- og plantevalg.

Gulvet i hagen kan for eksempel være gressplen, grus, platting eller steinheller. Veggene kan bestå av hekk, busker, mur, gjerde eller lignende, og taket kan blant annet være pergola eller trær.

Bygg.no: - Bygg gjerne i hagen, men sjekk reglene først

I skissen tegner du også inn annen beplantning og blomsterbed, og husk på sol-/skyggeforhold når du velger planter.

Utnytt tomten best mulig. Ligger boligen din i et kupert terreng, kan du for eksempel lage noen flotte avsatser med trapper i din hage.

Jorddybde

I nye byggefelt er det ofte standard prosedyre å legge 20 cm med jord på tomtens uteareal. Dette er kun tilstrekkelig for å anlegge gressplen.

Ønsker du derimot busker, trær og andre større vekster i hagen, bør jorddybden imidlertid være 40 - 50 cm. Derfor bør du sørge for å legge på mer jord på hele eller deler av uteområdet allerede i starten.

Sett opp et realistisk budsjett

Det er som regel en kostbar fornøyelse å anlegge hage og uteområdet fra bunnen av. Derfor er det viktig å sette opp et budsjett, slik at du får kontroll på hva du har råd til å bruke.

Ønsker du å få hjelp av en landskapsarkitekt eller hagedesigner, går det fort noen tusenlapper for denne type konsultasjon. Det er derimot mye du kan gjøre på egen hånd, slik at kostnadene reduseres. Har du et stramt budsjett, kan du likevel følge grunnplanen du har satt opp i skissen. Da kan du utbedre uteområdet i ulike faser, når økonomien tillater det.

Det er store prisvariasjoner på materialene du velger til utearealet. Ønsker du for eksempel å anlegge asfalt, grus eller belegningsstein i boligens innkjørsel, vil belegningsstein være det mest kostbare alternativet.

Her får du eksempler på 3 ulike budsjetter for oppføring av hage og uteområdet:

 • Et prisgunstig alternativ har ofte et budsjett på kr. 60.000 - 200.000,-. For denne prisen kan du få gruslagt innkjørsel, ferdigplen og hekk.

 • Ønsker du i tillegg gjerde, rekkverk og trapp, bør budsjettet ditt ligge på rundt kr. 500.000,-.

 • Dersom du i tillegg til ovennevnte foretrekker eksklusive brostein til boligens innkjørsel, pergola i hagen og en mer forseggjort trapp, bør budsjettet ligge et sted mellom kr. 800.000,- og 1.000.000,-.

Budsjettene vil være avhengig av tomtens størrelse samt valg av materialer og beplantning. Det er derfor kun ment som et veiledende eksempel, og er ingen fasit.

Velger du å gjødsle og så gressplenen selv i stedet for å kjøpe ferdigplen, vil prisen reduseres betraktelig. Denne metoden er imidlertid ikke den raskeste og enkleste, så i dette tilfellet kreves det en god porsjon tålmodighet.

Bilde/illustrasjon laget av toodlingstudio, Pixabay

Innsikt andre brukere leser

Husleiekontrakt fra Forbrukerrådet
11. jan. 2021

Boligutleie: - Dette må du ta med i en husleiekontrakt

Tvangssalg av boliger er et lovlig inkassotiltak i Norge 🖊️
15. mar. 2021

Viktig å vite om tvangssalg av bolig

Bilde av flaske med klar eddik 7% som passer utmerket til å bruke som rengjøringsmiddel
02. nov. 2020

Eddik - et effektivt og allsidig rengjøringsmiddel

Du trenger e-takst om du skal selge boligen din eller reforhandle lånet
11. feb. 2021

5 spørsmål og svar om e-takst

Eksempel på leilighet til leie via utleiemegler
10. jan. 2021

Boligutleie: - Er det lurt å bruke utleiemegler?

Flaggregler må følges, spesielt på offentlige flaggdager. På bildet vaier flagget fint i vinden.
09. jan. 2021

🇳🇴 Flaggregler og offisielle flaggdager i Norge

boligtjenesten virdi.no deler innsikt om de største utfordringene i boligmarkedet som boligleier,
        boligkjøper, boligeier og boligselger opplever.
13. mai 2020

De største utfordringene privatpersoner møter i boligmarkedet

Rett ⚒️ drenering rundt boligen sikrer at du ikke får fukt- og muggsoppskader
28. mar. 2021

Slik utføres drenering rundt boligen