Slik vasker du boligens vinduer som en proff

Rene vinduer har mye å si for trivselen til den jevne boligeier, men vindusvask blir ofte nedprioritert i og med at det ikke er spesielt gøy. Rene vinduer er også et must når man skal selge boligen. Her får vite hvordan proffene vasker vinduer, og tips for hvordan også du kan vaske raskere og enklere.

15. mai 2020 (oppdatert 15. mai 2020) 2 min.

boligtjenesten virdi.no gir boligkjøper og boligeier en komplett guide til kommunale avgifter. Forklarer
               hva kommunale avgifter er, hvor ofte de skal betales, og om kommunale avgifter er inkludert i fellesutgiftene.

Rene vinduer gjør boligen lysere og gir deg som boligeier en forbedret utsikt. For mange er dette en viktig trivselsfaktor både i egen bolig og på jobben

De fleste boligeiere vasker vinduene i boligen sin 1 til 2 ganger i året, og vindusvasken utsettes og nedprioriteres ofte. Et flertall av VIRDIs brukere oppgir at de synes det er kjedelig å vaske vinduer, og at det tidvis er vanskelig å komme til på utsiden av boligen - spesielt for boligeiere av leiligheter i høyere etasjer. Skitne vinduer er heller ikke positivt når man skal tiltrekke seg boligkjøpere i forbindelse med boligsalg, og kan i verste fall frastøte seg potensielle boligkjøpere. Det positive er at vindusvask er en overkommelig og enkel oppgave om man kjenner triksene proffene sverger til.

Steg 1: Planlegg ut fra værmeldingen og gjør alt klart

Vindusvask burde gjøres når det ikke er sterkt sollys på vinduene. Solen tørker vaskevannet raskt og skaper skjolder på vinduene.Før du begynner er det lurt å finne frem separate kluter til både forvask og tørking, en bøtte med lunkent zalovann eller iblandet middel for vindusvask, og en nal. Om du benytter mikrofiberklut trenger du ikke vaskemiddel i vannet. Kvaliteten på nalen har faktisk noe å si for sluttresultatet, så det anbefales å ikke ukritisk velge den billigste. En god nal for vindusvask burde blant annet ha litt tyngde, og ha en størrelse passende for vinduene du skal vaske - stort vindu, stor nal. Vindusvask kan sprute og søle litt, så et godt tips er å rydde bort alle ting som står i veien. Flytt møbler og liknende slik at dette ikke får skittent vaskevann på seg.

Steg 2: Vask bort skitten fra vinduene

Fukt vinduet med klut og såpevann. Vask over hele vinduet og bruk litt ekstra tid på ekstra skitne områder. Ikke bruk for mye såpe i vannet, det vil virke mot sin hensikt. En dråpe i bøtta er faktisk nok. Om det er minusgrader kan du unngå at vannet fryser på vinduet mens du vasker ved å blande i litt rødsprit. Vaskevannet blir skittent, så det er lurt å skifte ut vannet ofte. Når du vasker er det lurt å brette kluten underveis slik at du får brukt en ren side av kluten, så pass på at du har funnet frem nok kluter slik at du alltid har en ren side tilgjengelig. Om du vil ta utstyret et skritt lenger kan du spare tid på å bruke en nal med påmontert vindusmopp/vaskepels til å vaske vinduet. Dette kalles gjerne en forvasker. Da dekker du et større område av vinduet på en gang, sammenliknet med hva du gjør med en klut.

Steg 3: Fjern såpevannet med nalen

Bruk nalen til å fjerne såpevannet fra vinduene før de har rukket å tørke. Dra nalen over vinduet i store, sammenhengende bevegelser - ett drag av gangen. Bruk en tørkeklut til å dra over gummilister, vinduskarmene og nalen mellom hvert drag. For å unngå skjolder er det viktig at ikke vinduene har tørket før man starter med nalen. I tillegg blir det lettere skjolder om man drar nalen fra vinduets topp til bunn, kontra om man drar nalen på skrått nedover fra side til side.