🚪 Kjøpe innerdør? Se våre tips for hva du bør tenke på

Bilde av en innerdør på skinner

En ny innerdør vil ikke bare gi hjemmet ditt et estetisk løft, men kan også øke boligverdien. Vurderer du å bytte ut en eller flere innerdører i boligen din, bør du lese videre. Vi gir deg de beste tipsene om hva du bør tenke på før du velger ny innerdør.

Design og farge

Det er mye å ta stilling til når man leter etter en perfekt innerdør til hjemmet. Derfor anbefales det å bruke litt tid på å sjekke hva som finnes på markedet før du bestemmer deg. Se for deg at din nye innerdør skal passe inn med resten av interiøret, slik at det skapes en helhetlig atmosfære.

Det første du bør ta stilling til, er hvilket design du ønsker din nye innerdør skal ha. Foretrekker du en hvit klassisk innerdør eller en mer moderne innerdør i en helt annen fargenyanse? Kanskje har du heller behov for en skyvedør for å spare gulvplass eller en mer eksklusiv tofløyet dør? Du kan også velge en trendy innerdør med glass, dersom du foretrekker dette.

En glassdør øker romfølelsen selv om døren mellom to rom er lukket, og passer godt mellom to stuer eller mellom stue og kjøkken.

Dersom du skulle ha behov for en innerdør med whiteboard, tavle eller speil, er dette også tilgjengelig på markedet.

Innerdører har som regel standardmål, men du kan også få bestilt din dør etter spesialmål.

Dørprodusenten Swedoor tilbyr et nyttig og gratis designverktøy på sin nettside, der du kan teste ulike farger og design på innerdører. Du vil også kunne se hvordan de ulike dørene tar seg ut i dagslys og om kvelden. Ved å benytte designverktøyet, vil du lettere kunne finne frem til personlige preferanser når det gjelder farge og stil på døren.

Materialtype

Når du skal velge innerdør, bør du tenke på hvilken type dør du foretrekker. Materialtypen påvirker både hvilken kvalitet døren har og prisnivået. Ønsker du en rimelig lettdør, en massiv innerdør eller en dør i heltre?

En lettdør er en innerdør med treramme, der kjernen er laget av formpresset papp. Denne dørtypen har lav vekt i forhold til andre typer, men egner seg ikke like godt til alle rom.

En massiv formpresset innerdør har en kjerne som består av spon og trefiber. Denne typen er mer robust og stabil enn en lettdør. I tillegg vil den gi bedre lyddemping enn en lettdør

En innerdør i heltre er svært robust, og den tåler røffere bruk enn en lettdør eller en massiv formpresset dør. Det er viktig å huske på at innerdører i heltre er mer følsomme for forandringer i temperatur og fukt, og bør av den grunn ikke benyttes i inngangen til våtrom som vaskerom, kjøkken eller bad.

Skal du ha ny innerdør til badet, kan du velge våtromsdør med overflate i vannavvisende laminat. Denne dørtypen har også kantlist i aluminium.

Funksjon

Har du behov for en innerdør med en spesialfunksjon? Du kan få kjøpt både brannhemmende og lydisolerende innerdører i forskjellige design. En lydisolert innerdør kan være praktisk å benytte til boligens vaskerom. Da slipper du at sjenerende støy når ut til andre oppholdsrom når vaskemaskinen eller tørketrommelen er i gang.

En lydisolert innerdør har en massiv kjerne, og du kan dessuten få kjøpt karm med dempelist for å redusere støy ytterligere.

Swedoor: Støydempende innerdører

Prisklasse

Det er store prisvariasjoner på markedet ut fra hvilken type innerdør du ønsker. Grovt sett koster en innerdør mellom kr. 500,- og kr. 20.000,- pr. stk.

En formpresset lettdør er den rimeligste typen på markedet, og en mer eksklusiv innerdør i heltre er det dyreste alternativet. Som vanlig er det sammenheng mellom pris og kvalitet, også når det gjelder innerdører.

Tilbehør til innerdør

Du har en rekke valgmuligheter også når det kommer til tilbehøret. Vanligvis selges en innerdør uten karm og dørvrider. Innerdører som er produsert etter 1972 har “snap-in” hengsler, slik at du kun trenger å bytte dørbladet. Er innerdørene i boligen din eldre enn dette årstallet, må du antageligvis kjøpe karm i tillegg.

Dørvridere kan du få kjøpt i mange ulike design og farger. De mest populære er børstet krom og matt eller polert messing. Du kan også velge sort, hvit eller bronsefarget dørvrider.

Hvilken størrelse skal din nye innerdør ha?

Dørprodusentene opererer med modulmål når de snakker om størrelsen på innerdører. Modulmålet er veggens hull der dørkarmen og dørbladet skal monteres. Som regel er bredden på en innerdør modul 7, 8 eller 9, og vanligst høyde er modul 20 og 21.

En innerdør som har betegnelsen 9 x 21 betyr at døren sammen med karmen passer til en veggåpning som er 90 cm bred og 210 cm høy. Du må altså måle hullet i veggen for å finne riktig størrelse til din nye innerdør med karm.

Trenger du kun dørblad uten karm, må du først måle høyden og bredden på din egen dør. Du vil kunne finne rett størrelse på dørbladet hos de fleste byggevarehus i Norge. Dørbladmål oppgis i millimeter, for eksempel 825 mm x 1940 mm.

Vedlikehold av ny innerdør

Nye innerdører trenger minimalt med vedlikehold. Fjern eventuelle flekker med et mildt oppvaskmiddel på en fuktig klut, og tørk av overflaten etterpå med en tørr klut.

Hengsler kan med fordel smøres ved behov, og da er det vanlig å benytte syrefritt smørefett.

Bilde/illustrasjon laget av Swedoor

Innsikt andre brukere leser

Michael og Håvard fra Alva Technologies AS forteller om Alva Technologies, virdi.no og VIRDIestimatet.
12. feb. 2020

Fem spørsmål med Michael og Håvard fra Alva Technologies

En bolig som er ren og ryddig, pyntet med bilder, blomster og attraktive møbler fremstår mer innbydende for boligkjøpere både på bilder og på visning.
12. okt. 2020

Sjekk disse tipsene dersom ingen kom på visning

Som boligkjøper er det fort gjort å bli ivrig ved overtakelse av bolig og med det glemme å sjekke alt i boligen før man signerer overtakelsesprotokollen.
20. okt. 2020

Overtakelse av bolig: - Dette må du huske å sjekke

Grønne planter i en oase er fine virkemidler når man pusser opp og innreder boligen i en lun og behagelig stil
26. jun. 2020

Hvilke interiørtrender gjelder for 2020?

boligtjenesten virdi.no har verifisert og anbefaler boligeier og boligselger å bruke boligmappa for å skape
        boligens servicehefte. Dette øker kontroll og er tillitsvekkende overfor boligkjøpere når boligen kommer for salg
07. aug. 2020

5 gode grunner til at boligeiere bør benytte Boligmappa

Heksesot er skjemmende, misfargede flekker på overflater som feks tak og hjørner. VIRDI hjelper med forståelse av hva heksesot er, hvordan det oppstår og hvordan man kan forebygge og fjerne det på beste måte.
20. okt. 2020

Komplett guide til heksesot og hvordan du fjerner det i din bolig

Uavhengig av om boligen du nettopp har kjøpt er dyr eller svært dyr, kan en boligkjøperforsikring hjelpe en hel
        del om du finner feil og mangler med boligen. Men du kan allerede være dekket av hus-/innboforsikringen din.
26. jun. 2020

Trenger jeg egentlig boligkjøperforsikring?

Boligsiden virdi.no forklarer hva definisjonen på boligtypen leilighet er.
20. okt. 2020

Forskjellen på leilighet, enebolig (inkl. kjedet enebolig), rekkehus, tomannsbolig