Isolasjon (mineralull): Velge glassull eller steinull?

Mann som isolererer ny bolig eller etterisolerer gammel bolig. MIneralull (glassull, steinull) kommer i lett håndterbar plate eller rull for enkel montering.
        Bildet viser isolasjon i plater av glassull fra produsenten Glava.

De mest brukte isolasjonsmaterialene som benyttes til boliger i dag, er enten glassull eller steinull. Begge er bærekraftige materialer som tilhører fellesbetegnelsen mineralull. Lurer du på om det er noen forskjell på dem, og hvilken type isolasjon du bør velge?

Om etterisolering av boliger

Jo eldre boligen din er, desto viktigere er det at den etterisoleres. Det bidrar til et bedre inneklima, i tillegg til at du sparer utgifter til strøm vinterstid.

Boliger fra 1970- og 1980-tallet bør etterisoleres, da tykkelsen på isolasjonen fra denne tiden ikke kan sammenlignes med dagens krav.

Isolasjonen som ble benyttet tidligere, var gjerne 10 - 20 cm tykk, mens nåværende isoleringstykkelse er 20 - 25 cm i vegger og 30 - 35 cm i tak. Nye boliger har ofte enda tykkere isolasjon.

Generelt om mineralull

Både glassull og steinull produseres av mineraler som smeltes og bearbeides på en spesiell måte. Metoden kan ligne på produksjon av sukkerspinn, der en oppnår tynne fibre ved at sukkeret blir presset gjennom små hull.

Fibrene fra mineralullen blir tilsatt ulike tilsetningsstoffer som binder dem sammen. Deretter blir produktene formet til isoleringsplater, ruller eller andre isoleringsprodukter.

De ferdige produktene gir effektiv isolasjon mot varme og kulde i boliger, og har dessuten gode egenskaper med hensyn til lydisolering og brannsikkerhet.

Mineralull passer til alle typer av isolering, og du får kjøpt produkter til gulv, vegger og tak. Ullen kan tilpasses etter behov, og skjæres med kniv for å få korrekt dimensjon.

Gjør Det Selv: - Isolering med mineralull

Helserisiko

Både glassull og steinull avgir fibre og støv som irriterer hud og slimhinner i øyne og luftveier. Det bør derfor benyttes hansker, vernebriller og vernemaske under isoleringsarbeidet.

Fibrene i dagens mineralull anses ikke for å være kreftfremkallende. Likevel regnes både glass- og steinull som er eldre enn 1996 for å være helseskadelig, og øke risikoen for å utvikle kreft.

Bindemiddelet som benyttes i begge typene er organisk lim, noe som kan føre til mugg- og bakterievekst dersom isolasjonen har fuktskader. Det er derfor viktig å fjerne gammel isolasjonen som har fuktskader, og sette opp ny.

Glassull

Denne isolasjonstypen består av 70% resirkulert og finmalt glass, og produseres i dag på fabrikken Glava i Norge. Glava ble grunnlagt i 1935, og har sitt hovedkontor i Askim. Glava er en forkortelse for glassvatt. Dette var et isolasjonsmateriale som ligner på glassull, og som ble produsert frem til 1963.

Glassull har gode isoleringsegenskaper mot kulde, varme, lyd og brann. Den har gul farge, er elastisk og er forholdsvis enkel å jobbe med.

Steinull

Den mest kjente produsenten av steinull er Rockwool, som har to fabrikker i Norge. Rockwool International ble grunnlagt i 1909, og er et dansk industrikonsern med hovedkontor i København.

Steinull lages av vulkansk stein, og er et godt isolasjonsalternativ til glassull. Steinull har gulgrønn farge, og tåler temperaturer helt opp til 1000 grader Celsius før den smelter. Produktet er dermed svært brannsikkert. I tillegg benyttes steinull som et isoleringsprodukt mot kulde, varme og lyd.

Likheter

Det er mange likheter mellom steinull og glassull når det gjelder isoleringsegenskaper. Begge produktene er like effektive ved isolering mot kulde. Prismessige er det heller ingen store forskjeller mellom dem.

Skal du etterisolere boligen din og gjøre hele eller deler av jobben selv, krever begge typene at du benytter verneutstyr under arbeidet.

Forskjeller

Steinull har litt bedre egenskaper enn glassull når det kommer til lydisolering, og har dessuten noe høyere brannsikkerhet. På den annen side har glassull lavere vekt enn steinull, og kan derfor være enklere å jobbe med. Glassull er også mer elastisk enn steinull.

Steinull har en holdbarhet på 50 år, mens glassull har en holdbarhet på 20 - 50 år.

Glassull holder mer på fukt enn steinull, og er dårligere egnet i gamle boliger som ikke har dampsperre. Steinull er mer fukt- og vannavvisende, noe som bidrar til at risikoen for at råte, sopp- og muggskader blir lavere.

Fibrene i steinull ligger både vannrett og loddrett, slik at steinull er mer spenstig. I glassull ligger fibrene kun vannrett.

Konklusjon

Både glassull og steinull har høy isoleringsevne mot kulde, varme, brann og lyd. Det er derfor opp til hver enkelt å bestemme hvilket produkt som ønskes å brukes. Enkelte foretrekker glassull, mens andre sverger til steinull.

Det er også mulig å kombinere produktene. Eksempelvis kan man benytte steinull til kjellere, garasjer eller andre områder som er utsatt for fukt, og glassull til resten av boligen som skal isoleres.

Bilde/illustrasjon laget av Glava

Innsikt andre brukere leser

Kjøp av aksjeleilighet betyr at man kjøper en aksje i et boligaksjeselskap🌇
23. mar. 2021

Aksjeleilighet: alt du bør vite om denne eierformen

Det økonomiske oppgjøret ifm en bolighandel er overføringen av penger mellom kjøper og selger. Dette må
        være gjort og godkjent av eiendomsmegler (eller annen uavhengig, godkjent part) før boligselgeren
        overleverer nøklene til boligen til kjøperen
26. jun. 2020

Det økonomiske oppgjøret ved kjøp og salg av brukt bolig

En interiørdesigner og interiørarkitekt hjelper boligeiere når de skal klargjøre eller pusse opp boligen
10. feb. 2021

Derfor er interiørdesigner og interiørarkitekt relevant for deg

Flaggregler må følges, spesielt på offentlige flaggdager. På bildet vaier flagget fint i vinden.
09. jan. 2021

🇳🇴 Flaggregler og offisielle flaggdager i Norge

Eksempel på leilighet til leie via utleiemegler
10. jan. 2021

Boligutleie: - Er det lurt å bruke utleiemegler?

Bilde av en glad eiendomsmegler utenfor leilighetsbygg
07. des. 2020

Hvilke plikter og oppgaver har en eiendomsmegler?

Solnedgangen nytes på terrassen med utsikt over sjøen🏡
19. mar. 2021

Se hva som kjennetegner terrasse og hva som er forskjellen fra altan, veranda og balkong

Om du ønsker å reklamere etter å ha kjøpt en bolig må du forholde deg til avhendingsloven 🖊️
16. mar. 2021

Avhendingsloven: - Reklamasjon ved kjøp av bolig