Kjøpers marked - les hva du som boligkjøper burde gjøre

boligtjenesten virdi.no hjelper boligkjøper med en komplett guide for hvordan man skal ta smarte boligvalg i kjøpers marked

Boligmarkedet beveger seg i sykler mellom å være det man definerer som et selgers marked, balansert, eller kjøpers marked. Den siste definisjonen er det mange som har merket seg, men hva betyr det egentlig? Og hva burde du som boligkjøper gjøre i et slikt marked for å øke sannsynligheten for å ta smarte boligvalg? Les om dette her.

Kjøpers marked er betegnelsen på et boligmarked hvor boligkjøper har flere boliger å velge mellom enn normalt, hvor konkurransen fra andre kjøpere er mindre og hvor budrundene i mange tilfeller har roet seg ned. For enkelte boliger er det kanskje ingen andre budgivere og derfor ingen konkurranse. Det tar gjerne lengre tid å selge en bolig, hvilket omtales som at “liggetiden” eller “omsetningstiden” i boligmarkedet øker. I et slikt marked er det verdt å merke seg at de tradisjonelt mest attraktive boligene fortsatt er interessante for mange boligkjøpere, men dette utgjør et mindretall og trenger heller ikke å være din drømmebolig.

Kjøpers marked kan for mange boligkjøpere virke litt skummelt. Dette er naturlig i og med at man nå plutselig får en del informasjon og påvirkning fra andre på at tiden er inne for å gjøre et godt boligkupp. Men hvordan skal man gå frem for å finne rett bolig og gjøre et smart boligvalg? Er det i det hele tatt lurt å kjøpe en bolig når markedet har skiftet og kanskje fremstår usikkert? Hvordan skal man forholde seg til visninger og budrunder?

Er kjøpers marked et usikkert marked eller en god kjøpsmulighet?

I et kjøpers marked er det gjerne flere boliger til salgs enn det er interessenter. Det resulterer i at man som boligkjøper har flere boliger å velge i sammenlignet med f.eks. et selgers marked, og boligprisene faller gjerne noe som følge av konkurransen selgere imellom. Man vil jo fortsatt selge boligen sin, og da må man prise seg deretter… I et kjøpers marked er det vanskelig å vite om boligprisene kan falle ytterligere. Om man ikke er synsk - hvilket de færreste av oss er - er det lurt å ta utgangspunkt i det markedet man står i her og nå, fremfor å forsøke å spå fremtiden. Se gjerne på trender og liknende, følg med på solgte boliger og boligprisene her på VIRDI.

Vi er åpenbart farget i vår anbefaling, men en av fordelene med virdi.no fremfor andre informasjonskilder er at denne forbrukerplattformen er uavhengig. Altså er det ingen som kan påvirke informasjonen og budskapet du har tilgang til. Dette gjør VIRDI unike i Norge. Det er viktig å forstå hvilken rolle f.eks bolig eksperter uttaler seg på bakgrunn av; noen er relativt nøytrale, mens andre meglere, investorer og lignende som oftest har en interesse i å snakke opp boligmarkedet. Det betyr at selv om man står i et kjøpers marked, så er det fortsatt boligselger som er kunden og boligsalg som er oppdraget for eiendomsmegleren. Da er det ikke nødvendigvis så lett å fremme et upåvirket budskap om at f.eks. boligmarkedet er tungt for selgerne - uten at det er en regel som sier at alle meglere sliter med å balansere dette.

Kjøp en bolig for å bo der fremfor som en korttids investering

Selv om man skulle stå i et kjøpers marked for øyeblikket er det ingen garantier for at boligprisene hverken stiger, holder seg stabile eller faller fremover. En boliginvestering burde man derfor se på som en investering hvor man har et lengre tidsperspektiv, slik at man slipper å engste seg om boligprisene skulle falle ytterligere i noen måneder etter at du har kjøpt. Boligmarkedet og boligprisene i Norge vil historisk sett stabilisere seg etter en tid, og prisene vil gå opp igjen. Har man en lang horisont med et boligkjøp er det i prinsippet kun om du ser deg tvunget til å selge boligen din når boligmarkedet er nede i en bølgedal og du ikke kjøper en ny bolig i samme marked at du kan stå i fare for å tape pengene dine. Så er det viktig å være klar over at det alltid vil være et element av risiko forbundet med å kjøpe noe og ta opp lån, noe som også gjelder innenfor bolig.

Dette burde du som boligkjøper tenke på i budrunden når det er kjøpers marked

  1. Gjør alltid research før du plasserer et bud. Bruk virdi.no til å vurdere prisantydningen opp mot boligens VIRDIestimat. I Boligkartet kan du markere ut et utvalg lignende boliger som den du ser på ved å trykke på hjerte-ikonet. Disse legger seg da under Lagrede-siden hvor du enkelt kan sammenligne hvordan prisantydningen er i forhold til lignende boliger som er solgt den siste tiden. I et kjøpers marked er det lavere sannsynlighet enn normalt for at selger opererer med lokkepris, så man kan i de fleste tilfeller anta at prisantydningen er mer realistisk enn hva den vil være i et boligmarked med stigende boligpriser.

  2. Som budgiver er du aldri bundet til å starte budrunden med å by en sum tilsvarende prisantydningen eller over. I et kjøpers marked er det du som boligkjøper som sitter med de største fordelene, så det kan tenkes at man kan få tilslag på boligen for en lavere pris. Prøv deg derfor frem med et litt lavere bud i starten, men husk: det er ofte mange boligselgere som gjerne skulle ønsket at de slapp å selge boligen sin akkurat når det er et kjøpers marked. Kanskje er de i en vanskelig økonomisk situasjon... Dette kan være en tøff tid for mange, så det å da komme med svært lave bud (skambud) på en bolig du faktisk ønsker å kjøpe kan virke mot sin hensikt. Med en slik taktikk løper du en risiko for at boligselgeren ikke ønsker å selge til deg, du kan miste forhandlingsposisjonen og bli skjøvet vekk. En god regel er å opptre respektfullt overfor boligselgeren, de er mennesker de også.

  3. I stedet for skambud er det en langt bedre taktikk for budrunden å finne et prisområde som, i stedet for å låse boligselgeren, åpner opp for forhandlinger. I en forhandlingssituasjon vil boligselger komme med et motbud til det budet du plasserte. Et slikt motbud er bindende for boligselger. Dette er forøvrig en god metode - om man får muligheten til det - uavhengig av om det er kjøpers marked eller ikke.

Bilde/illustrasjon laget av Brooke Cagle, Unsplash

Innsikt andre brukere leser

Å pusse opp bad trenger ikke å være ekstremt dyrt. Er man smart kan man finne rimelige løsninger som gjør at ditt bad blir en avslappende oase uten å koste for mye.
12. okt. 2020

Tips for å pusse opp bad rimelig

Kjøp av aksjeleilighet betyr at man kjøper en aksje i et boligaksjeselskap🌇
23. mar. 2021

Aksjeleilighet: alt du bør vite om denne eierformen

Bilde av en innerdør på skinner
08. jan. 2021

🚪 Kjøpe innerdør? Se våre tips for hva du bør tenke på

Terrassedør og balkongdør kan ha mye å si for energieffektiviteten
14. feb. 2021

Valg av ny balkongdør eller terrassedør

Solnedgangen nytes på terrassen med utsikt over sjøen🏡
19. mar. 2021

Se hva som kjennetegner terrasse og hva som er forskjellen fra altan, veranda og balkong

Kjøp av selveierleilighet betyr at man kjøper en bolig i et sameie🌇
22. mar. 2021

Selveierleilighet: alt du bør vite om denne eierformen

Peis skaper en lun og stemningsfull atmosfære. Her er det avbildet en gasspeis
03. des. 2020

Skap hjemmehygge med en ny og moderne peis

En takstmann takserer din bolig👷‍♀️
22. apr. 2021

Slik gjør du boligen klar før du får besøk av takstmann