Kjøpers marked - en komplett guide til hva du som boligkjøper burde gjøre

boligtjenesten virdi.no hjelper boligkjøper med en komplett guide for hvordan man skal ta smarte
        boligvalg i kjøpers marked.

De siste månedene har boligmarkedet endret seg betydelig som følge av koronakrisen. Plutselig har boligselgerne fått et mer utfordrende boligmarked å selge i, og vi ser at flere velger å dumpe prisen på sin bolig for å finne en boligkjøper. Så hva betyr det for deg som skal kjøpe bolig?

Kjøpers marked er betegnelsen på et boligmarked hvor boligkjøper har flere boliger å velge mellom enn normalt, hvor konkurransen fra andre kjøpere er mindre og hvor budrundene i mange tilfeller har roet seg ned. For enkelte boliger er det kanskje ingen andre budgivere og således ingen konkurranse. Det tar gjerne lengre tid å selge en bolig, hvilket omtales som at liggetiden i markedet øker. I et slikt marked er det verdt å merke seg at de tradisjonelt mest attraktive boligene fortsatt er interessante for mange boligkjøpere, men dette utgjør et mindretall og trenger heller ikke å være din drømmebolig.

Kjøpers marked kan for mange boligkjøpere virke litt skummelt. Dette er naturlig i og med at man nå plutselig får en del informasjon og påvirkning fra andre på at tiden er inne for å gjøre et godt boligkupp. Ok, prisveksten ser ut til å ha stoppet opp, men hvordan skal man gå frem for å finne rett bolig og gjøre et smart boligvalg? Er det i det hele tatt lurt å kjøpe en bolig når markedet har skiftet og fremstår usikkert? Hvordan skal man forholde seg til at visninger ikke gjennomføres som normalt, og hvor budrundene har endret dynamikk som følge av ingen andre/færre andre budgivere?

Usikkert boligmarked eller en god kjøpsmulighet?

Coronapandemien har medført at boligprisene i Norge er lavere nå enn hva de var før pandemien, og en god del lavere enn hva flere boligeksperter forventet at prisene nå skulle være i sine spådommer før korona inntraff. Boligprisene kan åpenbart falle ytterligere utover våren og sommeren, men dette er vanskelig å spå. Noen boligeksperter mener at vi står overfor en periode med reduserte boligpriser, mens andre mener at lave boliglånsrenter mm vil holde prisene stabile. Det at det igangsettes veldig få nyboligprosjekter som følge av korona kan også indikere at det på sikt vil bli færre tilgjengelige boliger for salg i markedet, noe som igjen peker mot økt konkurranse blant boligkjøpere og med det høyere boligpriser.

Basert på data virdi.no har er vi i et kjøpers marked nå og vil være det i noe tid fremover. Mange av boligselgerne som nå er i markedet hadde nok forventet seg et enklere og raskere salg basert på normaltilstanden til boligmarkedet før corona. Noen har også kjøpt bolig allerede og har havnet i en uheldig likviditetskrise som medfører at de må selge. Basert på dette peker situasjonen mot at man som boligkjøper nå har mulighet til å gjøre gode kjøp, og at det derfor vil være lurt å benytte muligheten til å kjøpe bolig nå.

Kjøp en bolig for å bo der fremfor som en korttids investering

Det er ingen garantier for at boligprisene hverken stiger, holder seg stabile eller faller fremover. En boliginvestering burde man derfor se på som en investering hvor man har et lengre tidsperspektiv, slik at man slipper å engste seg om boligprisene skulle falle ytterligere i noen måneder etter at du har kjøpt. Erfaringsmessig vil boligmarkedet og boligprisene stabilisere seg etter en tid, og prisene vil gå opp igjen. Har man en lang horisont med et boligkjøp er det i prinsippet kun om du ser deg tvunget til å selge boligen din når boligmarkedet er nede i en bølgedal og du ikke kjøper en ny bolig i samme marked at du kan stå i fare for å tape pengene dine. Så er det viktig å være klar over at det alltid vil være et element av risiko forbundet med å kjøpe noe og ta opp lån, noe som også gjelder innenfor bolig.

Dette burde du som boligkjøper tenke på i budrunden når det er kjøpers marked

 1. Gjør alltid research før du plasserer et bud. Bruk virdi.no til å vurdere prisantydningen opp mot boligens VIRDIestimat. Bruk Favoritter funksjonaliteten på virdi.no til å sjekke hvordan prisantydningen er ii forhold til lignende boliger som er solgt den siste tiden; marker de boligene du er interessert i å sammenlikne som favoritter, og sammenligne alle enkelt i tabell. I et kjøpers marked er det lavere sannsynlighet enn normalt at selger opererer med lokkepris, så man kan i de fleste tilfeller anta at prisantydningen er mer realistisk enn hva den vil være i et boligmarked med stigende boligpriser.

 2. Som budgiver trenger du ikke starte budrunden med å by en sum tilsvarende prisantydningen. I et kjøpers marked er det boligkjøper som sitter med de største fordelene, så det kan tenkes at man kan få tilslag på boligen for en lavere pris.

 3. Det er flere boligselgere som gjerne skulle ønsket at de slapp å selge boligen sin akkurat når det er kjøpers marked. Kanskje er de i en vanskelig økonomisk situasjon. Dette er tøffe tider for mange, så det å da komme med svært lave bud (skambud) på en bolig du faktisk ønsker å kjøpe kan virke mot sin hensikt. Med en slik taktikk løper du en risiko for at boligselgeren ikke ønsker å selge til deg, du kan miste forhandlingsposisjonen og bli skjøvet vekk. En god regel er å opptre respektfullt overfor boligselgeren, de er mennesker de også.

 4. I stedet for skambud er det en langt bedre taktikk for budrunden å finne et prisområde som, i stedet for å låse boligselgeren, åpner opp for forhandlinger. I en forhandlingssituasjon vil boligselger komme med et motbud til det budet du plasserte. Et slikt motbud er bindende for boligselger.

Bilde/illustrasjon laget av Brooke Cagle, Unsplash

Innsikt andre brukere leser

Søk opp en adresse på virdi.no eller se boliger i VIRDI Boligkart.
14. feb. 2020

Velkommen til virdi.no - boligtjenesten som hjelper boligeier, boligselger og boligkjøper til å ta trygge, gode valg

Peis skaper en lun og stemningsfull atmosfære. Her er det avbildet en gasspeis
03. des. 2020

Skap hjemmehygge med en ny og moderne peis

En bolig som er ren og ryddig, pyntet med bilder, blomster og attraktive møbler fremstår mer innbydende for boligkjøpere både på bilder og på visning.
12. okt. 2020

Sjekk disse tipsene dersom ingen kom på visning

Å pusse opp bad trenger ikke å være ekstremt dyrt. Er man smart kan man finne rimelige løsninger som gjør at ditt bad blir en avslappende oase uten å koste for mye.
12. okt. 2020

Tips for å pusse opp bad rimelig

Boligtjenesten virdi.no gir boligeier og boligselger tips for hvordan man kan gjøre vindusvask enkelt og effektivt med et godt sluttresultat ved å følge stegene profesjonelle renholdere sverger til.
15. mai 2020

Slik gjør du vindusvask som en proff

Mann som isolererer ny bolig eller etterisolerer gammel bolig. MIneralull (glassull, steinull) kommer i lett håndterbar plate eller rull for enkel montering.
        Bildet viser isolasjon i plater av glassull fra produsenten Glava.
12. okt. 2020

Isolasjon (mineralull): Velge glassull eller steinull?

Grønne planter i en oase er fine virkemidler når man pusser opp og innreder boligen i en lun og behagelig stil
26. jun. 2020

Hvilke interiørtrender gjelder for 2020?

Bilde av en gul ytterdør i et rødt hus
04. des. 2020

På tide å skifte ut boligens ytterdør?