Komplett guide til heksesot og hvordan du fjerner det i din bolig

Heksesot er skjemmende, misfargede flekker på overflater som feks tak og hjørner. VIRDI hjelper med forståelse av hva heksesot er, hvordan det oppstår og hvordan man kan forebygge og fjerne det på beste måte.

Heksesot er et fenomen hvor klebrig sot fester seg på overflatene i boligen. Det er mange boligeiere som rammes av heksesot i sin bolig, men hvordan fjerner man det egentlig? Det er unektelig ikke veldig pent, utrolig sjenerende, og hjelper nok ikke særlig på boligsalget heller.

Først av alt, heksesot (kjemisk sverting) er ifølge Folkehelseinstituttet neppe helsefarlig, men det er veldig sjenerende og har blitt et vanlig problem for boligeiere. VIRDI får flere henvendelser på hva dette er og hvordan man skal fjerne disse skjemmende sotaktige flekkene fra vegger og interiør. Boligselgere er også, med rette, bekymret for at det skal ha noe å si for attraktiviteten til og salg av boligen. Så hva er det og hvordan fjerner man det?

Hva er heksesot?

Heksesot kommer oftest på vinteren når det er kaldt ute og tørr luft med ujevn temperatur inne i boligen, og kan komme raskt. Heksesot ser man som misfargede, ofte sotaktige flekker på vegger, tak og vinduer i boligen. I tillegg setter det seg på og rundt interiør som eksempelvis kjøleskap og skap. I Norge ble heksesot et mer utbredt fenomen blant boligeiere i årene etter 2004, og er mer utbredt i nyere og nyoppussede boliger.

Hvorfor får man heksesot?

Det er forsket en del på hvorfor heksesot oppstår. Forskningen gir ikke et entydig svar, men de fleste peker på en sammenheng med bruken av miljøvennlige, løsemiddelfrie malingstyper.
Synderen er at disse løsemiddelfrie malingstypene bruker mye lengre tid på avdampingsprosessen enn hva mindre miljøvennlige malingstyper gjør, noe som blant annet medfører at det dannes og etterlates et klebrig belegg på de malte overflatene. Det er dette klebrige belegget sot fester seg i, og med det blir synlig for deg som heksesot.
Heksesot oppstår som oftest i nyere og nyoppussede boliger hvor løsemiddelfrie malingstyper er brukt. Boliger med dårlig ventilasjon er også ekstra utsatt for heksesot, så om du får dette i din bolig er det en tydelig indikasjon på at ventilasjonen er for dårlig og må forbedres.

Hva dannes heksesot av?

Heksesot dannes som regel i forbindelse med at miljøvennlige, løsemiddelfrie malingstyper er brukt. Disse malingstypene inneholder stoffet TMPD-MIB (2,2,4-trimetyl-1,3-pentadiol monoisobutyrat) som benyttes i maling for å binde sammen latekspartikler som danner pene malingsoverflater. Det er avgassing av dette stoffet som bruker ekstra lang tid, noe som medfører at partikler i luften binder seg sammen og fester seg til malingsoverflatene som et fettete, klebrig belegg. Heksesot består som nevnt av sot som fester seg i disse klebrige overflatene. Denne avgassingen/avdampningsprosessen kan på det meste ta ett til to år fra malingen er lagt.

Vanlige kilder til dannelsen av sotpartikler i luften i boligen er blant vedfyring, halogenpærer, panelovner, stearinlys og duftlys, samt dieseleksos som kommer inn med uteluften. Når dette ikke blir tilstrekkelig ventilert ut av boligen øker altså sannsynligheten for at det setter seg fast i eventuelle klebrige områder på vegger, tak, skap, kjøleskap og andre overflater og innredning.

Hvordan unngår man å få heksesot?

For å forebygge og unngå heksesot må man sørge for god ventilasjon i boligen. Dette øker sannsynligheten for at man klarer å ventilere vekk sotpartiklene i luften før de setter seg fast på overflater og interiør (skap, kjøleskap med mer). I dag er minstekravet for luftskifte for boliger på 0,5 luftveksling per time, men forskere på området mener at dette burde økes til nærmere 1 luftveksling per time.

Det er på vinteren heksesot som oftest oppstår. Dette skyldes at det da typisk er kaldt ute og temperaturforskjeller inne i boligen. Om man klarer å holde en jevn innetemperatur vil det være fordelaktig, samtidig er det viktig å unngå at luften ikke blir for tørr i nye boliger og nyoppussede rom. En luftfukter kan i så måte være en billig investering for å unngå problemene heksesot medfører for deg som boligeier eller selger.

Om du skal flytte inn i en ny bolig i et nybygg er den beste forebyggelsen av heksesot at boligen står klar på våren eller sommeren. Det samme gjelder om du skal pusse opp boligen din. Maler du veggene på høsten og vinteren kan du få problemer med heksesot om du ikke sørger for tilstrekkelig utlufting. Begrens også bruken av sotfremkallende produkter (ved, stearinlys med mer) den første høsten og vinteren i ny eller nyoppusset bolig.

Et annet tips er å benytte en metode som på folkemunne kalles å “bake ut boligen”. Dette er en effektiv metode for å forebygge heksesot, men det tar ikke vekk sverting som allerede har oppstått. For å bake ut boligen din skrur du opp innetemperaturen til 25-30 grader, og holder denne temperaturen i et par-tre timer. Formålet med dette er at gipsen i bygningsmaterialet og malingen skal bli gjennomvarm. Etter 2-3 timer skrur du av varmen og lufter boligen godt. Sjokklufte ved å åpne opp alle vinduer, dører og ventiler, og hold de åpne til temperaturen inne har falt betydelig - men unngå lavere temperatur enn 10 grader. Om man gjentar prosessen med å bake ut boligen et par ganger vil mange oppleve at kilden til problemet med heksesot er borte.

Skal du pusse opp boligen din kan det være verdt å legge sperregrunning før du maler. Dette hindrer at TMPD-MIB trekker inn i bygningsplatene og reduserer derfor tiden avgassingen tar betydelig. Med riktig temperatur og utlufting kan du være kvitt kilden til heksesot allerede etter få dager.

Hvordan fjerner man heksesot?

Selv om det er vanskelig å fjerne heksesot er det flere produkter som har gitt gode resultater for mange boligeiere. Det som er viktig å huske på er at Heksesot er sot som sitter fast i fett, noe som betyr at man må bruke et fettløsende vaskemiddel. Plumbo Rengjøring Fettløser har under testing vist seg å være effektiv for fjerning av heksesot. Fremgangsmåten er å spraye rengjøringsmiddelet på en mikrofiberklut. Deretter bruker du kluten til å tørke vekk heksesoten. Med denne fremgangsmåten er det ikke nødvendig å male etterpå.

I noen tilfeller lar ikke heksesot seg vaske vekk. I de tilfellene har man ikke annet valg enn å rengjøre overflatene grundig, for så å male på nytt. Her er det svært viktig å huske at det ikke vil hjelpe å male direkte over heksesoten uten å ha gjort nødvendige forberedelser. Stoffet som danner den klebrige overflaten sot fester seg i har som regel trukket seg fra malingen og inn i veggplatene, så å male over uten forberedelser vil ikke fjerne problemet. Før du maler må du rengjøre overflatene grundig med eksempelvis Flügger Fluren 49 , etterfulgt av en runde hvor du baker ut boligen. Etter dette kan du male, for så igjen sette opp varmen og lufte ut.

Bilde/illustrasjon laget av Mycoteam

Innsikt andre brukere leser

Det økonomiske oppgjøret ifm en bolighandel er overføringen av penger mellom kjøper og selger. Dette må
        være gjort og godkjent av eiendomsmegler (eller annen uavhengig, godkjent part) før boligselgeren
        overleverer nøklene til boligen til kjøperen
26. jun. 2020

Det økonomiske oppgjøret ved kjøp og salg av brukt bolig

Kjøp av selveierleilighet betyr at man kjøper en bolig i et sameie🌇
22. mar. 2021

Selveierleilighet: alt du bør vite om denne eierformen

Kjøp av aksjeleilighet betyr at man kjøper en aksje i et boligaksjeselskap🌇
23. mar. 2021

Aksjeleilighet: alt du bør vite om denne eierformen

En pergola kan gi et nytt og lunt favorittsted utendørs🏡
17. mar. 2021

Hagetrend: - Bygg en lekker pergola

Solnedgangen nytes på terrassen med utsikt over sjøen🏡
19. mar. 2021

Se hva som kjennetegner terrasse og hva som er forskjellen fra altan, veranda og balkong

Flaggregler må følges, spesielt på offentlige flaggdager. På bildet vaier flagget fint i vinden.
09. jan. 2021

🇳🇴 Flaggregler og offisielle flaggdager i Norge

Slottsbalkongen er faktisk en veranda🏡
21. mar. 2021

Se hva som kjennetegner veranda og hva som er forskjellen fra terrasse, balkong og altan

En interiørdesigner og interiørarkitekt hjelper boligeiere når de skal klargjøre eller pusse opp boligen
10. feb. 2021

Derfor er interiørdesigner og interiørarkitekt relevant for deg