Slik reduserer du kostnadene til oppussing av bolig

Reduser kostnadene til oppussing ved å utføre arbeidet selv

Ønsker du å fornye hjemmet på billigst mulig måte? Dersom du er innstilt på å gjøre mesteparten av jobben selv, kan du spare store pengesummer. Vi gir deg de beste kostnadseffektive tipsene om hvordan gjør oppussing av ulike deler av boligen din🏡 ✅

Generelt om oppussing på budsjett

Enten du planlegger oppussing bare for trivselens skyld eller du vil friske opp boligen før du legger den ut for salg, vil det gjennomførte prosjektet sannsynligvis øke verdien på boligen din. Oppussing av stue, soverom, gang og kjøkken er de mest populære rommene å fornye, noe som er fullt mulig uten å måtte betale en skyhøy pris.

Rimelig oppgradering av boligen krever imidlertid at du styrer unna totalrenovering, og heller fokuserer på oppussing av overflater. Det kreves også at du har tid og lyst til å utføre arbeidet selv, slik at du unngår å måtte betale høy timepris til profesjonelle håndverkere.

Valg av materialer er også viktig når du vil gjøre oppussing billig. Det kan være lurt å bruke litt tid på å sammenligne priser fra de ulike tilbyderne, og kikke etter gode tilbud på maling og annet nødvendig utstyr.

Les gjerne også: Tips for å pusse opp bad rimelig

Pusse opp kjøkken

I utgangspunktet er oppussing av kjøkken noe som regnes for å være svært kostbart, spesielt om du skifter ut hele kjøkkeninnredningen. Velger du derimot å kun gjøre oppussing av overflaten, vil det på en rimelig måte gi rommet et betydelig løft.

Er kjøkkeninnredningen slitt og umoderne, kan du begrense arbeidet til å bytte ut eller male kjøkkenfrontene. Det er også fordelaktig å montere nye knotter og beslag på skapdører og skuffer, og eventuelt skifte ut benkeplaten. Et nytt malingsstrøk i en trendy farge på kjøkkenets vegger vil også utgjøre en stor forskjell. Husk også å male listene.

Du kan også legge nytt gulv dersom det er behov for dette, eller gi gulvet et par strøk med slitesterk maling. Har du gulv i heltre, kan det med fordel slipes.

For at kjøkkenet skal få et helhetlig uttrykk, bør området mellom kjøkkenbenken og overskapene også få en oppussing. Velg om du vil gi det et par malingsstrøk eller om du vil bruke vinyltapet. Et annet tips er å sette opp flisplater i dette området.

Dinside: - Oppussingen som ikke blakker deg

Pusse opp trapp

Oppussing av trappen i gangen vil gjøre hele boligen din mer attraktiv, og du trenger ikke betale fagfolk for å utføre jobben. Dersom trappen er gammel og slitt, kan du for eksempel velge å male den, kjøpe ferdige trappefornyere til trinnene, bruke parkett eller laminat eller legge teppe.

Den billigste og enkleste metoden for oppussing av trapp er imidlertid å male trappen, og du bruker ekstra slitesterk spesialmaling for gulv.

Forarbeidet er viktig, og du vasker først med gulvrens, for deretter å slipe ned trinnene med pussepapir (som har en kornet grovhet på 120 - 150). Påfør deretter sperregrunning før du maler 2-3 strøk med maling.

Du kan starte fra toppen av trappen og male deg nedover eller male annethvert trinn - dersom du må bruke trappen før malingen har tørket. Trappens rekkverk kan også males med gulvmaling. Avslutningsvis kan du påføre to lag med klarlakk dersom du vil ha et enda mer slitesterkt resultat.

TreStjerner: Male trapp - fra slitent møbel til lekkert blikkfang

Pusse opp soverom

Det er ikke vanskelig å foreta oppussing av soverommet på egen hånd, også når prosjektet skal utføres på lavbudsjett. Det er imidlertid viktig at du bruker tid på å planlegge fargevalg og hvilken stil du ønsker at ditt nye soverom skal ha.

Sterke kontraster og farger egner seg ikke så godt til soverom, så det anbefales å velge mer duse farger som gir et roligere atmosfære. Du kan male alle veggene i samme farge eller kombinere med å male en vegg i en annen farge. Dette kalles kontrastvegg, og har blitt populært de senere år. Det er også mulig å tapetsere en eller flere vegger ved oppussing av soverommet.

Å male vegger og lister på soverom er en enkel jobb, og ikke særlig tidkrevende. Når du skal gjøre oppussing av et soverom, bør du også planlegge valg av gardiner og annet interiør. Kjøper du inn et sengeteppe som rekker helt ned til gulvet, vil du gi rommet et mer eksklusivt hotellpreg. Videre kan du skaffe deg pynteputer, små tepper, nattbord og oppbevaringsprodukter, slik at soverommet får et helhetlig preg.

Å male vegger og lister på soverom er en enkel jobb, og ikke særlig tidkrevende. Når du skal gjøre oppussing av et soverom, bør du også planlegge valg av gardiner og annet interiør. Kjøper du inn et sengeteppe som rekker helt ned til gulvet, vil du gi rommet et mer eksklusivt hotellpreg. Videre kan du skaffe deg pynteputer, små tepper, nattbord og oppbevaringsprodukter, slik at soverommet får et helhetlig preg.

Er du fortrolig med å sy selv, kan du handle rimelige tekstiler på Stoff og Stil til nye gardiner, pynteputer eller sengetepper. Alternativt kan du bruke litt tid på å finne gode tilbud på ferdigsydde gardiner og andre interiørtekstiler.

VG / Maxbo: - Slik fornyer du soverommet på fem timer

Det er lov å innhente litt inspirasjon til din oppussing

Mange tenker at bruk av interiørarkitekt eller interiørdesigner er forbeholdt de aller rikeste i samfunnet, men dette er en vanlig misoppfattelse. Faktisk kan du få rask og kyndig hjelp med farger, planløsning, interiør med mer for bare et par tusenlapper - som jo er en lav pris å betale om man ender opp med løsninger og farger man er ekstra fornøyd med og velger å beholde i mange år.

VIRDI har ingen tjenester selv for å hjelpe deg og andre privatpersoner med dette, så derfor har vi verifisert og kvalitetssikret våre dyktige samarbeidspartnere i Arkivet som kan hjelpe deg med å sikre at din oppussing kommer rett ut fra start.

Arkivet kan hjelpe deg med å planlegge din oppussing

Husk å dokumentere oppussing prosjektet ditt

Dersom du skulle få behov for rørlegger, elektriker eller annen fagperson ved oppussing av boligen din, bør du sørge for at håndverkeren dokumenterer og beskriver det utførte arbeidet. Dette er viktig informasjon ved et fremtidig boligsalg.

Et godt tips er å ta i bruk den digitale plattformen Boligmappa, som er gratis å benytte for boligeiere. Alle seriøse håndverkere burde tilby automatisk registrering av slik informasjon i Boligmappa.

Les gjerne også: 5 gode grunner til at boligeiere bør benytte Boligmappa

Bilde/illustrasjon laget av Laura Shaw, Pixabay

Innsikt andre brukere leser

En pergola kan gi et nytt og lunt favorittsted utendørs🏡
17. mar. 2021

Hagetrend: - Bygg en lekker pergola

Bilde av vinduer montert på en orange vegg
05. des. 2020

Nyttig å vite når boligen trenger nye vinduer

Flytting er hektisk og man glemmer for viktige ting📦
25. mar. 2021

6 nyttige tips ved flytting til ny bolig

En fin hage og et praktisk uteområdet har mye å si for din trivsel og boligverdi
20. okt. 2020

Nyttig informasjon når du skal anlegge hage og uteområdet

En takstmann takserer din bolig👷‍♀️
22. apr. 2021

Slik gjør du boligen klar før du får besøk av takstmann

boligtjenesten virdi.no hjelper boligleiere, boligeiere, boligselgere og boligkjøpere til å få oversikt over
       hvordan boligmarkedet reagerer på koronapandemien.
31. mar. 2020

Tiltakene innført grunnet koronaviruset har stor påvirkning på boligmarkedet

Bilde av flaske med klar eddik 7% som passer utmerket til å bruke som rengjøringsmiddel
02. nov. 2020

Eddik - et effektivt og allsidig rengjøringsmiddel

Bilde av en gul ytterdør i et rødt hus
04. des. 2020

På tide å skifte ut boligens ytterdør?