Overtakelse av bolig: - Dette må du huske å sjekke

Som boligkjøper er det fort gjort å bli ivrig ved overtakelse av bolig og med det glemme å sjekke alt i boligen før man signerer overtakelsesprotokollen.

Har du funnet drømmeboligen og vunnet budrunden? Når alt det praktiske er ordnet med eiendomsmegler, er du sikkert ivrig etter å få utlevert nøklene til din nye bolig. Ved overtakelse av bolig er det imidlertid flere ting du bør sjekke før du signerer overtakelsesprotokollen.

Hva skal skje på overtakelsesdagen?

Overtakelse av bolig skjer etter en bestemt prosedyre. Som boligkjøper møter du boligselger og eiendomsmegler til avtalt tid på eiendommen. Noen ganger møtes kun selger og kjøper uten at eiendomsmegler er til stede.

Etter å ha gått gjennom rom for rom i boligen og sjekket at alt ser rent, ryddig og greit ut, skal dere lese av strømmåleren sammen. Deretter vil du få overlevert nøklene til boligen, og det eneste som gjenstår nå, er å signere overtakelsesprotokollen. Etter signering vil du være rettmessig eier av boligen, og dessuten juridisk ansvarlig for den.

Hva er en overtakelsesprotokoll?

En overtakelsesprotokoll er rett og slett en erklæring på at du som boligkjøper har gjennomgått og overtatt boligen i kontraktsmessig stand. Enkelte ganger undertegner man elektronisk, og andre ganger på papir. Etter signering skal overtakelsesprotokollen leveres til megleren.

Både boligselger og boligkjøper er interessert i at overtakelsen går så knirkefritt som mulig. Det er først når protokollen er undertegnet, at eiendomsmegler gjennomfører oppgjøret for bolighandelen.

Dersom du oppdager mangler ved boligen på overtakelsesdagen, kan eiendomsmegler holde tilbake deler av pengebeløpet til boligselger. Mangelen må noteres i overtakelsesprotokollen, og beløpet som holdes tilbake, skal sikre at kravet blir dekket.

Er du for eksempel misfornøyd med rengjøringen av boligen du skal overta, regnes dette som en mangel. Faktisk er det bestemt ved lov at boligen skal overleveres "ryddet og rengjort". Boligen skal dessuten fremstå slik den var på visning. Eventuelle skader som har oppstått på boligen i perioden etter at du var på visning og frem til overtakelsesdagen, er typiske mangler du kan kreve rettet opp i eller få erstattet.

Har du først undertegnet overtakelsesprotokollen uten å notere ned manglene ved boligen, vil det i de fleste tilfeller være for sent å klage på dette etterpå.

Derfor er det så viktig å ikke forhaste seg med å undertegne på overtakelsesdagen, men bruke god tid på å gå gjennom boligens rom.

Eiendomsadvokater.no: Kan du klage på feil og mangler ved boligen?

Sjekk dette før du signerer

Før du signerer overtakelsesprotokollen, må du sjekke at boligen fremstår som avtalt i kjøpekontrakten. I salgsoppgaven vil det stå oppført dersom hvitevarer, garderobeskap, møbler, taklamper eller andre gjenstander skal følge med boligen. På overtakelsesdagen må du undersøke at de avtalte hvitevarene o.l. fremdeles finnes i boligen, og er rengjorte.

Andre ting du bør undersøke, er følgende:

  • Alle møbler (som ikke følger med i avtalen) skal være fjernet
  • Hele boligen skal være ryddet og tilfredsstillende rengjort
  • Boder, loft og garasje skal være ryddet
  • Sluk og lufteventiler skal være renset og rengjort
  • Sjekk at ventilasjonsanlegg og varmepumpe fungerer
  • Sjekk at du får overlevert alle nøkler, også nøkler til fellesområder (boder, søppelrom og felles vaskerom)
  • Sørg for at boligen har brannslukningsapparat
  • Les av strømmåler. Avtal hvem som skal sende melding til strømleverandøren, slik at selger får sluttregningen.
  • Avtal en eventuell deling av fellesutgifter eller kommunale utgifter med selger for inneværende måned
  • Sørg for at selger viser deg hvor hovedstoppekranen er i boligen, hvor søppeldunkene står og hvor postkassen er plassert

Dersom disse punktene er sjekket og oppfylt, signerer du overtakelsesprotokollen.

Synes du at boligen er for dårlig rengjort, kan du avtale at selger vasker på nytt eller at du får erstatning for vaskingen. Da må dette noteres i protokollen. Husk at det ikke er like strenge krav til vasking på loft, i boder og i garasje som det er i boligens oppholdsrom.

Bilde/illustrasjon laget av Scott Graham, Unsplash

Innsikt andre brukere leser

Kjøp av selveierleilighet betyr at man kjøper en bolig i et sameie🌇
22. mar. 2021

Selveierleilighet: alt du bør vite om denne eierformen

Reduser kostnadene til oppussing ved å utføre arbeidet selv
17. feb. 2021

Slik reduserer du kostnadene til oppussing av bolig

Om du ønsker å reklamere etter å ha kjøpt en bolig må du forholde deg til avhendingsloven 🖊️
16. mar. 2021

Avhendingsloven: - Reklamasjon ved kjøp av bolig

Fellesgjeld og felleskostnader tilknyttet en borettsalgsbolig utgjør en viktig økonomisk forskjell sammenlignet med selveierboliger.
02. nov. 2020

Nyttig å vite om fellesgjeld og felleskostnader i borettslag

Tvangssalg av boliger er et lovlig inkassotiltak i Norge 🖊️
15. mar. 2021

Viktig å vite om tvangssalg av bolig

Bilde av en gul ytterdør i et rødt hus
04. des. 2020

På tide å skifte ut boligens ytterdør?

Flaggregler må følges, spesielt på offentlige flaggdager. På bildet vaier flagget fint i vinden.
09. jan. 2021

🇳🇴 Flaggregler og offisielle flaggdager i Norge

Sølvkre har skjelldekket, dråpeformet kropp med 3 haletråder bak og 2 antenner foran
02. nov. 2020

De beste tiltakene for å bli kvitt sølvkre i hjemmet