Overtakelse av bolig: - Dette må du huske å sjekke

Som boligkjøper er det fort gjort å bli ivrig ved overtakelse av bolig og med det glemme å sjekke alt i boligen før man signerer overtakelsesprotokollen.

Har du funnet drømmeboligen og vunnet budrunden? Når alt det praktiske er ordnet med eiendomsmegler, er du sikkert ivrig etter å få utlevert nøklene til din nye bolig. Ved overtakelse av bolig er det imidlertid flere ting du bør sjekke før du signerer overtakelsesprotokollen.

Hva skal skje på overtakelsesdagen?

Overtakelse av bolig skjer etter en bestemt prosedyre. Som boligkjøper møter du boligselger og eiendomsmegler til avtalt tid på eiendommen. Noen ganger møtes kun selger og kjøper uten at eiendomsmegler er til stede.

Etter å ha gått gjennom rom for rom i boligen og sjekket at alt ser rent, ryddig og greit ut, skal dere lese av strømmåleren sammen. Deretter vil du få overlevert nøklene til boligen, og det eneste som gjenstår nå, er å signere overtakelsesprotokollen. Etter signering vil du være rettmessig eier av boligen, og dessuten juridisk ansvarlig for den.

Hva er en overtakelsesprotokoll?

En overtakelsesprotokoll er rett og slett en erklæring på at du som boligkjøper har gjennomgått og overtatt boligen i kontraktsmessig stand. Enkelte ganger undertegner man elektronisk, og andre ganger på papir. Etter signering skal overtakelsesprotokollen leveres til megleren.

Både boligselger og boligkjøper er interessert i at overtakelsen går så knirkefritt som mulig. Det er først når protokollen er undertegnet, at eiendomsmegler gjennomfører oppgjøret for bolighandelen.

Dersom du oppdager mangler ved boligen på overtakelsesdagen, kan eiendomsmegler holde tilbake deler av pengebeløpet til boligselger. Mangelen må noteres i overtakelsesprotokollen, og beløpet som holdes tilbake, skal sikre at kravet blir dekket.

Er du for eksempel misfornøyd med rengjøringen av boligen du skal overta, regnes dette som en mangel. Faktisk er det bestemt ved lov at boligen skal overleveres "ryddet og rengjort". Boligen skal dessuten fremstå slik den var på visning. Eventuelle skader som har oppstått på boligen i perioden etter at du var på visning og frem til overtakelsesdagen, er typiske mangler du kan kreve rettet opp i eller få erstattet.

Har du først undertegnet overtakelsesprotokollen uten å notere ned manglene ved boligen, vil det i de fleste tilfeller være for sent å klage på dette etterpå.

Derfor er det så viktig å ikke forhaste seg med å undertegne på overtakelsesdagen, men bruke god tid på å gå gjennom boligens rom.

Eiendomsadvokater.no: Kan du klage på feil og mangler ved boligen?

Sjekk dette før du signerer

Før du signerer overtakelsesprotokollen, må du sjekke at boligen fremstår som avtalt i kjøpekontrakten. I salgsoppgaven vil det stå oppført dersom hvitevarer, garderobeskap, møbler, taklamper eller andre gjenstander skal følge med boligen. På overtakelsesdagen må du undersøke at de avtalte hvitevarene o.l. fremdeles finnes i boligen, og er rengjorte.

Andre ting du bør undersøke, er følgende:

 • Alle møbler (som ikke følger med i avtalen) skal være fjernet
 • Hele boligen skal være ryddet og tilfredsstillende rengjort
 • Boder, loft og garasje skal være ryddet
 • Sluk og lufteventiler skal være renset og rengjort
 • Sjekk at ventilasjonsanlegg og varmepumpe fungerer
 • Sjekk at du får overlevert alle nøkler, også nøkler til fellesområder (boder, søppelrom og felles vaskerom)
 • Sørg for at boligen har brannslukningsapparat
 • Les av strømmåler. Avtal hvem som skal sende melding til strømleverandøren, slik at selger får sluttregningen.
 • Avtal en eventuell deling av fellesutgifter eller kommunale utgifter med selger for inneværende måned
 • Sørg for at selger viser deg hvor hovedstoppekranen er i boligen, hvor søppeldunkene står og hvor postkassen er plassert

Dersom disse punktene er sjekket og oppfylt, signerer du overtakelsesprotokollen.

Synes du at boligen er for dårlig rengjort, kan du avtale at selger vasker på nytt eller at du får erstatning for vaskingen. Da må dette noteres i protokollen. Husk at det ikke er like strenge krav til vasking på loft, i boder og i garasje som det er i boligens oppholdsrom.

Bilde/illustrasjon laget av Scott Graham, Unsplash

Innsikt andre brukere leser

En fin hage og et praktisk uteområdet har mye å si for din trivsel og boligverdi
26. jun. 2020

Nyttig informasjon når du skal anlegge hage og uteområdet

En bolig som er ren og ryddig, pyntet med bilder, blomster og attraktive møbler fremstår mer innbydende for boligkjøpere både på bilder og på visning.
12. okt. 2020

Sjekk disse tipsene dersom ingen kom på visning

VIRDI Boligsirkel består av statusene off market, kommer for salg, til salgs, og nylig solgt
15. mai 2020

VIRDI Boligsirkel består av statusene off market, kommer for salg, til salgs og nylig solgt

annonser boligen din som kommer for salg før den annonseres med eiendomsmegler på finn og liknende annonseplattformer.
15. mai 2020

Slik annonserer du boligen din før den offisielt treffer boligmarkedet

Tak på bolig med solcellepaneler installert. Et fremtidsrettet valg for mange boligeiere som vil produsere klimavennlig strøm i mange år
12. okt. 2020

Nyttig informasjon om solcellepanel for boligeiere

Elektronisk dørlås fra Yale Doorman åpnes av dame med gul jakke
02. nov. 2020

De viktigste fordelene med elektronisk dørlås

boligtjenesten virdi.no gir boligeiere informasjon og forslag til hva som kan gjøres for å øke verdien på egen bolig
        før et boligsalg.
13. mai 2020

Slik kan du som boligeier øke verdien av boligen før et boligsalg

boligtjenesten virdi.no hjelper boligkjøper med en komplett guide for hvordan man skal ta smarte boligvalg i kjøpers marked
24. jan. 2021

Kjøpers marked - les hva du som boligkjøper burde gjøre