P-rom (primærrom), BRA (bruksareal), BTA (bruttoareal)? Vi guider deg gjennom de viktigste uttrykkene du bør ha kjennskap til når det gjelder boligareal. Disse begrepene vil du med sikkerhet støte på om egen bolig og når du kikker på boligannonser eller salgsprospekter 🏡 ✅
Er du på leting etter ny bolig? Enten du ser etter enebolig, rekkehus, leilighet eller tomannsbolig vil sannsynligvis størrelsen på et tiltalende salgsobjekt være noe du ønsker å undersøke først.
Boligareal oppgis alltid i m2 uten desimaler, og målingen blir utført i gulvhøyde. Ifølge eiendomsmeglingslovens §6 - 7 plikter megler å opplyse om boligens arealer i salgsoppgaven. Dette gjelder også for boliger som markedsføres i internettannonser. I dag oppgis både BRA (bruksareal) og P-rom (primærrom).
Et boligareal må ifølge Norsk Standard NS 3940 (Standarden for areal- og volumberegninger) være måleverdig for at det kan tas med i salgsrapporten, og det stilles spesifikke krav til både takhøyde og bredde. Hovedregelen er at takhøyden må være minst 1.90 meter, og rommet må måle minst 60 cm i bredden. Det er egne regler for måling av loftsleiligheter med skråtak.
Byggordboka: - Måleverdig areal
Alle rom i en bolig som benyttes til varig opphold kalles primærrom (P-rom). Det vil si at stue, arbeidsrom, kjøkken, soverom, bad, entré, vaskerom og innredet kjellerstue er typiske P-rom. Primærrom ble omtalt som boligareal (BOA) helt frem til 2008, før betegnelsen P-rom tok over.
Rom som ikke går inn under primærrom (P-rom) er sekundærrom (S-rom). Dette er rom som ikke brukes til langvarig opphold, som for eksempel boder, kott og andre lagringsrom. Også uinnredet loft, uinnredet kjeller, kjølerom, teknisk rom, søppelrom og garasje er sekundærrom.
Les mer utfyllende om P-rom (primærrom) og S-rom på Skatteetatens nettside.
Forkortelsen BRA står for bruksareal, og opplyser om arealet som er til disposisjon i boligen - målt innenfor ytterveggene. En takstmann finner altså boligens bruksareal ved å måle der ytterveggene begynner, og alle romtyper skal måles. I markedsføringen av boliger som er til salgs skal det alltid opplyses om boenhetens totale bruksareal, i tillegg til bruksarealet for hver etasje i bygningen.
Et bruksareal i en bolig utgjør summen av P-rom (primærrom) og S-rom (sekundærrom).
Også åpne områder med overbygg, som for eksempel “carport”, skal medregnes i boligens bruksareal. Det samme gjelder for enkelte overbygde inngangspartier, balkonger og verandaer som oppfyller kravene i NS 3940. Verandaer og terrasser uten overbygg regnes derimot ikke som boligens bruksareal.
Bruttoareal forkortes BTA, og er boligens utvendige mål. Når en bolig legges ut for salg, vil takstrapporten som regel inneholde eiendommens bruttoareal. Skal man finne boligens bruttoareal, må det altså måles der ytterveggene slutter. Et bruttoareal vil dermed alltid være større enn et bruksareal.
Er det snakk om et rekkehus, leilighet eller annen bolig der man deler vegg med annen boenhet, skal bruttoarealet måles til midt i deleveggen.
Når man er på boligjakt, er husets bruttoareal i utgangspunktet en mindre viktig opplysning enn boligens P-rom (primærrom) og BRA (bruksareal). Når det gjelder husforsikring er det derimot viktig at takstmannen måler og oppgir boligens bruttoareal nøyaktig, da forsikringsselskapene forholder seg kun til bruttoarealet i en forsikringssak.
Alliance Forsikring: - Husk at det er bruttoarealet som gjelder
Det er viktig å være klar over at bruken av et rom på befaringstidspunktet vil være avgjørende om det er et P-rom (primærrom) eller et S-rom (sekundærrom). Dette gjelder selv om rommet er i strid med byggteknisk forskrift. I mange tilfeller må takstmannen utvise skjønn, og i tvilstilfeller kan det lett oppstå faglig uenighet om det er snakk om et P-rom (primærrom) eller et S-rom (sekundærrom).
Bakgrunnen for forslaget er at det kan virke forvirrende for boligkjøpere at det oppgis 2 eller 3 forskjellige målebegreper i salgsannonsene - som oftest P-rom (primærrom) og BRA (bruksareal). Ved kun å benytte bruksareal (BRA), vil det gi mindre rom for misforståelser.
Det forventes at endringen i avhendingslova trer i kraft i løpet av 2021.
Bilde/illustrasjon laget av VIRDI
Innsikt andre brukere leser