Skap hjemmehygge med en ny og moderne peis

Peis skaper en lun og stemningsfull atmosfære. Her er det avbildet en gasspeis

En moderne peis gir både en lun og stemningsfull atmosfære i hjemmet. Enten du ønsker en peis til oppvarming eller en dekorasjonspeis uten ild og røyk, vil du finne et variert og spennende utvalg på markedet. Les om de forskjellige typene peis her.

Kartlegg ditt behov

Det er en rekke spørsmål du bør stille deg selv før du kjøper ny peis, slik at du senere blir mest mulig fornøyd med valget ditt. Tenk gjennom om peisen skal være boligens hovedvarmekilde, eller kun brukes som tilleggsoppvarming.

Kanskje ønsker du en frittstående og moderne peisovn i stilrent design som tar minimal plass? Eller hva med en peisinnsats - slik at du kan oppgradere din gamle åpne peis, eller til og med lage din egen drømmepeis?

Dersom du ikke har skorstein, finnes det andre alternativer. Gasspeis er svært populært, da den moderne typen er miljøvennlig og krever lite vedlikehold. Du kan også få kjøpt bordpeis eller lykter med levende flamme. Disse er svært dekorative og kan flyttes etter behov.

Er du heller på jakt etter en peis uten røyk og ild som samtidig gir varme, kan en elektrisk peis gi hjemmet ditt en god og lun atmosfære.

Peisovn

Tenker du å anskaffe deg en peisovn, er dette en mellomting mellom en vedovn og en peis. En peisovn har stor glassdør, slik at du kan beundre flammene. Du bør vurdere om du ønsker konveksjonsovn eller stråleovn. En konveksjonsovn har den egenskapen at den fordeler varmen gjennom luftsirkulasjonen, noe som gir en jevn og behagelig varme i store deler av boligen. En stråleovn derimot konsentrerer varmen kun rundt selve peisovnen.

Vil du bytte ut din gamle peis eller vedovn med en miljøvennlig peisovn, bør du kjøpe en som er svanemerket. En svanemerket peisovn er rentbrennende, og slipper ut svært lave nivåer av partikler og gasser i luften. I tillegg gir de mer varme til boligen din.

Det er populært å kjøpe en frittstående peisovn, da disse fordeler varmen bedre enn andre typer, og de er dessuten plassbesparende. Når det gjelder design, finnes det utallige varianter på markedet å velge mellom.

Ønsker du en peisovn som er enkel i bruk og trenger lite vedlikehold, kan du velge en peis med “smart automatikk”. Denne typen regulerer automatisk lufttilførselen og bidrar dermed til lavere forbruk av ved.

Peisinnsats

Har du en eldre åpen peis, bør du ta en titt på de nyeste modellene av peisinnsatser. En peisinnsats er egentlig et brennkammer, som kan monteres både i nytt murverk eller i din eksisterende peis.

Bruker du en peisinnsats i din åpne eksisterende peis, vil du få en innebygget moderne peisovn som fordeler varmen godt i boligen din.

En peisinnsats har ramme og glass, noe som gir et flott innsyn til flammene.

Ildstedet: - Fra åpen peis til rentbrennende ildsted

Moderne peisinnsatser har gjerne store glassvinduer og minimalistisk design, der innsatsen ofte er utstyrt med heve- og senkedører. En peisinnsats er laget i varmeresistent stål, og har solide brennplater.

Ønsker du en ny innebygget peis, kan en peisinnsats mures inn i veggen eller i et hjørne. Det er også mulig å benytte en peisinnsats der peisen skal fungere som en romdeler. Da vil du kunne se flammene fra to sider, og det er mest populært å lage romdeleren med integrert peis mellom stue og kjøkken.

En innebygget peisinnsats kan brukes som gasspeis eller som en vedfyrt peisovn.

Gasspeis

Gasspeis har blitt populært den seneste tiden og krever mindre plass enn en peis. En gasspeis omtales som en “peis uten pipe”, da den ikke krever at du har skorstein eller brannmur. I tillegg slipper du røyk, sot og aske med en gasspeis, noe som betyr at vedlikeholdsarbeidet er minimalt.

En lukket gasspeis gir god varmeeffekt i boligen din og kan styres med fjernkontroll eller en app på mobilen. Varmen kan reguleres, da gasspeiser har termostat. Se et utvalg av moderne gasspeiser hos Varmefag.

En åpen gasspeis er kun for dekorasjon, da den ikke vil avgi varme. Denne typen er dermed ment for å skape en lun og trivelig atmosfære i hjemmet når du ikke har behov for oppvarming.

Det er viktig å være klar over at det kun er fagmenn som har lov til å installere en gasspeis, og vanligvis er det en VVS-fagmann med gass-sertifisering. Selv om en gasspeis ikke krever pipe, må det installeres et spesialrør i veggen eller taket. I tillegg må du ha gassflasker eller nedgravd gasstank.

Nye gasspeiser bruker i dag biogass (biopropangass eller bioetanol).

Faberpeis: Gasspeis - alt du trenger å vite om forskrifter, regler og sikkerhet

Elektrisk peis

Et alternativ til peisovn eller gassovn er elektrisk peis, som ofte også omtales som elpeis. Dette er en ovn som krever minimalt med vedlikehold og rengjøring, og den er enkel å installere i boligen din.

Du slipper å ha skorstein, og trenger ikke bekymre deg for avtrekk, gasstank eller ventilasjon. Velger du en frittstående elektrisk peis, slipper du dessuten å benytte fagmann for å montere den hjemme hos deg. En elektrisk peis kobles direkte til en stikkontakt, og kan plasseres i alle rom. For barnefamilier, eller for personer som har kjæledyr, er en elektrisk peis et trygt valg med hensyn til brannsikkerhet.

En elektrisk peis kalles ofte for “fremtidens peis”, og kan brukes både med og uten varme. Alle modellene har et dekorativt flammebilde som gir et realistisk utseende. Dette gir en koselig og stemningsfull atmosfære. Du styrer varmenivået og valg av flammebildet ved hjelp av en fjernkontroll. Ønsker du ingen varme, kan du kun skru på flammebildet for å skape en flott stemning.

Det finnes et rimelig godt utvalg av elektriske peiser i ulike størrelser og design på markedet. Du kan velge mellom vegghengt, innebygd eller frittstående peis. Normalt har en elektrisk peis opptil 2000 watt, og mange er utstyrt med termostat.

Se et utvalg av elektriske peiser hos Varmeeksperten.

Bordpeis

En bordpeis lager en trivelig og røykfri stemning, og du kan ta med deg den hvor du vil. Man kan bruke bordpeis i stuen, på kjøkkenet eller på verandaen. En bordpeis har levende flammer og en evigvarende veke i rustfritt stål som tennes med brennstoffet TenderFuel. Dette er et rentbrennende stoff som dessuten er giftfritt og luktfritt.

Tenderflame bordpeis gir flammer i opptil 10 timer pr. liter Tender Fuel. Du finner bordpeiser i mange forskjellige modeller og prisklasser.

Se utvalget av Tenderflame bordpeiser og lykter hos Varmefag.

Bilde/illustrasjon laget av Faber

Innsikt andre brukere leser

Bilde av en innerdør på skinner
08. jan. 2021

🚪 Kjøpe innerdør? Se våre tips for hva du bør tenke på

Tvangssalg av boliger er et lovlig inkassotiltak i Norge 🖊️
15. mar. 2021

Viktig å vite om tvangssalg av bolig

Terrassedør og balkongdør kan ha mye å si for energieffektiviteten
14. feb. 2021

Valg av ny balkongdør eller terrassedør

Kjøp av aksjeleilighet betyr at man kjøper en aksje i et boligaksjeselskap🌇
23. mar. 2021

Aksjeleilighet: alt du bør vite om denne eierformen

Komplett guide til kommunale avgifter på VIRDI innsikt
20. okt. 2020

Alt du trenger å vite om kommunale avgifter

Du trenger e-takst om du skal selge boligen din eller reforhandle lånet
11. feb. 2021

5 spørsmål og svar om e-takst

P-rom, BRA, BTA? Få kontroll på uttrykkene som brukes om din bolig.
12. feb. 2021

Bli kjent med begrepene primærrom (P-rom), bruksareal (BRA) og bruttoareal (BTA)

En trapp bygd etter trappeformelen som har korrekt inntrinn og opptrinn🏡
18. mar. 2021

Trappeformelen: - slik sikrer du at din trapp blir god og trygg å gå i