Slik bygger du en lekker platting i hagen

En 🔨 platting er med på å gjøre uteområdet utenfor boligen praktisk og lekkert

Ønsker du å legge platting selv på boligens uteområde? Her er fremgangsmåten du burde følge for å lykkes med byggearbeidet, slik at du får glede av din nye platting i mange år fremover 🔨 ✅

Planlegging av platting

En platting er en utendørs trekonstruksjon som enten ligger direkte på bakken eller som har lave fundamenter. Det er både praktisk og lekkert med platting utenfor stuedøren, og med utemøblement på plattingen vil det bli et trivelig sted å hygge seg sammen med familie og venner i sommerhalvåret.

På planleggingsstadiet bør du tenke gjennom både størrelse og utforming av din nye platting. Det kan være du ønsker at plattingen skal ha rette linjer eller følge landskapet på en naturlig måte. Du må også vurdere om du vil ha platting nær husveggen eller på et annet område i hagen.

Det er flere måter å bygge platting på, og planlegger du prosjektet i detalj vil du oppnå et bedre sluttresultat.

Kan jeg bygge platting uten å måtte søke om byggetillatelse?

Med virkning fra 1. mai 2021 er hovedregelen at platting på bakkenivå er unntatt søknadsplikt, dersom høyden ikke overstiger 1 meter og plattingen ikke er større enn 50 kvm. Før 1. mai 2021 har regelen vært at kun platting med en høyde på maksimum 50 cm over bakkenivå har vært unntatt søknadsplikt.

Det betyr at i de aller fleste tilfeller slipper du å søke kommunen om byggetillatelse ved oppføring av platting på boligens tomt.

Når du planlegger å bygge ny platting selv, må du likevel forsikre deg om at oppføringen ikke er i strid med lokale planbestemmelser, arealformål eller hensynssoner i din kommune. Er det slike begrensninger på din tomt, må du likevel søke.

Dersom du er usikker, bør du for ordens skyld kontakte kommunen din før du setter i gang med byggeprosjektet.

Direktoratet for byggkvalitet: - Dette kan du bygge uten å søke

Grunnarbeid for platting på bakkenivå

Første steg er å sørge for at din nye platting får et stabilt underlag, slik at den vil kunne tåle både frost og nedbør. Skal plattingen ligge rett på bakken, starter du med å legge en drenerende grunn.

Fjern ca. 20 - 30 cm av matjordlaget på området der du skal ha platting, før du legger isolerende markplater. Husk at platene bør dekke ca. 60 cm utenfor plattingens kant. Dette er for å forhindre at frost i bakken gjør din nye platting ustabil i løpet av vinteren. På de isolerende markplatene legges singel og fiberduk. På toppen av fiberduken legges det enda et lag med singel, som til slutt skal komprimeres med platevibrator. Total høyde med singel og fiberduk er ca. 20 cm. Fiberduken forhindrer at vegetasjon vokser opp gjennom plattingen.

Skal du bygge platting tett inntil husveggen, må du også sørge for å ha fall på konstruksjonen, slik at vann fra regn og smeltet snø renner bort fra boligen.

På grusen plasseres Leca-blokker eller betongheller med maksimum 1 meters mellomrom som et fundament for rammen.

Grunnarbeid for forhøyet platting

Ønsker du at plattingen skal ligge litt høyere over bakken, bør du bruke stolpefundament. Da benyttes det papphylser som fylles med betong. Disse må graves 50 - 60 cm ned i bakken. Det beste er om du setter dem på en helle, og bruk gjerne markisolerende plater i bunnen. På toppen av fundamentet støper du inn et stolpefeste.

Her er det viktig å sørge for at stolpefestene støpes i samme høyde og settes i riktig vei i forhold til bærebjelkene. Vurder hvor mange stolpefundamenter du har behov for i forhold til hvor stor plattingen skal være.

Gjør Det Selv: - Lag en solid konstruksjon under terrassen

Bjelkelag for terrassebordene

Enten du vil ha platting direkte på bakken eller en noe forhøyet platting, skal du nå bygge et bjelkelag. Dette er den bærende konstruksjonen til din nye platting, og kalles også for rammen.

Velg trykkimpregnerte materialer, og sørg for at du kjøper kraftige dimensjoner til bjelkelag og terrassebord. Dette vil gi et mer holdbart resultat. Det er vanlig å bruke dimensjonene 28 x 120 mm på terrassebord, og 48 x 98 (eller 48 x 148 mm) på bjelkene.

Skal du lage stor platting kan enda kraftigere materialer benyttes. Det kan derfor være lurt å spør på byggevarehuset hvilken dimensjon de anbefaler til akkurat din platting.

Ved en noe forhøyet platting legges de kraftige bjelkene /tilfarerne på høykant oppå Leca-blokkene eller betonghellene med en senteravstand på 60 cm. Det betyr i praksis at det skal være 60 cm fra midtpunkt til midtpunkt mellom bjelkene.

Ønsker du lavere platting, graver du opp spor i grusen til bjelkene, og passer på at de ligger vannrett.

Bjelkene benyttes som underlag og spikerslag for plattingen. I tillegg hever du konstruksjonen noe, slik at det blir lufting under.

For å danne en ramme til plattingen, festes bjelkelaget i endene med tverrgående bjelker. Det anbefales å forsterke hjørnene til rammen med vinkelbeslag.

Terrassebordene festes til bjelkelaget

Hvert terrassebord skal festes med to skruer (55 mm) på hver bjelke. Det er penest at skruene festes på en rett linje, og ikke i et tilfeldig mønster. Legg terrassebordene løst på bjelkelaget og merk av med krittsnor der skruene skal plasseres. Bruk drill til å feste dem.

Mellom hvert terrassebord skal det være en åpning på 3 - 6 mm. Skal du legge platting tett inntil boligen, må du også huske å ha et par cm med luftespalte mellom plattingen og husveggen. Dette er viktig for at regnvann skal kunne renne bort fra ytterveggen.

Start med å montere terrassebordene foran på plattingen eller ved husveggen. Hvert terrassebord skal ligge over to bjelker. Skru fast resten av bordene, og la de stikke godt utenfor rammen på sidene. Det enkleste og raskeste er å kappe alle sidebordene som stikker utenfor plattingen til slutt. Bruker du krittsnor, får du en rett og pen strek som du følger når du kutter de med sirkelsag og/eller stikksag.

Mange velger å montere kantbord på plattingen, noe som gir et flott sluttresultat. Dette er selvsagt valgfritt.

Verktøy du trenger til å bygge platting

Det er nyttig å ha følgende verktøy tilgjengelig når du skal legge platting:

 • Sag (håndsag, stikksag og sirkelsag)
 • Drill
 • Metermål
 • Vater
 • Krittsnor
 • Camo skrumal eller lignende (dersom du ønsker skjult innfestning av skruer)

Vedlikehold av din nye platting

Trykkimpregnerte terrassebord må vaskes årlig, og i tillegg oljes eller beises med jevne mellomrom. Følger du disse rådene vil forvente levetid på plattingen være 20 - 30 år.

Les gjerne også: Har boligen din terrasse, veranda, balkong eller altan?

Emoji brukt i denne artikkelen

Platting hammer emoji: 🔨
Verifisert artikkel emoji: ✅

Bilde/illustrasjon laget av Gjør Det Selv

Innsikt andre brukere leser

Heksesot er skjemmende, misfargede flekker på overflater som feks tak og hjørner. VIRDI hjelper med forståelse av hva heksesot er, hvordan det oppstår og hvordan man kan forebygge og fjerne det på beste måte.
20. okt. 2020

Komplett guide til heksesot og hvordan du fjerner det i din bolig

En glad familie som akkurat har vunnet budrunden og kan kjøpe sin drømmebolig
12. okt. 2020

Dette må du vite om budrunden ved boligkjøp

Uavhengig av om boligen du nettopp har kjøpt er dyr eller svært dyr, kan en boligkjøperforsikring hjelpe en hel
        del om du finner feil og mangler med boligen. Men du kan allerede være dekket av hus-/innboforsikringen din.
26. jun. 2020

Trenger jeg egentlig boligkjøperforsikring?

Deltar du i budrunden kan du gi bud på bolig 💰
22. apr. 2021

Nyttig å vite før du skal du gi bud på bolig

Slottsbalkongen er faktisk ikke en balkong🏡
20. mar. 2021

Se hva som kjennetegner balkong og hva som er forskjellen fra terrasse, veranda og altan

VIRDI Boligsirkel består av statusene off market, kommer for salg, til salgs, og nylig solgt
30. okt. 2020

VIRDI Boligsirkel består av statusene off market, kommer for salg, til salgs og nylig solgt

Innen utleie av bolig med skattefradrag er det flere som ikke vet hva man har rett på å føre opp fradrag for og ikke. Det er fort gjort å betale for mye i skatt om man ikke er kjent med disse reglene.
12. okt. 2020

Utleie av bolig med skattefradrag: - Dette kan du trekke fra på skatten

Kjøp av selveierleilighet betyr at man kjøper en bolig i et sameie🌇
22. mar. 2021

Selveierleilighet: alt du bør vite om denne eierformen