Porebetong - et allsidig og miljøvennlig byggemateriale

Planlegger du å bygge bolig? Eller kanskje du ønsker å pusse opp boligen din, etterisolere kjeller eller oppføre utepeis i hagen?
Porebetong er et utmerket og allsidig byggemateriale som har begeistret byggebransjen siden 1950-tallet. Det unike materialet kan brukes til mindre eller større boligprosjekter, både innendørs og utendørs.

26. jun. 2020 (oppdatert 26. jun. 2020) 2 min.

Porebetong er et unikt materiale som kan brukes når du skal pusse opp boligen din,
                  eksempelvis ved oppføring av en utepeis i hagen

Porebetong kan brukes til mindre eller større boligprosjekter, eksempelvis en utepeis

Hva er porebetong?

Porebetong ble oppfunnet på slutten av 1920-tallet, og omtales også for Siporex, gassbetong eller lettbetong. Materialet består av sement, kalk, finmalt kvartssand, gips, vann og aluminiumpulver.

Porebetong er høytrykksdampherdet, og aluminimpulveret som tilsettes blandingen fungerer som et esemiddel, slik at det dannes porer. Massen blir lagt i støpeformer og etter herding skjæres den i blokker og plater i ulike størrelser. Den ferdige porebetongen har gråhvit farge.

Porebetongens unike egenskaper

Byggematerialet er frostbestandig, varmeisolerende og ubrennbart. Porebetong er i tillegg lydisolerende, miljøvennlig og bidrar til et godt inneklima. Den er vindtett, og innfrir isolasjonskravene i Byggeteknisk forskrift (TEK 17).

Porebetong angripes heller ikke av skadedyr, sopp eller råte.

Å arbeide med porebetong

Dersom du har lyst til å komme i gang med et byggeprosjekt med porebetong, lurer du kanskje på hva slags verktøy som skal benyttes ved montering.

Porebetong har en rekke positive egenskaper når det gjelder å bruke dette som byggemateriale. En av fordelene er at porebetongblokkene veier lite, slik at de er lette å jobbe med. Platene er dessuten enkle å sage til perfekt størrelse, og du kan bruke vanlig håndsag eller en porebetongsag. Det er også enkelt å frese eller bore i porebetong.

Platene limes sammen med spesiallim for porebetong, og dette kan du få kjøpt ferdig blandet. Det vanligste er å bruke en limskje. Du tilsetter kun vann i limblandingen, og rører deretter godt med en blandevisp. I skjøtene bruker du bølgespiker for å styrke sammenføyningene.

Bruksområder

Porebetong kan benyttes til både bærende og ikke-bærende konstruksjoner, som for eksempel innervegger, yttervegger, etasjeskillere, brannmur og møbler.

Porebetong er et unikt byggemateriale som egner seg utmerket til våtrom, da det ikke er behov for å benytte damp- eller fuktsperre. Mange benytter porebetong for å lage dusjhjørne i boligen. Også ved bygging av utepeis eller utekjøkken er det populært å benytte porebetong.

Produktet er dessuten svært velegnet til innvendig isolasjon, for eksempel i en fuktig kjeller.

Om ikke dette er nok, kan du benytte porebetong til større boligprosjekter, og det er også mulig å bestille ulike typer av ferdighus i dette miljøvennlige materialet.