Tips for å pusse opp bad rimelig

Å pusse opp bad trenger ikke å være ekstremt dyrt. Er man smart kan man finne rimelige løsninger som gjør at ditt bad blir en avslappende oase uten å koste for mye.

Mange boligeiere har erfart at det å pusse opp bad kan bli en svært kostbar fornøyelse. Dette gjelder særlig om badet skal totalrenoveres eller om du overlater hele oppussingsprosjektet til fagfolk.

Det er imidlertid flere måter å redusere kostnadene på når du vil fornye badet. Les mer om hva du bør tenke over før du setter i gang med oppussing av bad, og hvordan du kan få et nytt og lekkert bad til en mer overkommelig pris.

Sjekk badets tilstand

Før du starter på oppussingsprosjektet, bør du forsikre deg om at badet er tett og i forskriftsmessig stand. Få helst en fagmann til å undersøke badet for eventuelle vannlekkasjer eller fuktskader. Alternativt kan du bruke en fuktmåler.

Finner du fukt på badet, må dette utbedres i sammenheng med at du pusser opp. Også vannrør bør undersøkes om de har behov for å byttes ut.

Prisen for å totalrenovere et bad ligger sjelden under kr. 200.000,-. Når det gjelder delvis oppussing av et eksisterende bad, kan du komme billigere unna. For å unngå totalrenovasjon kreves det at badet er i god stand og ikke eldre enn 15 - 20 år.

Planlegg prosjektet ditt

Sett opp en plan for oppussingen av baderommet med utgangspunkt i ditt budsjett.

Dersom badet er i god stand, kan du for eksempel begrense oppussingen til kun å bytte baderomsinnredning, skifte armaturer og eventuelt legge nye fliser utenpå de gamle i dusjsonen. Du kan også velge å male badet med en spesialtilpasset maling for våtrom, sette opp baderomspanel eller oppføre trepanel på veggen utenfor dusjsonen.

Velger du enkel standard for å redusere kostnadene, kan du for eksempel kjøpe våtromsplater i stedet for fliser. Legger du nytt gulvbelegg og setter inn et dusjkabinett, vil du kunne oppgradere badet til en rimelig pris. Med rimelig menes det at den totale kostnaden for oppussingen av baderommet kommer på under kr. 100.000,-.

Ønsker du et helt eller delvis flislagt baderom med dusj eller badekar, ny WC og baderomsinnredning vil dette bli mer kostbart. Ofte ligger prisen mellom kr. 150.000 og kr. 350.000,- for dette oppussingsprosjektet.

Drømmer du om at badet ditt skal ha boblebad, mosaikkfliser og en eksklusiv innredning, må du regne med å betale betydelig mer.

Prisen for et 10 kvm flislagt og eksklusivt bad med unike løsninger kan fort komme opp mot kr. 400.000 - 500.000,-.

De oppgitte prisantydningene er medregnet kostnader til rørlegger, flislegger, snekker, murer og elektriker.

Mange velger likevel å påkoste badet en betydelig sum, da et nytt og innbydende bad vil øke verdien på boligen din. Så husk at selv om det som regel er dyrt å oppgradere badet, bør du tenke på det som en investering.

Velg rimelige materialer og innredning

Materialvalg til badets vegger og gulv er svært viktig når du vil kutte kostnadene. Det samme gjelder for valg av baderomsinnredning, servanter, toaletter og blandebatterier.

IKEA har ofte rimelige løsninger på baderomsinnredninger, så her er det mulig å finne gode tilbud. Bruk litt tid på å sammenligne priser på materialer og innredning, slik at du kan finne et design som tiltaler deg - uten at budsjettet ditt sprekker.

Alternativer til fliser og våtromspanel?

Dersom du velger å sette inn et dusjkabinett eller legger fliser kun i våtsonen, kan du kutte kostnadene til ditt nye baderom. Utenfor våtsonen kan de øvrige veggene bestå av trepanel eller malte flater. Det er også mulig å bruke mikrosement på bad.

Det er viktig å huske på at våtsonen på bad ikke kun er området der du dusjer eller bader. Hele gulvet og 10 cm opp på alle vegger defineres som våtsone. Våtsonen må ha membran som bør legges av fagmann.

Maling

Det finnes maling som er spesialtilpasset baderom, og du kan friske opp badet til en rimelig pris ved å male veggene utenfor våtsonen. Lady Aqua er en malingstype som er godkjent for våtrom av SINTEF, og malingen hindrer fukt i å trenge gjennom. Du må benytte fibertapet som underlag på de aktuelle veggene, og grunne før du maler. Som regel holder det med to strøk maling.

Trepanel

Det er også mulig å sette opp trepanel på baderomsveggene, selv om det lureste er å velge vannbestandige materialer. Dersom du likevel foretrekker trepanel, må du unngå dette materialet i området der du dusjer eller har badekar.

Mikrosement

Det har blitt populært å benytte mikrosement på baderomsveggene utenfor våtsonen. Produktet består av sement som blandes med ønsket fargepulver, primer, vannbasert lakk og herder. Mikrosement kan legges direkte på fliser, strietapet, gips og malte vegger. Etter påføring vil veggene vil se ut som betong, uten å ha en ruglete overflate.

Den tradisjonelle mikrosementen er vannavstøtende, men ikke vanntett. Produktet bør påføres veggene av en fagmann. Det er derfor omdiskutert om mikrosement er et rimelig alternativ, da kvadratmeterprisen ligger rundt kr. 2.500,- (materialer + timepris til fagmann).

Det har imidlertid kommet en helt ny type mikrosement på markedet, som gjør det enklere å legge selv:

Vi i villa: - Revolusjon innen mikrosement

Gjør deler av oppussingen selv

Du kan spare mange penger på å gjøre deler av jobben selv. Det dreier seg først og fremst om riving av vegg, demontering av din gamle baderomsinnredning, montering av ny innredning og malearbeid.

Du kan også legge fliser og sette opp våtromspanel på egenhånd, selv om mange foretrekker å overlate dette arbeidet til en fagmann.

Bruk av fagmenn og deres timepris påvirker hvor mye oppussingsprosjektet vil koste deg totalt sett. Med litt egeninnsats og valg av rimelige materialer kan du spare opptil kr. 50.000,-.

Husk at elektriker- og rørleggerarbeid alltid skal utføres av fagfolk. Også vannskadesikkerhet bør overlates til en våtromsbedrift som er godkjent av Fagrådet for Våtrom (FFV).

Du bør alltid få dokumentasjon på jobben som utføres av en fagmann, slik at du kan vise frem dette ved et fremtidig boligsalg.

Ved behov for fagfolk bør du hente inn minst 3 pristilbud fra ulike firmaer, da prisene på markedet varierer kraftig. På denne måten slipper du å betale mer enn nødvendig for fagmannen til ditt oppussingsprosjekt.

Bilde/illustrasjon laget av Sidekix Media, Unsplash

Innsikt andre brukere leser

Skjeggkre er et plagsomt skadedyr som er harmløst for deg og boligen🐜
26. mar. 2021

Hvilke skadedyr er harmløse, og hvilke krever tiltak?

P-rom, BRA, BTA? Få kontroll på uttrykkene som brukes om din bolig.
12. feb. 2021

Bli kjent med begrepene primærrom (P-rom), bruksareal (BRA) og bruttoareal (BTA)

Eksempel på leilighet til leie via utleiemegler
10. jan. 2021

Boligutleie: - Er det lurt å bruke utleiemegler?

Elektronisk dørlås fra Yale Doorman åpnes av dame med gul jakke
02. nov. 2020

De viktigste fordelene med elektronisk dørlås

En 🔨 platting er med på å gjøre uteområdet utenfor boligen praktisk og lekkert
27. mar. 2021

Slik bygger du en lekker platting i hagen

Rett ⚒️ drenering rundt boligen sikrer at du ikke får fukt- og muggsoppskader
28. mar. 2021

Slik utføres drenering rundt boligen

Sølvkre har skjelldekket, dråpeformet kropp med 3 haletråder bak og 2 antenner foran
02. nov. 2020

De beste tiltakene for å bli kvitt sølvkre i hjemmet

Bilde av flaske med klar eddik 7% som passer utmerket til å bruke som rengjøringsmiddel
02. nov. 2020

Eddik - et effektivt og allsidig rengjøringsmiddel