Guide til rett høyde på veggen for din TV

Flatskjerm-TV montert på veggen ved spisebordet. En løsning som er spesielt populær blant barna i familien.

Har du akkurat kjøpt deg ny flatskjerm-TV og ser frem til å få hengt den opp på veggen? Eller kanskje du allerede eier en flatskjerm-TV, men ønsker å bytte fra bordstativ til veggfeste?

Før du finner frem verktøyet, bør du lese noen gode råd om hvordan du finner den perfekte posisjonen på veggen for akkurat din TV.

Velg et veggfeste som passer ut fra dine behov

Det finnes et stort antall veggfester på markedet til flatskjerm-TV, og det første du bør gjøre er å bestemme deg for hvilken modell du ønsker. Enkelte veggfester kan beveges, slik at du kan snu eller vippe skjermen direkte mot der du sitter. De fleste av disse er manuelle, men noen kommer også med motor slik at du kan bevege TV-en med en fjernkontroll.

Andre veggfester har ikke denne funksjonen, og henger fast på veggen som et maleri.

Også når det kommer til pris er det store variasjoner på markedet. De største elektrokjedene tilbyr veggfeste til flatskjerm-TV fra noen hundrelapper og oppover.

Husk å velge et veggfeste som passer ut fra vekt og størrelse på din TV.

Finn riktig dimensjon på veggfeste

På baksiden av alle flatskjerm-TV’er finnes det 4 skruehull for veggfeste, og det er viktig at avstanden mellom skruehullene stemmer overens med skruehullene på veggfestet.

Dette kalles VESA, og er et standardmål for avstanden mellom skruehullene. VESA-mål oppgis i millimeter, og målene inkluderer avstanden mellom skruehullene både horisontalt og vertikalt.

De vanligste VESA-målene er følgende:

 • 200 x 200 mm - for opptil 32 tommers TV
 • 400 x 200 mm - for opptil 60 tommers TV
 • 400 x 400 mm - for opptil 60 tommers TV
 • 600 x 400 mm - for opptil 84 tommers TV

Det finnes også større og mindre dimensjoner tilgjengelig, dersom du skulle ha behov for dette. Enkelte veggfester passer for flere TV-størrelser, slik at du kan justere skruehullene når du monterer din flatskjerm-TV. Da vil det f.eks opplyses “Maks VESA 400 x 400 mm ”.

Verktøy du bør ha tilgjengelig

Når du skal sette i gang med monteringen hjemme, er det viktig at du først finner solid feste i veggen. I boliger er det normalt 60 cm mellom stenderne i bygningskonstruksjonen, og veggfestet bør monteres på dem. Dersom du er usikker på hvor du finner stenderne i boligen din, kan du benytte en stenderdetektor.

Har du gipsvegg eller betongvegg må du huske å bruke plugger som er spesialtilpasset for dette.

Du trenger ellers skrujern, vater, drill og blyant for å lykkes med monteringen av veggfestet.

Husk at et veggfeste med arm krever bedre feste enn andre typer av veggfester for flatskjerm-TV.

Klikk.no/bolig: Slik finner du stenderen

3 gode tips for å finne riktig høyde på veggen

Det finnes ingen fasitsvar på hvor høyt en flatskjerm-TV skal plasseres på veggen. Likevel er det viktig å ikke henge veggfestet for høyt eller for lavt i forhold til øyehøyde, da man kan få vondt i nakken etter lengre tids TV-titting.

Et enkelt og godt tips er at midten av skjermen skal måle 90 - 100 cm opp fra gulvet.

Du kan også benytte en annen metode, der du går ut fra at underkanten på TV-skjermen skal henge ca. 60 cm over gulvhøyde.

En annen tommelfingerregel er at 1/3 av skjermen skal monteres over øyehøyde når du sitter i sofaen din eller godstolen, og 2/3 skal være under øyehøyde.

Det gjelder å prøve seg frem og velge høyden på veggen ut fra det du synes er mest behagelig. Dersom du liker å lene deg bakover i godstolen eller sofaen mens du ser på TV, bør du heve skjermen litt høyere. Alternativt kan du velge å kjøpe et veggfeste med vippefunksjon. Et triks kan være å markere omrisset av der du tenker å montere TV’en med maskeringstape. Da får du et bedre inntrykk av om det er riktig posisjon for deg når du sitter i sofaen, og kan enkelt gjøre justeringer før du begynner å skru i veggen.

Bilde/illustrasjon laget av StockSnap, Pixabay

Innsikt andre brukere leser

Solnedgangen nytes på terrassen med utsikt over sjøen. Terrasse, balkong, altan og veranda kan gjøre underverker for din trivsel og boligens attraktivitet.
12. okt. 2020

Har boligen din terrasse, veranda, balkong eller altan?

Elektronisk dørlås fra Yale Doorman åpnes av dame med gul jakke
02. nov. 2020

De viktigste fordelene med elektronisk dørlås

boligtjenesten virdi.no hjelper boligkjøper med en komplett guide for hvordan man skal ta smarte
        boligvalg i kjøpers marked.
15. mai 2020

Kjøpers marked - en komplett guide til hva du som boligkjøper burde gjøre

Boligeier som monterer en gipsplate på korrekt måte ved å sikre at skruene skrus inn i spikerslag i veggen.
        Slik unngår man at platen faller ned og at oppussingen blir et mareritt.
12. okt. 2020

Vet du hva et spikerslag er?

Boligtjenesten virdi.no gir boligselgere fem tips til hvordan man best gjør boligen klar for visning for å tiltrekke seg boligkjøpere.
13. mai 2020

5 enkle grep som vil gjøre boligen din klar for visning

En bolig som er ren og ryddig, pyntet med bilder, blomster og attraktive møbler fremstår mer innbydende for boligkjøpere både på bilder og på visning.
12. okt. 2020

Sjekk disse tipsene dersom ingen kom på visning

Grønne planter i en oase er fine virkemidler når man pusser opp og innreder boligen i en lun og behagelig stil
26. jun. 2020

Hvilke interiørtrender gjelder for 2020?

Boligtjenesten virdi.no gir boligeier og boligselger tips for hvordan man kan gjøre vindusvask enkelt og effektivt med et godt sluttresultat ved å følge stegene profesjonelle renholdere sverger til.
15. mai 2020

Slik gjør du vindusvask som en proff