Guide til rett høyde på veggen for din TV

Flatskjerm-TV montert på veggen ved spisebordet. En løsning som er spesielt populær blant barna i familien📺

Har du akkurat kjøpt deg ny flatskjerm-TV og ser frem til å få hengt den opp på veggen? Eller kanskje du allerede eier en flatskjerm-TV, men ønsker å bytte fra bordstativ til veggfeste? Før du finner frem verktøyet, bør du lese noen gode råd om hvordan du finner den perfekte posisjonen på veggen for akkurat din TV 📺 ✅

Velg et veggfeste til TV’en som passer ut fra dine behov

Det finnes et stort antall veggfester på markedet til flatskjerm-TV, og det første du bør gjøre er å bestemme deg for hvilken modell du ønsker. Enkelte veggfester kan beveges, slik at du kan snu eller vippe skjermen direkte mot der du sitter. De fleste av disse er manuelle, men noen kommer også med motor slik at du kan bevege TV-en med en fjernkontroll.

Andre veggfester har ikke denne funksjonen, og henger fast på veggen som et maleri.

Også når det kommer til pris er det store variasjoner på markedet. De største elektrokjedene tilbyr veggfeste til flatskjerm-TV fra noen hundrelapper og oppover.

Husk å velge et veggfeste som passer ut fra vekt og størrelse på din TV.

Finn riktig dimensjon på TV veggfeste

På baksiden av alle flatskjerm-TV’er finnes det 4 skruehull for veggfeste, og det er viktig at avstanden mellom skruehullene stemmer overens med skruehullene på veggfestet.

Dette kalles VESA, og er et standardmål for avstanden mellom skruehullene. VESA-mål oppgis i millimeter, og målene inkluderer avstanden mellom skruehullene både horisontalt og vertikalt.

De vanligste VESA-målene er følgende:

  • 200 x 200 mm - for opptil 32 tommers TV
  • 400 x 400 mm - for opptil 60 tommers TV
  • 600 x 400 mm - for opptil 84 tommers TV

Det finnes også større og mindre dimensjoner tilgjengelig, dersom du skulle ha behov for dette. Enkelte veggfester passer for flere TV-størrelser, slik at du kan justere skruehullene når du monterer din flatskjerm-TV. Da vil det f.eks opplyses “Maks VESA 400 x 400 mm ”.

VESA er standardmål for veggfeste av TV

Disse VESA-standardmålene skal passe til din TV (illustrasjon: VIRDI)

Verktøy du bør ha tilgjengelig for å montere TV på veggen

Når du skal sette i gang med monteringen av veggfestet og TV’en hjemme, er det viktig at du først finner solid feste i veggen. I boliger er det normalt 60 cm mellom stenderne i bygningskonstruksjonen, og veggfestet bør monteres på dem. Dersom du er usikker på hvor du finner stenderne i boligen din, kan du benytte en stenderdetektor.

Har du gipsvegg eller betongvegg må du huske å bruke plugger som er spesialtilpasset for dette.

Du trenger ellers skrujern, vater, drill og blyant for å lykkes med monteringen av veggfestet.

Klikk.no/bolig: Slik finner du stenderen

TV veggfeste med arm krever bedre feste

Husk at et veggfeste med arm krever bedre feste enn andre typer av veggfester for flatskjerm-TV. Dette er fordi TV’en oppleves tyngre og tyngre ved festepunktet ettersom lengden på armen blir lengre - altså at avstanden mellom TV’en og veggen øker. Dette kalles kraftmoment.

Tips: klargjør for TV veggfeste underveis i oppussingen

Underveis i en oppussing av boligen er det lurt å planlegge for hvor i rommet TV’en skal henge. Gjør du dette kan du enkelt forsterke veggen som del av oppussingen. Gjenbruk den gamle parketten og legg den på veggen under gipsplatene, eller sett opp sponplater. Når oppussingen er ferdig har du en vegg som muliggjør at du kan skru veggfestet til TV’en på veggen uten å være engstelig for om skruene vil holde vekten av TV’en eller ikke.

Er du virkelig snartenkt kan du også legge inn en kanal i veggen mellom høyden på veggen der TV’en vil monteres og TV-benken. Da kan du dra alle ledninger mellom TV’en og TV-benken skjult inni veggen, og du slipper å ha ledningene synlig.

Før du går igang med oppussing, husk at det er forskjellige regler for oppussing knyttet til forskjellige eierformer. Man kan som regel fritt foreta oppussing av en selveierleilighet uten at du må søke om tillatelse fra sameiet til dette - i motsetning til for andelsleiligheter og aksjeleiligheter.

Hvor høyt skal flatskjerm-TV’en henge?

Når du skal henge flatskjerm-TV’en på veggen er det viktig å ikke henge veggfestet for høyt eller for lavt i forhold til øyehøyde, da man kan få vondt i nakken etter lengre tids TV-titting. men hva betyr egentlig det? Under finner du derfor en generell veiledning for rett høyde ved montering av TV’en din på veggen.

Når du har funnet en høyde på veggen for din flatskjerm-TV som du tror blir bra, er det et lurt triks er å markere omrisset av TV’en med maskeringstape eller lignende. Da kan du teste høyden og få et bedre inntrykk av om den posisjonen du har funnet er er riktig for deg når du sitter i sofaen. Dermed kan du enkelt gjøre eventuelle justeringer av høyden på flatskjerm-TV’en før du begynner å skru i veggen.

Standardregel høyde flatskjerm-TV på vegg

Den beste og mest komfortable høyden for blikket ditt når du skal se på TV fra sofaen er rundt 100 cm over gulvet. Det gir et greit utgangspunkt å bruke som en standardregel, og tilsvarer typisk at din flatskjerm-TV blir hengende med en høyde noe lavere enn det du normalt ville hengt bilder og malerier.

Et enkelt og godt tips er dermed at midten av skjermen skal måle 90 - 100 cm opp fra gulvet.

Flatskjerm-TV høyde på vegg basert på høyden til TV’ens underkant

Når du skal bestemme korrekt høyde for montering av din flatskjerm-TV på veggen kan du også benytte en annen metode, der du går ut fra at underkanten på TV-skjermen skal henge ca. 60 cm over gulvhøyde. Her er det verdt å merke seg at størrelsen på flatskjerm-TV’er varierer, så derfor kan denne metoden bli litt vel unøyaktig.

Flatskjerm-TV høyde på vegg basert på skjermstørrelse

Dette er den anbefalte metoden for å bestemme rett høyde for din flatskjerm-TV på veggen. Dette er fordi metoden tilpasser seg etter skjermstørrelsen på din TV, og blir derfor mest nøyaktig uavhengig av hvilken TV du har. Riktig monteringshøyde på veggen vil være annerledes for en flatskjerm-TV på 42 tommer kontra en sværing på 85 tommer…

Denne regelen sier at 1/3 av skjermen skal monteres over øyehøyde når du sitter i sofaen eller godstolen din og ser rett frem, og 2/3 skal være under øyehøyde.

Anbefalt høyde flatskjerm-TV på vegg basert på skjermstørrelsen

Anbefalt høyde for flatskjerm-TV’en på veggen er når 1/3 av skjermen skal monteres over øyehøyde (illustrasjon: VIRDI)

Anbefalt avstand fra flatskjerm-TV til sofaen

Avstanden til TV-en fra der du sitter er begrenset av stuens størrelse og plassering av møblene. Anbefalt avstand er også avhengig av TV’ens skjermoppløsning, da man burde ha lengre avstand til en 1080p skjerm enn en 4K TV-skjerm.

Med en oppløsning på 3840x2160 piksler kan man sitte nærmere en 4K skjerm enn en 1080p skjerm med oppløsning på 1920x1080 piksler uten at opplevd bildekvalitet forringes.

Anbefalt avstand flatskjerm-TV på vegg basert på skjermstørrelse og skjermoppløsning

Anbefalt avstand fra sitteplassen til en flatskjerm-TV avhenger av skjermens størrelse og oppløsning (illustrasjon: VIRDI)

Dette er en generell regel som kan hjelpe deg med å bestemme avstanden fra sofaen til din 1080p flatskjerm-TV. Du kan alltids henge TV’en lengre unna enn det som foreslås over, men henger du den nærmere kan det gå på bekostning av opplevd bildekvalitet siden pikslene i skjermen kan bli synlige.

Du kan regne ut anbefalt avstand mellom sitteplassen og din 1080p flatskjerm-TV ved å bruke følgende regnestykke:

  • Antall tommer på TV'en x 7,5 = anbefalt avstand mellom flatskjerm-TV’en og sitteplassen målt i cm

Merk at regnestykket ikke er en absolutt sannhet, men bør regnes som veiledende. Samt at du kan sitte nærmere en 4K TV uten å forringe opplevd bildekvalitet.

Anbefalt størrelse på flatskjerm-TV

Det er fort gjort å ønske seg den største TV’en, men dette er ikke alltid det beste valget. De største flatskjerm-TV’ene kan rett og slett være helt feil for ditt rom. Noen rom er av en størrelse hvor en flatskjerm-TV på 64 tommer og større vil være best for både helheten i rommet og TV-tittingen, mens andre rom er av en størrelse hvor en for stor TV faktisk vil være et dårligere valg enn en mindre modell; blir man sittende for nærme en for stor TV kan pikslene i skjermen bli synlige, siden TV’en er designet for at man skal se på den fra lengre avstand.

Du kan regne ut anbefalt størrelse på TV’en basert på avstanden fra sitteplassen til der TV’en skal henge, ved å bruke følgende regnestykke:

  • Antall cm fra sitteplass til TV-plassering / 7,5 = anbefalt TV-størrelse målt i tommer

Merk at regnestykket ikke er en absolutt sannhet, men bør regnes som veiledende.

Oppsummering

Det gjelder å prøve seg frem og velge høyden på veggen for din flatskjerm-TV ut fra det du synes er mest behagelig. Dersom du liker å lene deg bakover i godstolen eller sofaen mens du ser på TV, bør du heve skjermen litt høyere. Alternativt kan du velge å kjøpe et veggfeste med vippefunksjon.

Den mest anbefalte høyden for montering av flatskjerm-TV på veggen er den som sier at 1/3 av skjermen er over øyehøyde når du sitter i sofaen.

Avstanden til flatskjerm TV’en fra sitteplassen avhenger av størrelsen på TV’en og skjermoppløsningen. Høyere oppløsning muliggjør at man sitter nærmere uten å forringe opplevd bildekvalitet, siden man ikke ser pikslene like lett.

Hvor høyt en flatskjerm-TV skal plasseres på veggen og hvor langt TV’en skal være fra sitteplassen er til syvende og sist opp til hver enkelt.

Emoji brukt i denne artikkelen

Flatskjerm-TV emoji: 📺

Verifisert artikkel emoji: ✅

Bilde/illustrasjon laget av StockSnap, Pixabay

Innsikt andre brukere leser

Bilde av en gul ytterdør i et rødt hus
04. des. 2020

På tide å skifte ut boligens ytterdør?

Slottsbalkongen er faktisk ikke en balkong🏡
20. mar. 2021

Se hva som kjennetegner balkong og hva som er forskjellen fra terrasse, veranda og altan

En utebod kan gi deg mye ekstra lagringsplass utendørs
07. jan. 2021

🔨 Bygge utebod? Dette er nyttig å vite før du begynner

Deltar du i budrunden kan du gi bud på bolig 💰
22. apr. 2021

Nyttig å vite før du skal du gi bud på bolig

Husleiekontrakt fra Forbrukerrådet
11. jan. 2021

Boligutleie: - Dette må du ta med i en husleiekontrakt

Bilde av en glad eiendomsmegler utenfor leilighetsbygg
07. des. 2020

Hvilke plikter og oppgaver har en eiendomsmegler?

Terrassedør og balkongdør kan ha mye å si for energieffektiviteten
14. feb. 2021

Valg av ny balkongdør eller terrassedør

En takstmann takserer din bolig👷‍♀️
22. apr. 2021

Slik gjør du boligen klar før du får besøk av takstmann