Siporex - et allsidig og miljøvennlig byggemateriale

Siporex (porebetong, gassbetong, lettbetong) er et unikt materiale som kan brukes når du skal pusse opp boligen din, eksempelvis ved oppføring av en utepeis i hagen

Planlegger du å bygge bolig? Eller kanskje du ønsker å pusse opp boligen din, etterisolere kjeller eller oppføre utepeis i hagen? I så fall er Siporex byggematerialet du burde vite om.

Hva er Siporex?

Siporex ble oppfunnet på slutten av 1920-tallet, og omtales også for porebetong, gassbetong eller lettbetong. Materialet består av sement, kalk, finmalt kvartssand, gips, vann og aluminiumpulver.

Siporex er høytrykksdampherdet, og aluminimpulveret som tilsettes blandingen fungerer som et esemiddel, slik at det dannes porer. Massen blir lagt i støpeformer og etter herding skjæres den i blokker og plater i ulike størrelser. Den ferdige porebetongen har gråhvit farge.

Porebetongens unike egenskaper

Byggematerialet er frostbestandig, varmeisolerende og ubrennbart. Siporex er i tillegg lydisolerende, miljøvennlig og bidrar til et godt inneklima. Den er vindtett, og innfrir isolasjonskravene i Byggeteknisk forskrift (TEK 17).

Porebetong/gassbetong/lettbetong angripes heller ikke av skadedyr, sopp eller råte.

Å arbeide med Siporex

Dersom du har lyst til å komme i gang med et byggeprosjekt med Siporex, lurer du kanskje på hva slags verktøy som skal benyttes ved montering.

Siporex har en rekke positive egenskaper når det gjelder å bruke dette som byggemateriale. En av fordelene er at porebetongblokkene veier lite, slik at de er lette å jobbe med. Platene er dessuten enkle å sage til perfekt størrelse, og du kan bruke vanlig håndsag eller en porebetongsag. Det er også enkelt å frese eller bore i porebetong.

Platene limes sammen med spesiallim for porebetong, og dette kan du få kjøpt ferdig blandet. Det vanligste er å bruke en limskje. Du tilsetter kun vann i limblandingen, og rører deretter godt med en blandevisp. I skjøtene bruker du bølgespiker for å styrke sammenføyningene.

Bruksområder

Siporex kan benyttes til både bærende og ikke-bærende konstruksjoner, som for eksempel innervegger, yttervegger, etasjeskillere, brannmur og møbler.

Porebetong er et unikt byggemateriale som egner seg utmerket til våtrom, da det ikke er behov for å benytte damp- eller fuktsperre. Mange benytter porebetong for å lage dusjhjørne i boligen. Også ved bygging av utepeis eller utekjøkken er det populært å benytte porebetong.

Produktet er dessuten svært velegnet til innvendig isolasjon, for eksempel i en fuktig kjeller.

Om ikke dette er nok, kan du benytte Siporex til større boligprosjekter, og det er også mulig å bestille ulike typer av ferdighus i dette miljøvennlige materialet.

Bilde/illustrasjon laget av Davinder Sangha, Pixabay

Innsikt andre brukere leser

Bilde av vinduer montert på en orange vegg
05. des. 2020

Nyttig å vite når boligen trenger nye vinduer

Peis skaper en lun og stemningsfull atmosfære. Her er det avbildet en gasspeis
03. des. 2020

Skap hjemmehygge med en ny og moderne peis

Søk etter drømmeboligen og forbered deg til visning på virdi.no
20. feb. 2020

Hvordan du kan bruke virdi.no til å forbrede deg til visning og bli en smartere boligkjøper

Heksesot er skjemmende, misfargede flekker på overflater som feks tak og hjørner. VIRDI hjelper med forståelse av hva heksesot er, hvordan det oppstår og hvordan man kan forebygge og fjerne det på beste måte.
14. mai 2020

Komplett guide til heksesot og hvordan du fjerner det i din bolig

Husleiekontrakt fra Forbrukerrådet
11. jan. 2021

Boligutleie: - Dette må du ta med i en husleiekontrakt

Terrassedør og balkongdør kan ha mye å si for energieffektiviteten
14. feb. 2021

Valg av ny balkongdør eller terrassedør

Bilde av en glad eiendomsmegler utenfor leilighetsbygg
07. des. 2020

Hvilke plikter og oppgaver har en eiendomsmegler?

Sølvkre har skjelldekket, dråpeformet kropp med 3 haletråder bak og 2 antenner foran
02. nov. 2020

De beste tiltakene for å bli kvitt sølvkre i hjemmet