Siporex - et allsidig og miljøvennlig byggemateriale

Siporex (porebetong, gassbetong, lettbetong) er et unikt materiale som kan brukes når du skal pusse opp boligen din, eksempelvis ved oppføring av en utepeis i hagen

Planlegger du å bygge bolig? Eller kanskje du ønsker å pusse opp boligen din, etterisolere kjeller eller oppføre utepeis i hagen? I så fall er Siporex byggematerialet du burde vite om.

Hva er Siporex?

Siporex ble oppfunnet på slutten av 1920-tallet, og omtales også for porebetong, gassbetong eller lettbetong. Materialet består av sement, kalk, finmalt kvartssand, gips, vann og aluminiumpulver.

Siporex er høytrykksdampherdet, og aluminimpulveret som tilsettes blandingen fungerer som et esemiddel, slik at det dannes porer. Massen blir lagt i støpeformer og etter herding skjæres den i blokker og plater i ulike størrelser. Den ferdige porebetongen har gråhvit farge.

Porebetongens unike egenskaper

Byggematerialet er frostbestandig, varmeisolerende og ubrennbart. Siporex er i tillegg lydisolerende, miljøvennlig og bidrar til et godt inneklima. Den er vindtett, og innfrir isolasjonskravene i Byggeteknisk forskrift (TEK 17).

Porebetong/gassbetong/lettbetong angripes heller ikke av skadedyr, sopp eller råte.

Å arbeide med Siporex

Dersom du har lyst til å komme i gang med et byggeprosjekt med Siporex, lurer du kanskje på hva slags verktøy som skal benyttes ved montering.

Siporex har en rekke positive egenskaper når det gjelder å bruke dette som byggemateriale. En av fordelene er at porebetongblokkene veier lite, slik at de er lette å jobbe med. Platene er dessuten enkle å sage til perfekt størrelse, og du kan bruke vanlig håndsag eller en porebetongsag. Det er også enkelt å frese eller bore i porebetong.

Platene limes sammen med spesiallim for porebetong, og dette kan du få kjøpt ferdig blandet. Det vanligste er å bruke en limskje. Du tilsetter kun vann i limblandingen, og rører deretter godt med en blandevisp. I skjøtene bruker du bølgespiker for å styrke sammenføyningene.

Bruksområder

Siporex kan benyttes til både bærende og ikke-bærende konstruksjoner, som for eksempel innervegger, yttervegger, etasjeskillere, brannmur og møbler.

Porebetong er et unikt byggemateriale som egner seg utmerket til våtrom, da det ikke er behov for å benytte damp- eller fuktsperre. Mange benytter porebetong for å lage dusjhjørne i boligen. Også ved bygging av utepeis eller utekjøkken er det populært å benytte porebetong.

Produktet er dessuten svært velegnet til innvendig isolasjon, for eksempel i en fuktig kjeller.

Om ikke dette er nok, kan du benytte Siporex til større boligprosjekter, og det er også mulig å bestille ulike typer av ferdighus i dette miljøvennlige materialet.

Bilde/illustrasjon laget av Davinder Sangha, Pixabay

Innsikt andre brukere leser

Tvangssalg av boliger er et lovlig inkassotiltak i Norge 🖊️
15. mar. 2021

Viktig å vite om tvangssalg av bolig

Bilde av en gul ytterdør i et rødt hus
04. des. 2020

På tide å skifte ut boligens ytterdør?

En takstmann takserer din bolig👷‍♀️
22. apr. 2021

Slik gjør du boligen klar før du får besøk av takstmann

Skjeggkre er små, dråpeformet, skjellkledde og vingeløse insekter som tilhører insektsgruppen børstehaler
02. nov. 2020

Har du oppdaget skjeggkre i boligen din?

Boligtjenesten virdi.no gir boligeier og boligselger tips for hvordan man kan gjøre vindusvask enkelt og effektivt med et godt sluttresultat ved å følge stegene profesjonelle renholdere sverger til.
20. okt. 2020

Slik gjør du vindusvask som en proff

Du trenger e-takst om du skal selge boligen din eller reforhandle lånet
11. feb. 2021

5 spørsmål og svar om e-takst

Om du ønsker å reklamere etter å ha kjøpt en bolig må du forholde deg til avhendingsloven 🖊️
16. mar. 2021

Avhendingsloven: - Reklamasjon ved kjøp av bolig

En fin hage og et praktisk uteområdet har mye å si for din trivsel og boligverdi
20. okt. 2020

Nyttig informasjon når du skal anlegge hage og uteområdet