Hvilke skadedyr er harmløse, og hvilke krever tiltak?

Skjeggkre er et plagsomt skadedyr som er harmløst for deg og boligen🐜

Ikke alle skadedyr er like farlige å få i hus, selv om det kan være ubehagelig nok å få øye på dem. Les om hvilke skadedyr som må bekjempes, og hvilke som er helt uskyldige 🐜 ✅

Identifisering av skadedyr

Oppdager du skadedyr inne i boligen din er det viktig å finne ut av hvilken art det dreier seg om. Det er først da du kan vite om du trenger å iverksette tiltak for å bekjempe dem eller ikke.

I jakten på å identifisere skadedyr kan det være nyttig å benytte Skadedyrveilederen fra Folkehelseinstituttet. Her får du oversikt over og beskrivelse av over 150 dyr og insekter, i tillegg til tiltak for å forebygge og bekjempe ulike typer av skadedyr.

Ifølge Forskrift om skadedyrbekjempelse har både boligeier og leietaker ved boligutleie plikt til å iverksette tiltak for å forebygge og bekjempe skadedyr.

Skadedyr som kan gjøre skade på bolig, mennesker eller matvarer

Selv om de aller fleste skadedyr er harmløse, kan enkelte typer overføre smittsomme sykdommer til mennesker. Noen kan også være blodsugende, mens andre kan gjøre skade på boligens treverk. Enkelte skadedyr livnærer seg dessuten av tørre matvarer som mel, krydder og dyrefôr, og bør bekjempes.

Både pattedyr og insekter kommer inn under kategorien skadedyr som kan forårsake store skader på boligen, og i de fleste tilfellene dreier det seg om mus, rotter, stokkmaur, husbukk og stripet borebille.

Stokkmaur kan gnage på boligens konstruksjon, men lever ikke av treverk. Det gjør imidlertid både husbukk og stripet borebille, og disse krever tiltak for å bli kvitt.

Kakerlakker, mus og rotter utgjør en helserisiko for mennesker, da de kan være bærere av smittsomme sykdommer. I tillegg kan både rotter og mus gnage på elektriske ledninger, noe som i verste fall kan føre til kortslutning og brann.

Oppdager du mus eller rotter i eller utenfor boligen din, bør du iverksette tiltak. Det kan i noen tilfeller være nødvendig å få profesjonell hjelp fra et skadedyrfirma.

Klikk.no: - Skadedyr kan spise opp huset og hytta innenfra

En annen type skadedyr som krever tiltak, er veggedyr. Disse finnes som regel på soverom og kommer frem på natten for å suge blod hos mennesker. Enkelte får kløende stikk og bitemerker på kroppen av veggedyr, noe som kan være svært plagsomt. I tillegg er det en psykisk påkjenning å vite at du deler seng med disse små krypene.

Veggedyr kan være vanskelige å bli kvitt på egen hånd, så de fleste velger å kontakte et skadedyrfirma.

Nettavisen: - Stadig flere nordmenn får veggedyr - slik unngår du det

Ønsker du hjelp til å kvitte deg med skadedyr, er det viktig at du benytter et profesjonelt og godkjent skadedyrfirma - som for eksempel Anticimex, Pelias, Norsk Skadedyrkontroll og Nokas Skadedyrkontroll.

Skadedyr som er harmløse

Selv om skjeggkre og sølvkre tilhører kategorien skadedyr, er de relativt harmløse. De gjør verken skade på mennesker eller bolig, og i de fleste tilfeller kan du kan kvitte deg med dem på egen hånd.

Andre skadedyr som er uskyldig, og ikke krever tiltak er følgende:

 • Hussiriss
 • Markakerlakker
 • Tusenbein
 • Saksedyr
 • Sukkermaur
 • Skolopendere
 • Munkelus (skrukketroll, kaffedyr)
 • Muggbille

Får du besøk av disse insektene hjemme kan du ta det helt med ro. Dersom du skulle få store mengder av et harmløst skadedyr, kan det likevel være såpass utrivelig at du ønsker å bekjempe dem. Noen ganger kan også harmløse skadedyr være et tegn på fuktskader i boligen. Les mer om hvordan du gjør drenering av boligen

For å unngå skadedyr i hjemmet bør du sørge for godt renhold og god ventilasjon. Tørre matvarer bør oppbevares i beholdere som er lukket, slik at insektenes tilgang på næringsmidler blir minimale.

Er du forsikret mot skadedyr?

Det kan være lurt å sjekke med ditt forsikringsselskap om din hus- eller innboforsikring dekker kostnader på bygning eller til bekjempelse av skadedyr. Her er det store variasjoner i markedet.

Noen forsikringsselskaper dekker for eksempel kun utgifter til bekjempelse av veggedyr, mens andre dekker i tillegg flere typer skadedyr - deriblant skjeggkre, kakerlakker, rotter og mus. Når det gjelder skadedyr som ødelegger bygningsmassen, vil det være aktuelt å sjekke husforsikringen. De øvrige skadedyrene omfattes av innboforsikringen.

Emoji brukt i denne artikkelen

Skadedyr emoji: 🐜
Verifisert artikkel emoji: ✅

Bilde/illustrasjon laget av Mycoteam

Innsikt andre brukere leser

En 🔨 platting er med på å gjøre uteområdet utenfor boligen praktisk og lekkert
27. mar. 2021

Slik bygger du en lekker platting i hagen

Boligeier som monterer en gipsplate på korrekt måte ved å sikre at skruene skrus inn i spikerslag i veggen.
        Slik unngår man at platen faller ned og at oppussingen blir et mareritt.
12. okt. 2020

Vet du hva et spikerslag er?

En trapp bygd etter trappeformelen som har korrekt inntrinn og opptrinn🏡
18. mar. 2021

Trappeformelen: - slik sikrer du at din trapp blir god og trygg å gå i

Eksempel på leilighet til leie via utleiemegler
10. jan. 2021

Boligutleie: - Er det lurt å bruke utleiemegler?

Kjøp av andelsleilighet betyr at man kjøper en andel i et borettslag🌇
24. mar. 2021

Andelsleilighet: alt du bør vite om denne eierformen

Utleie av bolig kan by på problemer for mange. Nøklene gir tilgang til boligen som typisk er din største investering, så da er det lurt å ha tatt sine forhåndsregler.
12. okt. 2020

Slik unngår du problemer med utleie av bolig

En interiørdesigner og interiørarkitekt hjelper boligeiere når de skal klargjøre eller pusse opp boligen
10. feb. 2021

Derfor er interiørdesigner og interiørarkitekt relevant for deg

Bilde av en gul ytterdør i et rødt hus
04. des. 2020

På tide å skifte ut boligens ytterdør?