Har du oppdaget skjeggkre i boligen din?

Skjeggkre er små, dråpeformet, skjellkledde og vingeløse insekter som tilhører insektsgruppen børstehaler

Det er økende forekomst av skjeggkre i norske boliger, og nyere bygninger er særlig utsatt. Dersom du oppdager disse små insektene hjemme hos deg selv, bør du ikke vente lenge før du setter i gang med tiltak for bli kvitt dem.

Hva er skjeggkre?

Skjeggkre er små, dråpeformet, skjellkledde og vingeløse insekter som tilhører insektsgruppen børstehaler. Skjeggkre blir ofte forvekslet med sølvkre, da de ligner på hverandre utseendemessig. Skjeggkre blir imidlertid noe større enn sølvkre, og har dessuten et mer hårete utseende foran på hodet. Begge insektstypene har antenner og haletråder.

Skjeggkre kan bli opptil 2 cm. lange, og de har en levetid på opptil 7 år. Insektene formerer seg raskt, noe som gjør at du bør bekjempe dem så snart du oppdager dem. Hunnen legger egg i boligen, som etterhvert kan føre til stor populasjon.
Utsetter du problemet, kan det derfor være vanskelig å bli kvitt insektene helt.

Insektene regnes som skadedyr, selv om de verken gjør skade på boliger eller mennesker. Det kan likevel være en psykisk belastning å ha disse småkrypene i sin egen bolig.

Skjeggkre ble oppdaget i Norge for første gang i 2013. Denne typen insekter har vært omtalt helt siden begynnelsen av 1900-tallet, først og fremst i Sør-Afrika og i Australia. I dag oppdages det stadig nye tilfeller av skjeggkre i norske boliger, uansett hvor i landet man bor.

Steder i boligen der skjeggkre trives

Skjeggkre trives best der det er fuktig, varmt og mørkt. Høy luftfuktighet og en innetemperatur på 20 - 26 grader celsius gir insektene optimale forhold. De oppdages ofte på baderom, kjøkken eller vaskerom, men de kan også oppholde seg i tørrere områder av boligen.

Skjeggkre er mest aktive om natten, og lever av støv, blader, mel, brødsmuler, matrester, tapet, papp og andre papirbaserte materialer.

NRK:- Byggebransjen tar grep for å hindre skjeggkre i nybygg

Viktige tiltak for å bli kvitt skjeggkre

Det er flere tiltak du kan gjøre selv for å redusere eller fjerne insektene fra boligen din. De viktigste rådene er følgende:

 • Rengjør boligen hyppig
 • Fjern gjemmesteder
 • Sett ut limfeller
 • Unngå høy luftfuktighet

Ved å vaske, støvsuge og bruke tørrmopp ofte og grundig, vil du redusere eller fjerne det skjeggkreet lever av. Sørg også for å tette sprekker ved gulvlister og lignende der insektene oppholder seg.

Limfeller blir ofte brukt for å bekjempe skjeggkre, og kan blant annet kjøpes på Jernia. Det finnes også limfeller med forgiftet åte du kan prøve.

Husk at en invasjon av skjeggkre ikke er noe du blir kvitt “over natten”, og ofte må du gjenta prosessen før du klarer å bekjempe insektene helt.

Dersom problemet med skjeggkre i boligen blir uhåndterlig, bør du kontakte et profesjonelt skadedyrfirma. Før du kontakter dem, bør du sjekke med ditt forsikringsselskap om de dekker utgifter til skadedyrbekjempelse.

Har du oppdaget sølvkre i boligen din, kan du lese mer om dette her.

Bilde/illustrasjon laget av Mycoteam

Innsikt andre brukere leser

Deltar du i budrunden kan du gi bud på bolig 💰
22. apr. 2021

Nyttig å vite før du skal du gi bud på bolig

boligtjenesten virdi.no deler innsikt om de største utfordringene i boligmarkedet som boligleier,
        boligkjøper, boligeier og boligselger opplever.
13. mai 2020

De største utfordringene privatpersoner møter i boligmarkedet

boligtjenesten virdi.no gir boligeiere informasjon og forslag til hva som kan gjøres for å øke verdien på egen bolig
        før et boligsalg.
13. mai 2020

Slik kan du som boligeier øke verdien av boligen før et boligsalg

Bilde av en innerdør på skinner
08. jan. 2021

🚪 Kjøpe innerdør? Se våre tips for hva du bør tenke på

Komplett guide til kommunale avgifter på VIRDI innsikt
20. okt. 2020

Alt du trenger å vite om kommunale avgifter

Eksempel på leilighet til leie via utleiemegler
10. jan. 2021

Boligutleie: - Er det lurt å bruke utleiemegler?

Boligsiden virdi.no forklarer hva definisjonen på boligtypen leilighet er.
20. okt. 2020

Forskjellen på leilighet, enebolig (inkl. kjedet enebolig), rekkehus, tomannsbolig

Å pusse opp bad trenger ikke å være ekstremt dyrt. Er man smart kan man finne rimelige løsninger som gjør at ditt bad blir en avslappende oase uten å koste for mye.
12. okt. 2020

Tips for å pusse opp bad rimelig