De beste tiltakene for å bli kvitt sølvkre i hjemmet

Sølvkre har skjelldekket, dråpeformet kropp med 3 haletråder bak og 2 antenner foran

Mange nordmenn oppdager sølvkre i boligen sin, og disse ubudne gjestene er ikke alltid like enkle å bli kvitt. Dersom du følger rådene nedenfor, vil du kunne bekjempe bestanden på egen hånd.

Hvordan ser sølvkre ut?

Sølvkre kan ligne på skjeggkre, da de begge tilhører insektsgruppen børstehaler. Disse insektene har skjelldekket, dråpeformet kropp med 3 haletråder bak og 2 antenner foran. Sølvkre blir opptil 1,2 cm lange, og er noe mindre enn skjeggkre. Begge er mest aktive om natten.

Sølvkre er dekket av små blanke sølvgrå skjell, og kalles av den grunn ofte for “sølvfisk”. De har en levetid på inntil 4 år, og er aktive hele året.

Hva lever sølvkre av?

Sølvkre trives best på bad, kjøkken, vaskerom, rundt sluk og i fuktige kjellere. Steder med høy luftfuktighet og en temperatur som ligger på 25 - 30 grader celsius er optimale levekår for disse insektene. På dagtid gjemmer de seg ofte bak gulvlister, i skap, i sprekker, under kjøkkenbenken og under gulvfliser og gulvbelegg.

Sølvkre spiser muggsopp, brødsmuler, mel, rester av såpe, døde insekter og papir.

Er sølvkre et skadedyr?

Til tross for at sølvkre er ganske harmløse, blir de likevel omtalt som skadedyr. De kan forårsake minimale skader på innbo som bøker, papir, tapet og enkelte tekstiler. Det største problemet er at de er utrivelige å oppdage i boligen sin, spesielt om det er mange av dem.

Hunnen legger egg i sprekker der det er tilstrekkelig fuktig og varmt, og kan i løpet av sin levetid legge opptil 100 egg. For at ikke problemet skal øke i omfang, er det viktig å utføre tiltak som reduserer eller fjerner bestanden.

Effektive tiltak for å bekjempe sølvkre

Fuktskader i boligen kan være en av årsakene til at du har fått besøk av disse insektene. Du bør derfor først finne ut hvor insektene holder til, og om det er fuktskader i rommet der sølvkreene oppholder seg. Eventuelle fuktproblemer må repareres.

Du bør også undersøke sluket på badet, og rense det for såperester, hår og skitt. Sørg også for god ventilasjon på badet etter at du har dusjet.

Har du sølvkre i kjelleren, bør du vurdere om det er dårlig drenering som forårsaker at fukt trenger inn.

Når fuktigheten i boligen synker, forsvinner som regel insektene av seg selv. Sølvkre kan heller ikke formere seg i et kaldt og tørt miljø.

Nettavisen: - Sølvkre kan være et tegn på at boligen din har en fuktskade

Et annet godt tiltak er å støvsuge boligen ofte, slik at du fjerner støv, brødsmuler og lignende som sølvkre spiser. Det er bedre å støvsuge eller bruke tørrmopp enn å vaske med såpe og vann.

Du bør også tette sprekker ved gulvlister eller andre steder i rommet der sølvkre oppholder seg.

Det finnes også giftfrie limfeller å få kjøpt hos Jernia for å bekjempe sølvkre.

Dersom du har prøvd disse rådene uten å lykkes, anbefales det at du kontakter et skadedyrfirma som vil kunne hjelpe deg videre.

Har du oppdaget skjeggkre i boligen din, kan du lese mer om dette her

Bilde/illustrasjon laget av FHI

Innsikt andre brukere leser

En bolig som er ren og ryddig, pyntet med bilder, blomster og attraktive møbler fremstår mer innbydende for boligkjøpere både på bilder og på visning.
12. okt. 2020

Sjekk disse tipsene dersom ingen kom på visning

Tak på bolig med solcellepaneler installert. Et fremtidsrettet valg for mange boligeiere som vil produsere klimavennlig strøm i mange år
12. okt. 2020

Nyttig informasjon om solcellepanel for boligeiere

En utebod kan gi deg mye ekstra lagringsplass utendørs
07. jan. 2021

🔨 Bygge utebod? Dette er nyttig å vite før du begynner

En trapp bygd etter trappeformelen som har korrekt inntrinn og opptrinn🏡
18. mar. 2021

Trappeformelen: - slik sikrer du at din trapp blir god og trygg å gå i

Bilde av flaske med klar eddik 7% som passer utmerket til å bruke som rengjøringsmiddel
02. nov. 2020

Eddik - et effektivt og allsidig rengjøringsmiddel

Kjøp av andelsleilighet betyr at man kjøper en andel i et borettslag🌇
24. mar. 2021

Andelsleilighet: alt du bør vite om denne eierformen

Søk etter drømmeboligen og forbered deg til visning på virdi.no
20. feb. 2020

Hvordan du kan bruke virdi.no til å forbrede deg til visning og bli en smartere boligkjøper

Siporex (porebetong, gassbetong, lettbetong) er et unikt materiale som kan brukes når du skal pusse opp boligen din, eksempelvis ved oppføring av en utepeis i hagen
20. okt. 2020

Siporex - et allsidig og miljøvennlig byggemateriale