Nyttig informasjon om solcellepanel for boligeiere

Tak på bolig med solcellepaneler installert. Et fremtidsrettet valg for mange boligeiere som vil produsere klimavennlig strøm i mange år

Å produsere sin egen strøm er klimavennlig, og det oppleves positivt å være helt eller delvis selvforsynt med strøm. I tillegg er solcellepanel en god investering som gir deg lavere strømregning mange år fremover i tid.

Les mer om fordeler og ulemper med solcellepanel for boligeiere, investeringsstøtte og hva du bør tenke på før du bestemmer deg.

Hva er egentlig solcellepanel?

Solen er en kraftig energikilde, og et solcellepanel omdanner energien fra sollyset til elektrisk energi. Et solcelleanlegg plasseres vanligvis på boligens tak, men det er også mulig å montere anlegget på husveggen.

Panelet består av mange solceller som absorberer sollyset. I hver solcelle er det to sett med metalliske ledere, som virker på samme måte som et batteri. Solcellepanel som brukes til boliger er koblet sammen, og på denne måten oppnår man større spenning. Dette fører igjen til at det produseres mer elektrisitet.

Solcellepanelet er konstruert for å tåle all slags vær og vind, og er forseglet med glass.

I tillegg til solcellepanelet på taket, trenger du en inverter som gir riktig ladespenning til strømnettet (230 V). Det benyttes kabler for å koble sammen solcellene utendørs, og anlegget skal deretter kobles videre til boligens sikringsskap. Anlegget består også av en batteribank, som lagrer strømmen.

Den elektriske effekten fra solcelleanlegget måles i watt (W), og standard størrelse på panelet er 1,7 x 1 meter.

Pris på solcelleanlegg

Et komplett solcelleanlegg koster vanligvis mellom kr. 50.000 og kr. 150.000,-. Prisen inkluderer montering på tak, elektriker og nødvendig utstyr. Et anlegg har som regel en levetid på 30 - 40 år, og har ofte en ytelsesgaranti på 20 - 25 år.

Installerer du solceller på taket, vil du fremdeles få økonomisk støtte fra Enova. Støttebeløpet ligger et sted mellom kr. 10.000,- og 28.750,-, avhengig av hvor stort anlegg du har investert i. For å kunne motta investeringsstøtten for gode energieffektive løsninger fra Enova, må du sende inn kopi av kvitteringer på solcelleanlegget du har kjøpt.

Etter 1. januar 2021 reduseres støtten fra Enova med kr. 2.500,-, slik at mange som kjøper standard solcellepanel etter denne datoen vil få redusert støttebeløpet til kr. 7.500,-.

Enova utsetter endringer i støttetilbudet til boligeiere

Benytter du deg av støtten, vil dermed den reelle kostnaden på solcelleanlegget reduseres noe. Planlegger du å investere i solenergi til boligen din, er det lurt å sørge for å gjøre dette før støtten reduseres.

Det vanligste er å kjøpe solcelleanlegget som et engangskjøp, men solcelleleverandøren Otovo har også lansert leasing av solceller som kan være relevant for mange boligeiere.

Vil boligen få nok strøm med solenergi?

Et solcellepanel produserer elektrisitet så lenge sollyset treffer solcellene. Det må derfor være tilstrekkelig med sollys for at anlegget skal fungere optimalt. Om natten og når det er overskyet blir effekten lav, og det samme gjelder tidlig på morgenen og på kvelden.

Solcellepanel egner seg godt for norsk klima, til tross for at vi har mye nedbør og overskyet vær. Vinterstid vil snøen reflektere solstrålene slik at strømproduksjonen øker. Vårt kjølige klima bidrar dessuten til at det oppstår mindre lekkasje i solcelleanlegget enn det gjør i land med et varmere klima. Dette fører til at norske forhold får mer elektrisitet per solstråle.

Dersom forbruket ditt er høyere enn det solcellene klarer å produsere, vil du automatisk bruke strøm fra det vanlige elektriske nettet. Da må du altså betale for den ekstra strømmen du benytter i husholdningen.

Plusskundeordning

Bruker du mindre strøm enn det solcellene produserer, vil overskuddet registreres automatisk på det elektriske strømnettet. Din strømleverandør vil betale deg for denne overskuddsstrømmen gjennom en plusskundeavtale.

Du blir da din egen kraftleverandør. Din strømleverandør fastsetter prisen på kjøp av strøm fra solcelleanlegget ditt, og de beste strømselskapene tilbyr 100 - 110 øre pr. kilowattime.

Plusskundeordningen gir rett til å selge strøm man ikke bruker selv, og avtalen ble innført av NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat).

Fordeler og ulemper med solcellepanel

Den største fordelen med solcellepanel er at du over tid vil spare mange penger, ved at du kutter dine strømutgifter. En undersøkelse fra Otovo, en av de ledende leverandørene av solcelleanlegg i Norge, viser at du kan få hele 13 år med gratis strøm. Det forutsetter at anlegget har en levetid på 30 år. Øker strømprisene i Norge, vil du dessuten kunne spare enda mer.

Beregningen i undersøkelsen refererer til et anlegg for en vanlig husholdning med normalt strømforbruk. Undersøkelsen viser videre at etter 17 år har solcelleanlegget betalt seg selv i form av sparte strømutgifter.

En annen fordel er at du blir helt eller delvis selvforsynt med strøm, og blir din egen kraftleverandør. Du vil også kunne selge strøm som du ikke bruker selv.

Investerer du i solcellepanel, vil du dessuten øke verdien på boligen din.

Andre fordeler er at solcellepanel er klimavennlig, vedlikeholdsfritt og har lang levetid.

Når det gjelder ulemper, er det viktig å være klar over at strømbesparelsen ikke er den samme for alle. Strøm fra solcellepanel vil være kun tilgjengelig på dagtid når solen skinner.

Også lokale solforhold vil påvirke effekten betydelig. Bor du på et skyggefullt sted, må du regne med å kjøpe tilleggsstrøm fra strømleverandøren din.

For noen kan det å montere et solcelleanlegg på hustaket være lite estetisk, og dermed en ulempe. Det er imidlertid subjektivt hva man synes er pent eller ikke.

Viktig å tenke på før du kjøper solcelleanlegg

Solcellepanel skal monteres mot sør, på den mest solrike delen for å få optimal effekt. Det er derfor viktig å sjekke boligens solforhold når du planlegger å investere i solenergi. Dette kan du gjøre ved å skrive inn din boligadresse på solkart.no.

Det er store prisvariasjoner på markedet, slik at det er viktig å sammenligne priser fra flere leverandører av solcelleanlegg før du bestemmer deg. Velg dessuten en pålitelig leverandør, slik at du ikke får ubehagelige overraskelser i ettertid.

Det er også viktig å velge en strømleverandør som har en gunstig plusskundeordning, slik at du får betalt mest mulig for overskuddsstrømmen. Bytt eventuelt strømleverandør dersom din nåværende har dårligere vilkår enn andre tilbydere.

Bilde/illustrasjon laget av Vivint Solar, Unsplash

Innsikt andre brukere leser

Å pusse opp bad trenger ikke å være ekstremt dyrt. Er man smart kan man finne rimelige løsninger som gjør at ditt bad blir en avslappende oase uten å koste for mye.
12. okt. 2020

Tips for å pusse opp bad rimelig

Bilde av vinduer montert på en orange vegg
05. des. 2020

Nyttig å vite når boligen trenger nye vinduer

Bilde av en glad eiendomsmegler utenfor leilighetsbygg
07. des. 2020

Hvilke plikter og oppgaver har en eiendomsmegler?

Deltar du i budrunden kan du gi bud på bolig 💰
22. apr. 2021

Nyttig å vite før du skal du gi bud på bolig

Flaggregler må følges, spesielt på offentlige flaggdager. På bildet vaier flagget fint i vinden.
09. jan. 2021

🇳🇴 Flaggregler og offisielle flaggdager i Norge

En pergola kan gi et nytt og lunt favorittsted utendørs🏡
17. mar. 2021

Hagetrend: - Bygg en lekker pergola

Elektronisk dørlås fra Yale Doorman åpnes av dame med gul jakke
02. nov. 2020

De viktigste fordelene med elektronisk dørlås

En glad familie som akkurat har vunnet budrunden og kan kjøpe sin drømmebolig
12. okt. 2020

Dette må du vite om budrunden ved boligkjøp