Vet du hva et spikerslag er?

Boligeier som monterer en gipsplate på korrekt måte ved å sikre at skruene skrus inn i spikerslag i veggen.
        Slik unngår man at platen faller ned og at oppussingen blir et mareritt.

Som boligeier vil du sannsynligvis før eller siden støte på en del byggtekniske begreper. Dette gjelder særlig dersom du skal foreta et større oppussingsprosjekt, utføre vedlikehold eller bygge om boligen.

Et spikerslag er et av begrepene som går igjen i denne sammenhengen, og mange er ikke klar over hva det egentlig betyr.

Hva er egentlig et spikerslag?

Det er lett å anta at et spikerslag betyr et slag med hammeren på en spiker, eller kanskje de synlige hullene i veggen som oppstår etter tidligere spikring på veggen. Noen gjetter også at spikerslag er der man kan få øye på spikere i boligen, som for eksempel på listverk eller panel. Dette er likevel ikke riktig.

Et spikerslag er den delen av boligens konstruksjon som gir feste for spikere, slik at innredningen blir holdbar og tåler vekten av det som skal monteres.

Du kan benytte både skruer eller spikere i et spikerslag. Det er viktig å vite hvor spikerslagene i bygget befinner seg, for eksempel når du skal sette opp panel på veggen, lage ny vegg, skifte kledning, henge opp tunge hyller, kjøkkenskap eller andre innredninger.

Uten kunnskap om spikerslag, kan innredningen du skal henge på veggen få for dårlig feste og falle ned. Slik henger du opp vegghengt TV i riktig høyde på veggen

Spikerslag finnes i boligens bærekonstruksjon

Eksisterende mur- og trehus har spikerslag i konstruksjonen, og i trehus benyttes det vertikale trestolper som konstruksjonselement. Disse kalles stendere, og både innvendig og utvendig kledning er festet til dem. I bindingsverket ligger vertikale spikerslag der veggen skal belastes ekstra, for eksempel på kjøkkenet der hengeskap er montert.

Dersom du vil sette opp en lettvegg i boligen din, kan du gjøre dette selv. Det kan for eksempel dreie seg om at du har behov for et ekstra rom, eller at du kun ønsker en skillevegg.

Les mer om oppsetting av lettvegg, med illustrasjon av spikerslag og stendere fra Trefokus.

Alternativ til spikerslag?

Skal du sette opp en lettvegg er det mulig å benytte dobbel platekledning i stedet for spikerslag. Det vanligste er da å benytte kryssfinér eller OSB-plater. På denne måten blir veggen stabil, og tåler at du henger opp tunge bokhyller, veggskap eller lignende.

En annen fordel ved å bruke plater er at du slipper å lete etter spikerslagene i lettveggen senere. Da kan du montere hyller eller andre innredninger hvor som helst på veggen, og samtidig være trygg på at det har solid feste. Kryssfinér eller OSB-plater gir dessuten bedre lydisolasjon enn om du setter opp spikerslag i lettveggen.

Spikerslag ved stående og liggende kledning

Ved stående kledning skal spikerslagene ligge horisontalt mellom stenderne. Ved liggende kledning oppføres spikerslagene vertikalt.

Bilde/illustrasjon laget av Charles Deluvio, Unsplash

Innsikt andre brukere leser

Siporex (porebetong, gassbetong, lettbetong) er et unikt materiale som kan brukes når du skal pusse opp boligen din, eksempelvis ved oppføring av en utepeis i hagen
26. jun. 2020

Siporex - et allsidig og miljøvennlig byggemateriale

Heksesot er skjemmende, misfargede flekker på overflater som feks tak og hjørner. VIRDI hjelper med forståelse av hva heksesot er, hvordan det oppstår og hvordan man kan forebygge og fjerne det på beste måte.
14. mai 2020

Komplett guide til heksesot og hvordan du fjerner det i din bolig

Sølvkre har skjelldekket, dråpeformet kropp med 3 haletråder bak og 2 antenner foran
02. nov. 2020

De beste tiltakene for å bli kvitt sølvkre i hjemmet

boligtjenesten virdi.no deler innsikt om de største utfordringene i boligmarkedet som boligleier,
        boligkjøper, boligeier og boligselger opplever.
13. mai 2020

De største utfordringene privatpersoner møter i boligmarkedet

En bolig som er ren og ryddig, pyntet med bilder, blomster og attraktive møbler fremstår mer innbydende for boligkjøpere både på bilder og på visning.
12. okt. 2020

Sjekk disse tipsene dersom ingen kom på visning

Om du mangler tilstrekkelig egenkapital i sparegrisen må du bruke en kausjonist for å få innvilget boliglånet
26. jun. 2020

Boliglån med kausjonist

Komplett guide til kommunale avgifter på VIRDI innsikt
15. mai 2020

Alt du trenger å vite om kommunale avgifter

Flatskjerm-TV montert på veggen ved spisebordet. En løsning som er spesielt populær blant barna i familien.
12. okt. 2020

Guide til rett høyde på veggen for din TV