Se hva som kjennetegner terrasse og hva som er forskjellen fra altan, veranda og balkong

Solnedgangen nytes på terrassen med utsikt over sjøen🏡

Terrasse er den vanligste typen uteområde for boliger med hage - og for boliger med flatt tak i form av takterrasse. Men hva er det egentlig som skiller terrasse fra veranda og altan? Les om hva som skiller disse fra hverandre og hvordan du best tar vare på din terrasse her.

En terrasse kan være et etterlengtet tilskudd til boligens uteområde. Et sted hvor man kan innrede utendørs med alt fra utepeis og spisebord, til solsenger og lounge område.

Terrasse er avledet fra det latinske ordet terra, som betyr jord.

Forskjellen på terrasse og andre typer uteområder

Det har ingen betydning hva man kaller boligers uteområde i hverdagen, og om det du sier er en terrasse faktisk er noe annet. Skal du bygge et uteområde i forbindelse med boligen din derimot, må du som regel søke kommunen om godkjenning. Da er det viktig at du bruker riktig begrep, da dette vil kunne påvirke om du får godkjent byggesøknaden eller ikke. Derfor bør du vite hva som er terrasse og ikke.

Terrasse vs altan

En terrasse og en altan er begge uteområder tilknyttet boliger. Som regel har hverken terrasse eller altaner tak.

En terrasse er en avsats på bakkenivå som er tilknyttet 1. etasje på bolighus. Det er som regel inngang til boligens stue fra terrassen, og ofte er det også en trapp ned til hageområdet. Terrasser kan bygges i tre, betong eller stein, og er åpne uteområder uten tak. Et utegulv som ligger på bakkenivå, kalles platting.

Til sammenligning er en altan definert som en utendørs høy bygningsdel som hviler på søyler, stolper eller tilbygg. Dette betyr for eksempel at en uteplass over en garasje eller et inngangsparti er en altan. Altaner er fundamentert til bakken og har ikke tak.

I tillegg er det ofte takterrasse på boliger med flatt tak. Dette er unntaket fra den generelle regelen om at en terrasse alltid er på bakkenivå. Med bakgrunn i likhetene mellom altan og terrasse som beskrevet over kan en takterrasse også omtales som takaltan.

Terrasse vs veranda

En terrasse og en veranda er begge uteområder på boliger. En veranda har tak, mens terrasser er åpne uteområder uten tak. Både veranda og terrasse har ofte inngang til boligens stue, men terrasser er alltid tilknyttet boligens 1. etasje - eller på taket av boliger som takterrasse. Også i 1. etasje kan det være en avsats ned til bakkenivå, så både veranda og terrasser kan ha trapp ned til hagen. Vanligvis vil en veranda være fundamentert til bakken eller til et utbygg, og kan ha stolper for å understøtte taket. Som regel vil en veranda ha to vegger, tak og rekkverk, mens terrasser typisk hverken har tak eller vegger.

Les mer om hva som kjennetegner veranda her

Terrasse vs balkong

Både terrasse og en balkong er uteområder på boliger. Som regel vil en terrasse være tilknyttet 1. etasje på bolighus, gjerne med enkel adkomst fra terrasse til hage. Som regel har en terrasse en terrassedør inn til boligens stue. En terrasse er gjerne uten tak. Balkonger derimot henger fritt på bygningens fasade, og er ikke fundamentert i bakken.

En balkong er ofte begrenset i størrelse, og er utgjør gjerne en fortsettelse av gulvet i rommet innendørs. Det er balkonger du ser langs fasaden på høye boligblokker, hvorav noen av disse har en takterrasse (eller takaltan) på taket av blokken.

Les mer om hva som kjennetegner balkong her

Takterrasse

På boliger med flatt tak er det ofte takterrasse. Et slikt uteområde må, naturlig nok, være inngjerdet. En takterrasse kan også omtales som en takaltan. Men husk for all del å ha byggesøknadene i orden, ellers vil man kunne få krav på seg om å rive takterrassen.

Valg av terrassedør

Dersom du har behov for å bytte ut din gamle terrassedør, er det flere momenter du bør tenke gjennom før du tar turen til byggevarehuset.

 • Design og materialvalg: En terrassedør skal ikke bare være funksjonell og praktisk, men også se flott ut og harmonere med din terrasse og boligens stilart. I tillegg er det viktig at en ny terrassedør har god kvalitet og er laget for å tåle norsk klima.
 • Vedlikehold: ønsker du en vedlikeholdsfri terrassedør anbefales en dør til din terrasse i PVC eller kombinasjon av aluminium og tre. Mener du at din terrasse og bolig bedre kler en terrassedør i heltre furu, må du regne med å måtte male den jevnlig for at den skal holde seg i god stand.
 • Glasstype: Ser det best ut om døren på din terrasse har klart glass eller funksjonsglass? Har du behov for 2-lags eller 3-lags glass i din nye terrassedør? Hos NorDan kan du lese mer om glasstyper.
 • Sjekk U-verdi: U-verdien på en terrassedør forteller deg hvor godt isolert glasset, karmen og rammen er. Jo lavere tall U-verdien er, desto bedre isolert er døren. Du bør ikke velge en terrassedør til din terrasse der glasset har høyere U-verdi enn 1,4, siden dette gir en for dårlig varmeisolering på kalde vinterdager.

Les mer om rett valg av dør til din terrasse her

Terrasserekkverk

Et terrasserekkverk er noe man av sikkerhetsmessige grunner burde ha på en takterrasse, men også for en terrasse på bakkenivå vil et terrasserekkverk både kunne dekke estetiske, praktiske og sikkerhetsmessige behov. Et terrasserekkverk vil ramme inn din terrasse og gi både le og begrenset innsyn.

Et terrasserekkverk må bygges solid slik at det ikke kan gi etter for belastning. Terrasserekkverk skal utformes slik at klatring forhindres, og ha en høyde og utforming som sikrer mot fall og sammenstøt. Høyden på et terrasserekkverk skal derfor være minimum 90 cm, og helst 1 meter om det er litt ekstra høyde fra terrasse og ned til bakkenivå. For at ditt terrasserekkverk skal være barnesikkert skal det ikke være større åpninger enn 10 cm i rekkverket.

Avhengig av lengden på ønsket terrasserekkverk vil det være behov for å ha flere festepunkter for kledningen. For stående kledning bør det aldri være mer enn 1,8 meter mellom stolpene, og for liggende kledning bør maks avstand mellom stolpene være 1,2 meter. Det skal alltid legges et dekkbord på toppen av stolpene.

Et dekkbord på toppen av stolpene på ditt terrasserekkverk skal være så bredt som mulig, da dette er med på å stive av rekkverket. Dekkbordet hindrer at regn trenger ned i stolpenes endeved, og er med på å forhindre fuktskader i ditt nye terrasserekkverk. I tillegg virker dekkbordet som en klatrebarriere for små barn.

Terrasserekkverk for innsynsskjerming

Mange har en nydelig terrasse eller uterom som benyttes til soling, kaffekos og hyggelig samvær. Vi nordmenn elsker å trekke oss ut i hagen eller på terrassen for å nyte sommeren. De færreste ønsker da innsyn fra naboer eller vind som gjør det kaldt og utrivelig. Det finnes mange løsninger for dette.

En mye brukt løsning er å kjøpe en levegg i markiseduk som monteres på din terrasse. Duken er rullet opp i en fjærbelastet kassett montert vertikalt på veggen. Denne markiseduken kan man dermed enkelt dra ut når man ønsker innsynsskjerming på sin terrasse, eller vindskjerming for den saks skyld

Mangt en ny terrasse bygges med klart, herdet glass som rekkverk. Da kan man enkelt sikre innsynsskjerming av terrasse ved å lime på frostet folie på glasset. Dette sikrer at man fortsatt slipper inn lys samtidig som at terrasserekkverket gir le og innsynsskjerming.

I kombinasjon med terrassemarkise og eventuelt terrassevarmer gir innsynsskjerming en terrasse som kan brukes mer eller mindre hele året.

Hva er rett høyde på terrasse trapper?

Når du skal bygge trapp til din terrasse er det lurt å tenke gjennom hva som vil være rett høyde på trappetrinnene. Feil høyde føles bare merkelig, og kan i ytterste konsekvens også være både vanskelig å gå i eller direkte farlig.

Tommelfingerregel når man skal bygge en god trapp utendørs tilknyttet en terrasse er å følge formelen 2 x trinnhøyde + 1 x trinndybde = 64 cm ±2 cm. Det vil si at hvis trappen for eksempel har en trinnhøyde på 18,5 cm, må trinndybde være 27 cm. Trappeformelen er avledet av gjennomsnittlig skrittlengde, noe som betyr at den vil være noe forskjellig for innetrapper og en trapp utendørs - i tillegg til at vinkelen på trappen må hensyntas. For en trapp tilknyttet en terrasse er det gjerne vanlig med en slak terrengtrapp tilknyttet hagen med lav trinnhøyde og lengre trinndybde som man går noe raskere i. Derfor bør en redusere 64 cm noe for innetrapper, til å heller være rundt 62 cm. Samtidig bør 64 cm også minskes noe for en bratt trapp.

Bredden på en trapp er også vesentlig, da dette skal sikre en god tilgjengelighet i trappen tilknyttet din terrasse. Trapper utendørs bør ha en bredde på 110 cm for å være behagelig.

Les gjerne mer om temaet her:
VIRDI: - Slik finner du rett høyde på trappetrinnene

Hvordan lykkes med blomsterkasser på din terrasse?

Blomsterkasser på en terrasse er med på å skape hygge og trivsel både for dere som benytter en terrasse, men også potensielt for naboene. Det er gjerne en fin ting å se at de som bor et sted bruker og tar vare på uterommet sitt. Blomsterkasser på en terrasse er gjerne fylt med blomster som gir liv og glede for dere og for naboer som går forbi.

Skal du lykkes med blomsterkasser på din terrasse må du ikke slurve med grunnarbeidet. Sørg for god drenering i bunn av dine blomsterkasser under jorden - enten med et lag sand, eller med lecakuler og markduk. Dette sørger for at overskuddsvann renner ut, samtidig som at noe vann lagres. Bruk god jord av høy kvalitet. Jo bedre jord du bruker, jo flottere og frodigere planter får du som pynt på din terrasse. Kompostjord laget av plantematerialer er et godt tips.

Blomsterkasser kommer i modeller som skal stå på terrassegulvet eller som blomsterkasser, eller verandakasser om du vil, som kan henge på terrasserekkverket. Om du vurderer å henge opp dine blomsterkasser fra rekkverket på din takterrasse er det viktig å huske at det kan være farlig å henge blomsterkasser på utsiden av rekkverket. Hengende blomsterkasser kan falle ned, og da kan man være ille ute om man uheldigvis skulle stå rett under. Det sikreste er å henge hver blomsterkasse på innsiden av rekkverket.

Les gjerne mer om temaet her:
Hobbygartnerskolen: - 5 tips til hvordan lykkes med blomsterkasser

Terrassegulv

Når du skal velge terrassegulv for din terrasse har du faktisk en del alternativer, også for en eksisterende terrasse. Vi går gjennom de vanligste valgene under.

Kompositt terrassebord

Terrassebord av kompositt, altså tre blandet med plastikk, har mange fordeler, men de er ikke uten feil. Materialene er forholdsvis nye, så problemer som har oppstått med kompositt terrassebord som ble lagt for 10 år siden brukes nå som erfaring i produksjon av nye komposittmaterialer.

Kompositt terrassebord er i prinsippet et vedlikeholdsfritt materiale som ikke blir ødelagt av fukt og skitt, men terrassebordene kan likevel bli stygge. Kompositt terrassebord kan for eksempel falme og få skjolder. Fordelen er at man som regel kan fikse dette med jevnlig rengjøring og litt arbeidsinnsats.

Når det gjelder kompositt terrassebord er det verdt å være klar over at de typisk blir veldig varme i sterk sol (varmere jo mørkere farge du har valgt på terrassebordene). Har du bygget et fundament i organisk treverk og ikke kompositt som hvert kompositt terrassebord er festet til kan disse også råtne, da terrassebordene leder regnvannet rett ned på disse.

Gjør Det Selv: - Slik vedlikeholder du kompositt terrassebord

Kebony terrassebord

Kebony terrassebord har blitt stadig mer populært, til tross for at det er noe dyrere enn tradisjonelle terrassebord. Kebony terrassebord er et tilnærmet vedlikeholdsfritt treverk med lang holdbarhet.

Kebony terrassebord lages ved at man impregnerer trevirke fra bartre med en biologisk væske (furfurylalkohol), for deretter å varmebehandle de impregnerte terrassebordene på over 100°C. Denne prosessen skaper litt teknisk forklart en kjemisk reaksjon som øker tykkelsen på treets cellevegger. Etter behandling er treets cellevegger over 50 prosent tykkere enn før, noe som gjør de langt mer holdbare enn ubehandlet treverk.

Møreroyal royalimpregnert terrassebord

Møreroyal royalimpregnert terrassebord er en metode hvor terrassebordene i praksis kommer ferdig behandlet fra butikken. Det eneste du trenger å gjøre er å påføre olje på alle kappflater.

Oljebehandlingen som brukes i Møreroyal royalimpregnert terrassebord gjør at man ikke trenger å olje eller beise en terrasse på flere år. Dette er fordi at alle terrassebordene har gjennomgått en dobbeltbehandling som er med på å forsegle treverket, som igjen bidrar til at det puster saktere. Dette gjør at Møreroyal royalimpregnert terrassebord i prinsippet ikke vil sprekke like raskt som ubehandlede terrassebord, at terrassebordene er mer formstabile og holder råte borte.

Impregneringen som brukes på Møreroyal royalimpregnert terrassebord er spesielt utviklet for norske værforhold, og har lang holdbarhetstid. Terrassebordene kommer i en rekke forskjellige farger og strukturer, slik at du kan finne noe som passer godt til din bolig og terrasse. Møreroyal royalimpregnert terrassebord er for mange et godt alternativ til Kebony.

Terrassefliser

For terrassegulv har det vanligste vært å bruke naturmaterialer av tre, slik beskrevet over, men nå har terrassefliser, eller plastfliser om du vil, blitt så bra at dette også hører hjemme som del av vurderingene for hvordan man kan fornye sin terrasse. Terrassefliser har en rekke positive egenskaper i at de er drenerende, ventilerende, lyddempende, temperaturregulerende, sklihemmende, slitesterke, ergonomiske og vær- og kjemikaliebestandige. Siden terrassefliser ikke er laget av organisk materiale verken råtner eller mugner de, og suger heller ikke til seg væske. Dette kan være attraktive egenskaper for mange med terrasse.

Terrassefliser legges typisk oppå eksisterende terrassegulv. Det er derfor viktig å påse at eksisterende terrassegulv er egnet for dette ved at det ikke er råttent og lignende.

Argumentene mot terrassefliser er typisk at disse nettopp ikke er i organisk materiale. Terrassefliser i plast på en terrasse er nok derfor noe man enten elsker eller hater, men egenskapene er det uansett vanskelig for andre typer terrassegulv å matche.

Beise terrasse

En terrasse må som oftest vedlikeholdes. Enten ved jevnlig renhold av naturlige terrassebord, eller at man beiser terrassebordene. Det siste er vanligst.

Når man skal beise en terrasse er det noen vanlige feil som går igjen hos mange, som man burde unngå om man ønsker et best mulig resultat. Dette er uavhengig av om din terrasse er beiset tidligere eller ikke.

Vaske terrasse

Ikke slurv med forarbeidet når du skal beise terrasse. Mange gjør en veldig forenklet vaskejobb av sin terrasse, og noen hopper til og med over hele greia. En terrasse er langt mer skitten enn man tror. Du får et mer holdbart resultat og en terrasse som er mer behagelig å gå barbeint på om du vasker grundig. Skrubb godt, og kombiner gjerne med en lett sliping av terrassebordene da dette sammen sikrer at beisen trekker jevnere inn.

Ikke bruk høytrykksspyleren for nært treverket. En høytrykkspyler er svært kraftig. Om du holder dysen for nærme terrassebordene kan du skade treverket. Om du vil bruke høytrykkspyler for vask av din terrasse bør du bruke eget tilbehør for vask av terrasse og terrasse, i tillegg til å justere spyleren ned til lavt trykk.

Hva er riktig mengde beis for terrasse?

Feil mengde beis er en klassiker som går igjen hos mange. De fleste påfører for mye beis på terrassebordene i den tro at man med det sikrer et skikkelig godt og holdbart lag. Den vanligste typen beis i Norge vil faktisk sprekke opp raskere og ha dårligere holdbarhet om lagene med beis er for tykke. Du skal kun beise din terrasse med ett strøk med beis, og dette skal trekke godt inn i treverket. Beisen skal ikke bli liggende som en “film” på overflaten, da har du påført for mye beis.

Når man skal beise en terrasse kan man spare mye tid og energi ved å bruke riktig verktøy. Feil verktøy er også en kilde til at man bommer med mengden beis, gjerne fordi man mister overblikket. I stedet for å sitte på knærne med en pensel, kan man for eksempel få en langt mer optimal arbeidsstilling med et forlengerskaft.

Har været noe å si når man skal beise terrasse?

Feilberegner man været når en terrasse skal beises kan du ende opp med et dårlig resultat - selv om du gjør alt annet riktig. Terrassebordene skal være gjennomtørre før man skal beise en terrasse, ikke bare overflatetørre. En tommelfingerregel er at det kan ta flere uker før treverk tørker på våren, mens kun 2-3 dager på varme sommerdager. Konsekvensen av å beise en terrasse som ikke er gjennomtørr er at vannet som man da har fanget inne i treverket gradvis vil finne veien ut, noe som gjør at den nylagte beisen fortere vil krakelere og sprekke opp.

Emoji brukt i denne artikkelen

Terrasse emoji: 🏡
Verifisert artikkel emoji: ✅

Bilde/illustrasjon laget av Vidar Nordli Mathisen, Unsplash

Innsikt andre brukere leser

boligtjenesten virdi.no deler innsikt om de største utfordringene i boligmarkedet som boligleier,
        boligkjøper, boligeier og boligselger opplever.
13. mai 2020

De største utfordringene privatpersoner møter i boligmarkedet

En trapp bygd etter trappeformelen som har korrekt inntrinn og opptrinn🏡
18. mar. 2021

Trappeformelen: - slik sikrer du at din trapp blir god og trygg å gå i

En 🔨 platting er med på å gjøre uteområdet utenfor boligen praktisk og lekkert
27. mar. 2021

Slik bygger du en lekker platting i hagen

Eksempel på leilighet til leie via utleiemegler
10. jan. 2021

Boligutleie: - Er det lurt å bruke utleiemegler?

Deltar du i budrunden kan du gi bud på bolig 💰
22. apr. 2021

Nyttig å vite før du skal du gi bud på bolig

To meglere som enkelt gjør digital tinglysning av skjøte via sin datamaskin
06. des. 2020

Tinglysning av skjøte ved kjøp og salg av boliger

Bilde av en gul ytterdør i et rødt hus
04. des. 2020

På tide å skifte ut boligens ytterdør?

Om du ønsker å reklamere etter å ha kjøpt en bolig må du forholde deg til avhendingsloven 🖊️
16. mar. 2021

Avhendingsloven: - Reklamasjon ved kjøp av bolig