Trenger jeg egentlig boligkjøperforsikring?

Uavhengig av om boligen du nettopp har kjøpt er dyr eller svært dyr, kan en boligkjøperforsikring hjelpe en hel
                del om du finner feil og mangler med boligen. Men du kan allerede være dekket av hus-/innboforsikringen din.

Dersom du skal kjøpe bolig i nær fremtid, vil du i løpet av prosessen bli spurt om du ønsker boligkjøperforsikring. Det er både pluss- og minussider med en boligkjøperforsikring, og mange lurer på om det er strengt tatt nødvendig å tegne en slik forsikring.

Generelt om boligkjøperforsikring

En boligkjøperforsikring skal gi boligkjøpere en ekstra trygghet ved kjøp av bolig, og den omtales ofte som “motparten” til en boligselgerforsikring (eierskifteforsikring).

Det er kun privatpersoner som kan tegne en boligkjøperforsikring, og forsikringen gjelder for kjøp av alle boligtyper - enten det dreier seg om enebolig, leilighet, rekkehus, tomannsbolig eller fritidsbolig. Forsikringen gjelder derimot ikke for kjøp av næringsbygg.

Vanlig prosedyre er at eiendomsmegler tilbyr boligkjøper denne forsikringen ved signering av boligkontrakten. Forsikringen betales som en engangssum.

Dersom du som boligkjøper oppdager vesentlige feil eller mangler på boligen innen 5 år etter at du har kjøpt eiendommen, må du først sende en klage til boligselger. Oppstår det en tvist mellom deg og boligselger (eller deg og boligselgers forsikringsselskap), vil du med en boligkjøperforsikring få dekket alle saksomkostningene.

Forbrukerrådet: - Misfornøyd med kjøp av brukt bolig?

Hva dekker forsikringen?

En boligkjøperforsikring dekker kun utgiftene til advokat i en boligtvist. Det er viktig å være klar over at selv om du får dekket advokatutgiftene, er det usikkert om du vil få gjennomslag for ditt erstatningskrav.

Boligselgere som har eierskifteforsikring, vil derimot kunne få dekket eventuelle erstatningskrav fra boligkjøper. Denne forsikringstypen er dermed mer verdifull, i og med at boligselger slipper å være økonomisk ansvarlig for eventuelle erstatningskrav.

En boligkjøperforsikring dekker alle advokatutgifter, både dine og eventuelt motpartens dersom du skulle tape saken. Det er ingen egenandel på denne forsikringen.
Forsikringen gjelder i 5 år, og den juridiske bistanden ytes vanligvis av forsikringsselskapets advokater helt frem til boligtvisten er løst. Dersom du ønsker det, har du mulighet til å benytte en ekstern advokat.

Hva koster en boligkjøperforsikring?

Prisen å betale for denne forsikringstypen er avhengig av boligens salgspris, og vil ligge et sted mellom kr. 4000,- og kr. 12.000,-. Kjøper du eksempelvis en dyr enebolig, vil boligkjøperforsikringen kunne bli forholdsvis dyr i forhold til hva den faktisk dekker.

Unngå dobbeltforsikring

Flere advokater og eksperter mener at det er unødvendig for boligkjøpere å tegne en boligkjøperforsikring, siden de fleste allerede er dekket gjennom sin vanlige innbo- og husforsikring. Det er ingen grunn til å være dobbeltforsikret, så boligkjøpere bør absolutt sjekke forsikringsvilkårene før de takker ja til en boligkjøperforsikring.

De fleste innboforsikringer på markedet dekker advokatutgifter i en tvist kun opptil kr. 100.000,-. Det er i tillegg en egenandel å betale dersom du benytter deg av innboforsikringen i en boligtvist. En boligkjøperforsikring har på sin side ingen begrensninger med hensyn til advokatutgiftene.

Konklusjon

Som boligkjøper bør du vurdere behovet for å tegne en boligkjøperforsikring ut fra boligens alder og tilstand. I tillegg bør vilkårene i din egen innboforsikring sjekkes grundig før du bestemmer deg.

Dersom du har undersøkt boligen og fått god informasjon om boligens tilstand, kan du anse boligkjøpet som trygt. Har du i tillegg innboforsikring som dekker advokatutgifter ved en boligtvist, bør du vurdere å droppe boligkjøperforsikring.

Er du usikker på om det foreligger skjulte feil og mangler ved boligen, så bør du for sikkerhets skyld tegne en boligkjøperforsikring. Jo eldre boligen er, desto større sannsynlighet er det for at du vil kunne få bruk for denne forsikringen.

Et annet moment som bør nevnes, er at i løpet av 2020 vil det komme nye regler i Avhendingsloven. De nye reglene skal gjøre bolighandelen tryggere, og det vil stilles strengere krav til dokumentasjon på boligens tilstand.

Les mer om temaet her: Norsk Takst: - Avhendingsloven blir endret

Lovendringen vil kunne bidra til at behovet for å tegne en boligkjøperforsikring blir mindre, ettersom boligkjøpere sannsynligvis vil få bedre kunnskap om bruktboliger som er til salgs på markedet.

Bilde/illustrasjon laget av Marius Niveri, Unsplash

Innsikt andre brukere leser

Fellesgjeld og felleskostnader tilknyttet en borettsalgsbolig utgjør en viktig økonomisk forskjell sammenlignet med selveierboliger.
02. nov. 2020

Nyttig å vite om fellesgjeld og felleskostnader i borettslag

Grønne planter i en oase er fine virkemidler når man pusser opp og innreder boligen i en lun og behagelig stil
26. jun. 2020

Hvilke interiørtrender gjelder for 2020?

Søk opp en adresse på virdi.no eller se boliger i VIRDI Boligkart.
14. feb. 2020

Velkommen til virdi.no - boligtjenesten som hjelper boligeier, boligselger og boligkjøper til å ta trygge, gode valg

Boligtjenesten virdi.no gir boligeier og boligselger tips for hvordan man kan gjøre vindusvask enkelt og effektivt med et godt sluttresultat ved å følge stegene profesjonelle renholdere sverger til.
15. mai 2020

Slik gjør du vindusvask som en proff

Flatskjerm-TV montert på veggen ved spisebordet. En løsning som er spesielt populær blant barna i familien.
12. okt. 2020

Guide til rett høyde på veggen for din TV

En glad familie som akkurat har vunnet budrunden og kan kjøpe sin drømmebolig
12. okt. 2020

Dette må du vite om budrunden ved boligkjøp

Innen utleie av bolig med skattefradrag er det flere som ikke vet hva man har rett på å føre opp fradrag for og ikke. Det er fort gjort å betale for mye i skatt om man ikke er kjent med disse reglene.
12. okt. 2020

Utleie av bolig med skattefradrag: - Dette kan du trekke fra på skatten

Tak på bolig med solcellepaneler installert. Et fremtidsrettet valg for mange boligeiere som vil produsere klimavennlig strøm i mange år
12. okt. 2020

Nyttig informasjon om solcellepanel for boligeiere