Trenger jeg egentlig boligkjøperforsikring?

Uavhengig av om boligen du nettopp har kjøpt er dyr eller svært dyr, kan en boligkjøperforsikring hjelpe en hel
        del om du finner feil og mangler med boligen. Men du kan allerede være dekket av hus-/innboforsikringen din.

Dersom du skal kjøpe bolig i nær fremtid, vil du i løpet av prosessen bli spurt om du ønsker boligkjøperforsikring. Det er både pluss- og minussider med en boligkjøperforsikring, og mange lurer på om det er strengt tatt nødvendig å tegne en slik forsikring.

Generelt om boligkjøperforsikring

En boligkjøperforsikring skal gi boligkjøpere en ekstra trygghet ved kjøp av bolig, og den omtales ofte som “motparten” til en boligselgerforsikring (eierskifteforsikring).

Det er kun privatpersoner som kan tegne en boligkjøperforsikring, og forsikringen gjelder for kjøp av alle boligtyper - enten det dreier seg om enebolig, leilighet, rekkehus, tomannsbolig eller fritidsbolig. Forsikringen gjelder derimot ikke for kjøp av næringsbygg.

Vanlig prosedyre er at eiendomsmegler tilbyr boligkjøper denne forsikringen ved signering av boligkontrakten. Forsikringen betales som en engangssum.

Dersom du som boligkjøper oppdager vesentlige feil eller mangler på boligen innen 5 år etter at du har kjøpt eiendommen, må du først sende en klage til boligselger. Oppstår det en tvist mellom deg og boligselger (eller deg og boligselgers forsikringsselskap), vil du med en boligkjøperforsikring få dekket alle saksomkostningene.

Forbrukerrådet: - Misfornøyd med kjøp av brukt bolig?

Hva dekker forsikringen?

En boligkjøperforsikring dekker kun utgiftene til advokat i en boligtvist. Det er viktig å være klar over at selv om du får dekket advokatutgiftene, er det usikkert om du vil få gjennomslag for ditt erstatningskrav.

Boligselgere som har eierskifteforsikring, vil derimot kunne få dekket eventuelle erstatningskrav fra boligkjøper. Denne forsikringstypen er dermed mer verdifull, i og med at boligselger slipper å være økonomisk ansvarlig for eventuelle erstatningskrav.

En boligkjøperforsikring dekker alle advokatutgifter, både dine og eventuelt motpartens dersom du skulle tape saken. Det er ingen egenandel på denne forsikringen.
Forsikringen gjelder i 5 år, og den juridiske bistanden ytes vanligvis av forsikringsselskapets advokater helt frem til boligtvisten er løst. Dersom du ønsker det, har du mulighet til å benytte en ekstern advokat.

Hva koster en boligkjøperforsikring?

Prisen å betale for denne forsikringstypen er avhengig av boligens salgspris, og vil ligge et sted mellom kr. 4000,- og kr. 12.000,-. Kjøper du eksempelvis en dyr enebolig, vil boligkjøperforsikringen kunne bli forholdsvis dyr i forhold til hva den faktisk dekker.

Unngå dobbeltforsikring

Flere advokater og eksperter mener at det er unødvendig for boligkjøpere å tegne en boligkjøperforsikring, siden de fleste allerede er dekket gjennom sin vanlige innbo- og husforsikring. Det er ingen grunn til å være dobbeltforsikret, så boligkjøpere bør absolutt sjekke forsikringsvilkårene før de takker ja til en boligkjøperforsikring.

De fleste innboforsikringer på markedet dekker advokatutgifter i en tvist kun opptil kr. 100.000,-. Det er i tillegg en egenandel å betale dersom du benytter deg av innboforsikringen i en boligtvist. En boligkjøperforsikring har på sin side ingen begrensninger med hensyn til advokatutgiftene.

Konklusjon

Som boligkjøper bør du vurdere behovet for å tegne en boligkjøperforsikring ut fra boligens alder og tilstand. I tillegg bør vilkårene i din egen innboforsikring sjekkes grundig før du bestemmer deg.

Dersom du har undersøkt boligen og fått god informasjon om boligens tilstand, kan du anse boligkjøpet som trygt. Har du i tillegg innboforsikring som dekker advokatutgifter ved en boligtvist, bør du vurdere å droppe boligkjøperforsikring.

Er du usikker på om det foreligger skjulte feil og mangler ved boligen, så bør du for sikkerhets skyld tegne en boligkjøperforsikring. Jo eldre boligen er, desto større sannsynlighet er det for at du vil kunne få bruk for denne forsikringen.

Et annet moment som bør nevnes, er at i løpet av 2020 vil det komme nye regler i Avhendingsloven. De nye reglene skal gjøre bolighandelen tryggere, og det vil stilles strengere krav til dokumentasjon på boligens tilstand.

Les mer om temaet her: Norsk Takst: - Avhendingsloven blir endret

Lovendringen vil kunne bidra til at behovet for å tegne en boligkjøperforsikring blir mindre, ettersom boligkjøpere sannsynligvis vil få bedre kunnskap om bruktboliger som er til salgs på markedet.

Bilde/illustrasjon laget av Marius Niveri, Unsplash

Innsikt andre brukere leser

Mann som isolererer ny bolig eller etterisolerer gammel bolig. MIneralull (glassull, steinull) kommer i lett håndterbar plate eller rull for enkel montering.
        Bildet viser isolasjon i plater av glassull fra produsenten Glava.
12. okt. 2020

Isolasjon (mineralull): Velge glassull eller steinull?

Peis skaper en lun og stemningsfull atmosfære. Her er det avbildet en gasspeis
03. des. 2020

Skap hjemmehygge med en ny og moderne peis

boligtjenesten virdi.no deler innsikt om de største utfordringene i boligmarkedet som boligleier,
        boligkjøper, boligeier og boligselger opplever.
13. mai 2020

De største utfordringene privatpersoner møter i boligmarkedet

P-rom, BRA, BTA? Få kontroll på uttrykkene som brukes om din bolig.
12. feb. 2021

Bli kjent med begrepene primærrom (P-rom), bruksareal (BRA) og bruttoareal (BTA)

annonser boligen din som kommer for salg før den annonseres med eiendomsmegler på finn og liknende annonseplattformer.
15. mai 2020

Slik annonserer du boligen din før den offisielt treffer boligmarkedet

Bilde av en innerdør på skinner
08. jan. 2021

🚪 Kjøpe innerdør? Se våre tips for hva du bør tenke på

En interiørdesigner og interiørarkitekt hjelper boligeiere når de skal klargjøre eller pusse opp boligen
10. feb. 2021

Derfor er interiørdesigner og interiørarkitekt relevant for deg

Eksempel på leilighet til leie via utleiemegler
10. jan. 2021

Boligutleie: - Er det lurt å bruke utleiemegler?