🔨 Bygge utebod? Dette er nyttig å vite før du begynner

En utebod kan gi deg mye ekstra lagringsplass utendørs

Vurderer du å oppføre en utebod i hagen din, slik at du kan få bedre lagringsplass utendørs? En utebod er en svært praktisk innretning som mange boligeiere verdsetter høyt. Les mer om hva du bør være klar over før du setter i gang med byggearbeidet, slik at prosjektet ditt blir mest mulig vellykket ✅.

Hvilken type utebod passer for deg?

Enten du bor i enebolig, rekkehus eller tomannsbolig kan det være svært praktisk å ha en utebod tilgjengelig. Det vil gi deg en perfekt lagringsplass til sykler, gressklippere, hageredskaper, skiutstyr, verktøy, ved eller andre gjenstander.

På planleggingsstadiet bør du vurdere om du ønsker et mindre tilbygg på boligen din eller en frittstående utebod i hagen. Et tilbygg som står inntil husveggen er det enkleste og rimeligste alternativet. Tilbygget skaper dessuten et diskré og harmonisk helhetsinntrykk, spesielt dersom boden males i samme farge som boligen din.

Ønsker du heller en frittstående og større utebod, finnes det mange ulike typer å velge mellom i ulike prisklasser. Tenk gjennom hvor stor utebod du trenger, og om du foretrekker klassisk eller moderne stil.

Bygge utebod selv eller velge ferdig byggesett?

Noen foretrekker å kjøpe materialer og bygge utebod på egen hånd, mens andre velger å kjøpe ferdig byggesett. Til syvende og sist kommer det an på hvor mye tid du vil bruke på byggeprosjektet, og dine kunnskaper og ferdigheter om byggekonstruksjon og materialvalg.

Når det gjelder pris, er det ikke mye penger på å spare på å bygge en utebod selv fra grunnen av. De aller fleste synes det dermed er mest praktisk og enklest å velge et byggesett til utebod. Du vil da få ferdige monteringsklare vegger, tak og gulv. I tillegg får du med deg spiker og skruer i byggesettet, og det er konstruert slik at du lett kan gjøre monteringsarbeidet selv på noen få dager. Dette gjelder særlig for små uteboder som er mindre enn 7 kvadratmeter.

Det er flere alternativer ved valg av ferdig byggesett til utebod, både når det gjelder størrelse, antall rom, valg av enkle eller doble dører og om du vil ha utebod med eller uten vinduer. Prismessig finnes det uteboder å få kjøpt som byggesett fra kr. 5.000,- og oppover.

Det er viktig å huske på er at et byggesett til utebod ikke inkluderer produkter til fundament, takshingel samt grunning, beis eller maling. Dette kommer altså i tillegg til prisen for byggesettet.

De fleste byggevarehus tilbyr utebod som ferdige byggesett, som for eksempel Maxbo eller Byggmax.

Må jeg søke om tillatelse om oppføring av utebod?

I utgangspunktet kan du oppføre en frittstående utebod som er mindre enn 50 m2 uten å måtte søke tillatelse i hjemstedskommunen din. Det samme gjelder for tilbygg som er mindre enn 15 m2.

For å slippe å søke kreves det at din nye utebod verken skal ha innlagt vann eller benyttes til overnatting. Bodens mønehøyde må ikke overstige 4 meter, og det må være minst 1 meters avstand til andre bygninger og til nabogrensen. Husk at en utebod heller ikke må bygges over vann- og avløpsledninger.

Du bør for sikkerhets skyld gå inn på nettsiden til Direktoratet for byggkvalitet, for å sjekke om du slipper å sende inn en søknad til kommunen din om oppføring av ny utebod. Bruk veilederen slik at du er sikker på at oppføringen av din utebod ikke strider mot kommunens reguleringsplan.

Selv om du ikke trenger å søke om tillatelse til å bygge utebod, må du likevel sende inn en melding til kommunen når uteboden står ferdig oppført. I enkelte kommuner kan du gjøre dette elektronisk.

Husk fundamentering

En utebod trenger et solid fundament for at konstruksjonen skal holde seg stabil. Uansett hvilket underlag du skal plassere uteboden på, må den ikke plasseres rett på bakken. Det er viktig at dreneringen er god slik at du forhindrer at uteboden får fukt- og råteskader. I tillegg skal fundamentet forebygge telehiv.

Består underlaget av jord og gress, bør du grave ut tomten der din nye utebod skal stå med omlag 30 cm. For å telesikre fundamentet legger du på styrofoam-plater før du fyller du på med pukk/singel/grus. Fundamentet må være tørt og fast og dessuten stå i vater.

Du bør videre benytte Leca-blokker, og lage en ramme av trykkimpregnert tre. Med et solid fundament slipper du å oppleve at dører og vinduer i din utebod blir skjeve og vanskelige å åpne.

Treboden:- Slik lager du fundament for utebod og anneks

Bilde/illustrasjon laget av Maxbo

Innsikt andre brukere leser

Bilde av flaske med klar eddik 7% som passer utmerket til å bruke som rengjøringsmiddel
02. nov. 2020

Eddik - et effektivt og allsidig rengjøringsmiddel

Kjøp av aksjeleilighet betyr at man kjøper en aksje i et boligaksjeselskap🌇
23. mar. 2021

Aksjeleilighet: alt du bør vite om denne eierformen

Kjøp av andelsleilighet betyr at man kjøper en andel i et borettslag🌇
24. mar. 2021

Andelsleilighet: alt du bør vite om denne eierformen

P-rom, BRA, BTA? Få kontroll på uttrykkene som brukes om din bolig.
12. feb. 2021

Bli kjent med begrepene primærrom (P-rom), bruksareal (BRA) og bruttoareal (BTA)

Slottsbalkongen er faktisk ikke en balkong🏡
20. mar. 2021

Se hva som kjennetegner balkong og hva som er forskjellen fra terrasse, veranda og altan

Elektronisk dørlås fra Yale Doorman åpnes av dame med gul jakke
02. nov. 2020

De viktigste fordelene med elektronisk dørlås

En pergola kan gi et nytt og lunt favorittsted utendørs🏡
17. mar. 2021

Hagetrend: - Bygg en lekker pergola

Reduser kostnadene til oppussing ved å utføre arbeidet selv
17. feb. 2021

Slik reduserer du kostnadene til oppussing av bolig