Se hva som kjennetegner veranda og hva som er forskjellen fra terrasse, balkong og altan

Slottsbalkongen er faktisk en veranda🏡

Visste du at Slottsbalkongen er en veranda? Det er fort gjort å blande de arkitektoniske begrepene i dagligtalen, og mange blir usikre når de skal forklare forskjellen på veranda, terrasse, balkong og altan.

Vi sier at kongefamilien står ute på Slottsbalkongen på 17. mai og vinker til barnetoget. Ifølge Språkrådet og Byggteknisk fagleksikon er uteplassen på Det kongelig slott i Oslo ikke en balkong, men en veranda.

Forskjellen på veranda og andre typer uteområder

Det har ingen betydning hva man kaller boligers uteområde i hverdagen, og om det du sier er en veranda faktisk er noe annet. Skal du bygge et uteområde på boligen din derimot, må du som regel søke kommunen om godkjenning. Da er det viktig at du bruker riktig begrep, da dette vil kunne påvirke om du får godkjent byggesøknaden eller ikke. Derfor bør du vite hva som er veranda og ikke.

Veranda vs terrasse

En veranda og en terrasse er begge uteområder på boliger. En veranda har tak, mens terrasser er åpne uteområder uten tak. Både veranda og terrasse har ofte inngang til boligens stue, men terrasser er alltid tilknyttet boligens 1. etasje - eller på taket av boliger som takterrasse. Også i 1. etasje kan det være en avsats ned til bakkenivå, så både veranda og terrasser kan ha trapp ned til hagen. Vanligvis vil en veranda være fundamentert til bakken eller til et utbygg, og kan ha stolper for å understøtte taket. Som regel vil en veranda ha to vegger, tak og rekkverk, mens terrasser typisk hverken har tak eller vegger.

Les mer om hva som kjennetegner terrasse her

Veranda vs altan

En veranda og en altan er begge uteområder tilknyttet boliger. En veranda har imidlertid tak, noe en altan ikke har. En veranda har som regel 2 vegger, tak og rekkverk. Noen typer veranda har glassvegger, der deler av denne kan åpnes og lukkes. Dette kalles innglasset veranda.

En veranda har som regel inngang til boligens stue, og noen typer veranda har trapp ned til hagen. Vanligvis er en veranda fundamentert til bakken eller til et utbygg, og kan ha stolper for å understøtte taket.

Til sammenligning er en altan definert som en utendørs høy bygningsdel som hviler på søyler, stolper eller tilbygg. Dette betyr for eksempel at en uteplass over en garasje eller et inngangsparti er en altan. Altaner er fundamentert til bakken og har ikke tak slik som en veranda har.

Veranda vs balkong

Både veranda og en balkong er uteområder på boliger. Som regel vil en veranda ha to vegger, tak og rekkverk, være fundamentert til bakken eller til et utbygg, og ha stolper for å understøtte taket. Balkonger derimot henger fritt på bygningens fasade, og er ikke fundamentert i bakken.

En balkong er ofte mindre enn en veranda, og er gjerne en fortsettelse på gulvet i rommet innendørs. Det er balkonger du ser på høye boligblokker.

Slottsbalkongen er fundamentert til bakken. Altså er dette egentlig en veranda og ikke en balkong.

Les mer om hva som kjennetegner balkong her

Valg av verandadør

Dersom du har behov for å bytte ut din gamle verandadør, er det flere momenter du bør tenke gjennom før du tar turen til byggevarehuset.

 • Design og materialvalg: En verandadør skal ikke bare være funksjonell og praktisk, men også se flott ut og harmonere med din veranda og boligens stilart. I tillegg er det viktig at en ny verandadør har god kvalitet og er laget for å tåle norsk klima.
 • Vedlikehold: ønsker du en vedlikeholdsfri verandadør anbefales en dør til din veranda i PVC eller kombinasjon av aluminium og tre. Mener du at din veranda og bolig bedre kler en verandadør i heltre furu, må du også regne med å måtte male den jevnlig for at den skal holde seg i god stand.
 • Glasstype: Ser det best ut om døren på din veranda har klart glass eller funksjonsglass? Har du behov for 2-lags eller 3-lags glass i din nye verandadør? Hos NorDan kan du lese mer om glasstyper.
 • Sjekk U-verdi: U-verdien på en verandadør forteller deg hvor godt isolert glasset, karmen og rammen er. Jo lavere tall U-verdien er, desto bedre isolert er døren. Du bør ikke velge en verandadør til din veranda der glasset har høyere U-verdi enn 1,4, siden dette gir en for dårlig varmeisolering på kalde vinterdager.

Les mer om rett valg av dør til din veranda her

Veranda rekkverk

I og med at en veranda gjerne ligger mer enn en halv meter over bakkenivå, må du av sikkerhetsmessige grunner sette opp et rekkverk. Sammen med veggene vil et veranda rekkverk ramme inn din veranda. Rekkverket må bygges solid slik at det ikke kan gi etter for belastning.

Et veranda rekkverk skal utformes slik at klatring forhindres, og ha en høyde og utforming som sikrer mot fall og sammenstøt. Høyden på et veranda rekkverk skal derfor være minimum 1 meter. For at ditt veranda rekkverk skal være barnesikkert skal det ikke være større åpninger enn 10 cm i rekkverket.

Er din veranda stor vil det være behov for å ha flere festepunkter for et veranda rekkverk. For stående kledning bør det aldri være mer enn 1,8 meter mellom stolpene, og for liggende kledning bør maks avstand mellom stolpene være 1,2 meter. Det skal alltid legges et dekkbord på toppen av stolpene.

Et dekkbord på toppen av stolpene på ditt veranda rekkverk skal være så bredt som mulig, da dette er med på å stive av rekkverket. Dekkbordet hindrer at regn trenger ned i stolpenes endeved, og er med på å forhindre fuktskader på ditt nye veranda rekkverk. I tillegg virker dekkbordet som en klatrebarriere for små barn.

Verandakasser

Verandakasser, eller balkongkasser om du vil, er med på å skape hygge og trivsel både for dere som benytter en veranda, men også for naboene. Det er gjerne en fin ting å se at de som bor et sted bruker og tar vare på uterommet sitt. Verandakasser fylt med blomster gir liv og glede for dere og for naboer som går forbi.

Skal du lykkes med verandakasser må du ikke slurve med grunnarbeidet. Sørg for god drenering i bunn av dine verandakasser under jorden - enten med et lag sand, eller med lecakuler og markduk. Dette sørger for at overskuddsvann renner ut, samtidig som at noe vann lagres. Bruk god jord av høy kvalitet. Jo bedre jord du bruker, jo flottere og frodigere planter får du som pynt på din veranda. Kompostjord laget av plantematerialer er et godt tips.

Husk at det kan være farlig å henge verandakasser på utsiden av rekkverket. Verandakasser kan falle ned, og da kan man være ille ute om man uheldigvis skulle stå rett under. Her er det gjerne du som eier av din veranda som har ansvaret. Det er flere sameier som har regler rundt dette, så et tips kan være å sjekke opp i det aktuelle regelverket der du bor i tillegg til å gjøre deg opp en risikovurdering.

Les gjerne mer om temaet her:
Hobbygartnerskolen: - 5 tips til hvordan lykkes med blomsterkasser

Beise veranda

En veranda må som oftest vedlikeholdes. Enten ved jevnlig renhold av naturlige veranda bord, eller at man beiser veranda bordene. Det siste er vanligst.

Når man skal beise veranda er det typisk fem vanlige feil som går igjen hos mange, som man burde unngå om man ønsker et best mulig resultat. Dette er uavhengig av om din veranda er beiset tidligere eller ikke.

 1. Ikke slurv med forarbeidet. Mange gjør en veldig forenklet vaskejobb av sin veranda, og noen hopper til og med over hele greia. En veranda er mer skitten enn man tror. Du får et mer holdbart resultat og en veranda som er mer behagelig å gå barbeint på om du vasker grundig. Skrubb godt, og kombiner gjerne med en lett sliping av veranda bordene da dette sammen sikrer at beisen trekker jevnere inn.
 2. Ikke bruk høytrykksspyleren for nært treverket. En høytrykkspyler er svært kraftig. Om du holder dysen for nærme veranda bordene kan du skade treverket. Om du vil bruke høytrykkspyler for vask av din veranda bør du bruke eget tilbehør for vask av veranda og terrasse, i tillegg til å justere spyleren ned til lavt trykk.
 3. Feil mengde beis. De fleste påfører for mye beis på veranda bordene i den tro at man med det sikrer et skikkelig godt og holdbart lag. Den vanligste typen beis i Norge vil faktisk sprekke opp raskere og ha dårligere holdbarhet om lagene med beis er for tykke. Du skal kun beise veranda med ett strøk med beis, og dette skal trekke godt inn i treverket - ikke bli liggende som en “film” på overflaten.
 4. Feilberegne været. Veranda bordene skal være gjennomtørt før man skal beise veranda, ikke bare overflatetørt. En tommelfingerregel er at det kan ta flere uker før treverk tørker på våren, mens kun 2-3 dager på varme sommerdager. Konsekvensen av å beise veranda som ikke er gjennomtørr er at vannet som man da har fanget gradvis vil finne veien ut, noe som gjør at den nylagte beisen fortere vil krakelere og sprekke opp.
 5. Bruk av feil verktøy. Når man skal beise veranda kan man spare mye tid og energi på å bruke riktig verktøy. I stedet for å sitte på knærne med en pensel, kan man for eksempel få en langt mer optimal arbeidsstilling med et forlengerskaft.

Emoji brukt i denne artikkelen

Veranda emoji: 🏡
Verifisert artikkel emoji: ✅

Bilde/illustrasjon laget av Delia Giandeini, Unsplash

Innsikt andre brukere leser

To meglere som enkelt gjør digital tinglysning av skjøte via sin datamaskin
06. des. 2020

Tinglysning av skjøte ved kjøp og salg av boliger

Boligeier som monterer en gipsplate på korrekt måte ved å sikre at skruene skrus inn i spikerslag i veggen.
        Slik unngår man at platen faller ned og at oppussingen blir et mareritt.
12. okt. 2020

Vet du hva et spikerslag er?

En utebod kan gi deg mye ekstra lagringsplass utendørs
07. jan. 2021

🔨 Bygge utebod? Dette er nyttig å vite før du begynner

En takstmann takserer din bolig👷‍♀️
22. apr. 2021

Slik gjør du boligen klar før du får besøk av takstmann

Kjøp av andelsleilighet betyr at man kjøper en andel i et borettslag🌇
24. mar. 2021

Andelsleilighet: alt du bør vite om denne eierformen

Terrassedør og balkongdør kan ha mye å si for energieffektiviteten
14. feb. 2021

Valg av ny balkongdør eller terrassedør

Elektronisk dørlås fra Yale Doorman åpnes av dame med gul jakke
02. nov. 2020

De viktigste fordelene med elektronisk dørlås

Solnedgangen nytes på terrassen med utsikt over sjøen🏡
19. mar. 2021

Se hva som kjennetegner terrasse og hva som er forskjellen fra altan, veranda og balkong