Nyttig å vite når boligen trenger nye vinduer

Bilde av vinduer montert på en orange vegg

Har du behov for å bytte ut ett eller flere vinduer i boligen din? På markedet i dag finnes det mange ulike typer av vinduer å velge mellom. Vi hjelper deg med å få oversikt, slik at du enklere kan bestemme deg for hvilke vinduer som passer akkurat for deg.

Kort historikk

Helt siden 1400-tallet har det vært alminnelig å bruke vindusglass i bygninger. I den nordlige delen av Europa begynte man tidlig på 1900-tallet å bruke doble vinduer i de kjølige vintermånedene. Det ekstra glasset var løst, og ble tatt bort når våren kom. Sent på høsten ble glasset satt inn igjen.

Senere ble det produsert vinduer som hadde et permanent to-glass system. På 1950-tallet kom isolerglasset på markedet. Dette hadde enda bedre varmeisolerende egenskaper, og besto av et 2-lags glass med et lufttett mellomrom.

I dag kan du få kjøpt vinduer med både 2-lags og 3-lags glass. I tillegg har vindusprodusentene stadig kommet med nyheter, slik at dagens utvalg er nærmest ubegrenset.

Ulike typer av vinduer

Moderne boliger har har ofte store vindusflater med fastkarm eller hele glassfasader. Dette gir mye dagslys innendørs og bedre utsikt. Takvinduer er også populært for å kunne slippe inn mer lys i boliger, og er et svært effektivt tiltak for å få et luftigere inntrykk i små loftsrom.

Kanskje du ønsker å bytte ut ett eller flere vinduer til stue, soverom, entré eller bad? Eller kanskje du bare er på jakt etter et nytt kjellervindu eller garasjevindu?

Uansett hvilke vinduer du leter etter, vil du få flere valgmuligheter når det gjelder glasstype, åpningsmuligheter og materialtype.

Når det gjelder materialtyper, kan du velge mellom vinduer med PVC-rammer, vinduer med tre-rammer eller vinduer med rammer i kombinasjon av aluminium og tre.

Sikre tegn på at du bør skifte ut vinduer

Vinduer som er 25 - 30 år gamle bør skiftes ut med nye, da de ikke har like god standard som dagens. Mange opplever dessuten punkterte vinduer i boligen sin. Da vil du se at det kommer dugg mellom glassene. Du kan enkelt sjekke alderen på vinduene dine ved å se etter årstallet som er skrevet i avstandskarmen/glasslisten mellom glassene.

Pakningene på vinduer kan også bli ødelagt med tiden, da gummilistene kan ha blitt uttørket av vær og vind. Fungerer ikke vinduene dine optimalt, bør du undersøke om det er på tide å bytte til nye.

Nye vinduer gir boligen din et estetisk løft, samtidig som de også vil isolere boligen din bedre. Det betyr at du kan få lavere strømregningen vinterstid. Å bytte ut gamle vinduer med nye, vil også kunne øke verdien på boligen din.

Produksjonsåret til vinduer er stemplet i avstandskarmen

Vinduets produksjonsår står stemplet i avstandskarmen. Dette vinduet er fra 1981 (foto: VIRDI)

Vedlikehold av vinduer

Tenk gjennom hvor mye tid du vil bruke på vedlikehold av dine nye vinduer. Vinduer i tre trenger jevnlig vedlikehold, da de må males utvendig ved behov. Ofte gjør man dette hvert 3. - 6. år.

Gilje: - Vedlikehold av trevinduer

Ønsker du vedlikeholdsfrie vinduer, kan du velge vinduer i PVC eller vinduer i en kombinasjon av tre og aluminium. Sistnevnte har aluminiums-siden utendørs, og krever derfor svært lite vedlikehold.

Uansett hvilket materiale du velger, anbefales det å smøre hengslene på dine nye vinduer hvert år, og vaske dem etter behov.

Vinduer i tre har en holdbarhetstid på opptil 30 år, mens vinduer i PVC og aluminium/tre har en levetid på inntil 60 år.

Valg av åpningsfunksjon på vinduer

Med hensyn til vinduets åpningsfunksjon, er det flere valgmuligheter på markedet. Du kan også få kjøpt vinduer med fastkarm, som ikke kan åpnes. Disse egner seg best til store vindusflater.

Et sidehengslet vindu kan åpnes innover eller utover, og har som regel hasper og stormkrok. Det finnes også utadslående eller innadslående vinduer med vippefunksjon, i tillegg til vinduer med toppsving - som kan vendes horisontalt i 180 grader. Du kan også få kjøpt sidesvinget vinduer, som er en moderne variant av et sidehengslet vindu.

Glasstyper

Det anbefales å velge 2-lags glass ved utskiftning av vinduer i eldre boliger, da vinduer med 3-lags glass er tiltenkt nyoppførte boliger.

Husk å sjekk U-verdien på vinduet du vurderer å kjøpe, da dette gir deg informasjon om isolasjonsevnen. Jo lavere U-verdi, desto bedre er vinduet isolert.

Dersom du ønsker vinduer med sprosser, kan du velge mellom pålimte sprosser, klipssprosser, Wienersprosser eller gjennomgående sprosser.

Det finnes også ulike typer av funksjonsglass du kan velge mellom. Noen av disse er lydisolerende glass, frostet glass mot innsyn, selvrensende glass, brannglass, sikkerhetsglass og soldempende glass - som stenger ute varmen fra solen. Du kan også få glass som reduserer dugg på utsiden av glasset.

Med selvrensende glass slipper du å tenke på vindusvask utendørs, og denne typen er ofte benyttet i vinduer uten åpningsmuligheter i boligens øvre etasje.

Prisnivå på vinduer

Det er mange momenter som påvirker prisnivået på vinduer. Valg av vinduets størrelse, glasstype og materiale vil bestemme hvilken pris du ender opp med å betale.

Som en tommelfingerregel kan man si at PVC-vinduer vanligvis er rimeligere enn trevinduer, og vinduer i tre og aluminium er dyrest. Vinduer med 3-lags glass og selvrensende vinduer har også et høyere prisnivå.

Tenk gjennom dine behov når du skal velge nye vinduer, og sammenlign priser fra flere leverandører før du bestemmer deg.

Bilde/illustrasjon laget av Miti, Unsplash

Innsikt andre brukere leser

Flytting er hektisk og man glemmer for viktige ting📦
25. mar. 2021

6 nyttige tips ved flytting til ny bolig

Slottsbalkongen er faktisk ikke en balkong🏡
20. mar. 2021

Se hva som kjennetegner balkong og hva som er forskjellen fra terrasse, veranda og altan

Tvangssalg av boliger er et lovlig inkassotiltak i Norge 🖊️
15. mar. 2021

Viktig å vite om tvangssalg av bolig

Om du ønsker å reklamere etter å ha kjøpt en bolig må du forholde deg til avhendingsloven 🖊️
16. mar. 2021

Avhendingsloven: - Reklamasjon ved kjøp av bolig

En pergola kan gi et nytt og lunt favorittsted utendørs🏡
17. mar. 2021

Hagetrend: - Bygg en lekker pergola

Flaggregler må følges, spesielt på offentlige flaggdager. På bildet vaier flagget fint i vinden.
09. jan. 2021

🇳🇴 Flaggregler og offisielle flaggdager i Norge

Bilde av en gul ytterdør i et rødt hus
04. des. 2020

På tide å skifte ut boligens ytterdør?

Peis skaper en lun og stemningsfull atmosfære. Her er det avbildet en gasspeis
03. des. 2020

Skap hjemmehygge med en ny og moderne peis