På tide å skifte ut boligens ytterdør?

Bilde av en gul ytterdør i et rødt hus

En ytterdør er hjemmets førsteinntrykk, og bør harmonere med boligens stilart. I tillegg må en ytterdør være robust, innbruddssikker og tåle nordisk klima. Her får du gode tips om hva du bør tenke på før du kjøper ny ytterdør, slik at du på lengre sikt blir mest mulig fornøyd med valget ditt.

Materialtyper

Du bør vurdere hvilket materiale din nye ytterdør skal være laget av. Foretrekker du en ytterdør i PVC, heltre eller en kombinasjon av tre og aluminium?

Valget ditt har betydning for hvor mye vedlikehold din nye ytterdør vil ha behov for i de kommende år. En tredør har for eksempel et større vedlikeholdsbehov enn en ytterdør i PVC.

PVC er et plastmateriale, som regnes for å være vedlikeholdsfritt. En ytterdør i aluminium og tre har aluminium på utsiden av døren, mens innsiden er laget av tre.

Denne kombinasjonen krever lite vedlikehold, mens en tredør må oljes eller males med jevne mellomrom.

Byggern: - Vedlikehold av ytterdører

Holdbarhet

En ytterdør i tre har som regel en holdbarhet på 20 - 30 år. Ytterdører laget av andre materialer kan vare betydelig mye lenger. PVC-dører har nesten ubegrenset holdbarhet, og en ytterdør som er utført i kombinasjon av aluminium og tre gir også en svært lang holdbarhet.

Tenk gjennom design og farge på din nye ytterdør

Det finnes ytterdører å få kjøpt for enhver smak og lommebok. Bruk tid på å velge en ny ytterdør som passer godt til boligens arkitektur. Passer det best med en moderne ytterdør eller en mer tradisjonell?

Vurder også om du ønsker glassfelt i ytterdøren, slik at det slippes inn mer lys i boligens yttergang. Kanskje du har behov for en ytterdør med vindu eller en ytterdør med sidepanel?

Dersom du ønsker en ytterdør med vindu, bør du forsikre deg om at døren har energiglass. Da slipper du bekymre deg for ytterdøren bidrar til varmetap i boligen din.

Du bør også tenke på om du ønsker en glatt ytterdør eller en mer eksklusiv med utenpåliggende dekor. Vurder også om du ønsker en ytterdør i en nøytral farge eller en spennende kontrastfarge.

En ytterdør skal ha god kvalitet

Når du skal velge ny ytterdør, bør du forsikre deg om at den er CE-merket og er laget for å tåle et nordisk klima. Døren bør være godt isolert, både for å unngå varmetap vinterstid og for å beskytte mot støy utenfra. I tillegg skal ytterdøren være innbruddssikker.

Skal du handle ny ytterdør på et byggevarehus, kan du sjekke om døren er godkjent av Norsk dør- og vinduskontroll (NDVK). Dette betyr i praksis at ytterdøren er testet av SINTEF Byggforsk, og er kvalitetskontrollert.

For å være sikker på at du skaffer deg en ytterdør med god isolasjonsevne, bør du sjekke U-verdien på ytterdøren du vurderer å kjøpe. Har døren en U-verdi på 0,8 eller mindre, er den godt isolert.

Også tykkelsen på ytterdøren forteller deg om dørens isolasjonsevne, og dermed også U-verdien. Tykkere dør gir bedre isolasjon.

Slagretning

Det kan være lurt å vite på forhånd hvilken slagretning din nye ytterdør skal ha. Tenk deg at du står utenfor inngangsdøren din. Henger hengslene til høyre, skal du ha høyrehengt ytterdør. Er hengslene på venstre side, skal du bestille venstrehengt ytterdør.

Valg av låsesystem og eventuelt annet tilbehør

Ved valg av ytterdør må du også vurdere hvilket låsesystem du ønsker. Mange nordmenn velger elektronisk dørlås til ytterdøren, slik at de slipper å holde styr på husnøklene.

Les om de viktigste fordelene med elektronisk dørlås

Andre ønsker tradisjonell dørlås med nøkler, sylinder og låskasse. Husk at låsen må være FG-godkjent, noe som betyr at den er godkjent av forsikringsselskaper.

Dersom du ønsker dørkikkert eller sikkerhetslenke på din nye ytterdør, er dette ekstrautstyr som kommer i tillegg til den oppgitte prisen på ytterdøren.

Det samme gjelder vanligvis også for innadslående dører, ytterdører i spesialstørrelser, farger på inngangsdøren som ikke er standard, låsesystem, dørhåndtak og sparkeplate i rustfritt stål. Sistnevnte skal beskytte den nederste del av en ytterdør.

Bilde/illustrasjon laget av Brennan Ehrhardt, Unsplash

Innsikt andre brukere leser

To meglere som enkelt gjør digital tinglysning av skjøte via sin datamaskin
06. des. 2020

Tinglysning av skjøte ved kjøp og salg av boliger

Et varmepumpehus beskytter varmepumpen din mot vær og vind, i tillegg til å sørge for at boligens fasade ser fin ut.
26. jun. 2020

Derfor er varmepumpehus fordelaktig å ha

Mann som isolererer ny bolig eller etterisolerer gammel bolig. MIneralull (glassull, steinull) kommer i lett håndterbar plate eller rull for enkel montering.
        Bildet viser isolasjon i plater av glassull fra produsenten Glava.
12. okt. 2020

Isolasjon (mineralull): Velge glassull eller steinull?

boligtjenesten virdi.no hjelper boligkjøper med hvordan man går frem når man skal kjøpe bolig, hva man burde gjøre
        og ta stilling til.
13. mai 2020

Prosessen med å kjøpe bolig

VIRDI Boligsirkel består av statusene off market, kommer for salg, til salgs, og nylig solgt
15. mai 2020

VIRDI Boligsirkel består av statusene off market, kommer for salg, til salgs og nylig solgt

Søk opp en adresse på virdi.no eller se boliger i VIRDI Boligkart.
14. feb. 2020

Velkommen til virdi.no - boligtjenesten som hjelper boligeier, boligselger og boligkjøper til å ta trygge, gode valg

Uavhengig av om boligen du nettopp har kjøpt er dyr eller svært dyr, kan en boligkjøperforsikring hjelpe en hel
        del om du finner feil og mangler med boligen. Men du kan allerede være dekket av hus-/innboforsikringen din.
26. jun. 2020

Trenger jeg egentlig boligkjøperforsikring?

Grønne planter i en oase er fine virkemidler når man pusser opp og innreder boligen i en lun og behagelig stil
26. jun. 2020

Hvilke interiørtrender gjelder for 2020?